• DOLAR 32.47
  • EURO 34.707
  • ALTIN 2435.082
  • ...
 israil, Tevrat`taki Hükmü Değiştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
israil Şeriat Mahkemesi, Tahrif edilmiş Tevrat `ta yer alan ve yüzyıllardır uygulanan Hz. Harun`un soyundan geldiklerine inanılan `kohen`lerin anne ve babası Yahudi olmayan biriyle evlenemeyeceği yönündeki hükme rağmen, bir `kohen`in babası Yahudi olmayan bir kadınla evliliğini 8 yıl sonra onayladı.

Annesi Yahudi, babası Yahudi olmayan Rusya göçmeni Irena Plotnikov`un, Harun Peygamber soyundan geldiği için `kohen` soyadını taşıyan Shmuel Kohen ile evlenme izni almak için 2004`te yaptığı başvuru, İsrail Şeriat Mahkemesi tarafından kabul edildi. Plotnikov-Kohen çiftine evlenme izni verilmesiyle ilk kez bir `kohen`le anne ve babası Yahudi olmayan biri evlenmiş olacak. Mahkeme Başkanı Sefarad Haham Shlomo Amar kamuoyuna yaptığı açıklamada, mahkemenin çiftlerin özel durumunu dikkate alarak evliliği onayladığını açıkladı.

Amar ayrıca, Şas Partisi`nin ruhani lideri Haham Ovadia Yosef`in de konu ile ilgili görüşlerine başvurulduğunu kaydetti. İsrail Şeriat Mahkemesi`nce alınan bu kararın, ilgili Tevrat hükmü gereği anne ve babası Yahudi olmayanlarla evlenemeyen `kohen`ler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor.

-Kohenlik nedir?-

İbranice`de ``kahin`` anlamına gelen `kohen`lik, Yahudilikte oldukça önemli bir unvan. Yahudilik inancına göre `kohen` soyadını taşıyan kişiler, baba tarafından Hz. Musa`nın kardeşi Hz. Harun`un soyundan geliyor. Ayrıca `kohen`lerin, Yahudiliğin en mukaddes mekanlarından Kutsal Tapınak ``Bet Amikdaş``ta görev yapan hahamların soyundan geldiklerine inanılıyor. `Kohen`ler diğer Yahudilerden farklı olarak, dullar ile anne ve babası Yahudi olmayanlarla evlenemiyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir