• DOLAR 34.256
  • EURO 37.577
  • ALTIN 2920.205
  • ...
ABD ve AB Afrika`daki İslami Direnişi Hazmedemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD ve batılı devletler, Mali`nin kuzey bölgelerini ellerinde bulunduran İslami Direnişçilere karşı Cezayir ve Moritanya gibi komşu ülkelerin destek vereceği bir askeri operasyon düzenlenmesi için görüşmeler yürütüyor.

Mali ordu komutanı Albay İbrahim Dambili, yaptığı basın açıklamasında, ``Silahlı grupların kontrolündeki kuzey bölgelerin özgürlüğü için ordu savaşacaktır, başka alternatif yok`` dedi.

BM Güvenlik Konseyi`nin Mali`yi ülkenin kuzey bölgesini kontrollerinde bulunduran İslami Direnişçilerden kurtarma çerçevesinde üzerinde çalıştığı tasarı 12 Ekim`de karara bağlanmıştı. İlk etapta askeri müdahale kararı çıkmazken, konu ile ilgili Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) yetkilendirilmişti. Konsey, ECOWAS`a askeri müdahaleye ilişkin planını belirlemesi için 45 gün süre vermişti.

Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Tevhid ve Cihad Hareketi ve Ensar ed-Din hareketi, Mart ayındaki askeri darbeyle oluşan iktidar boşluğundan yararlanarak Mali`nin kuzey bölgelerinde kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.

Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, BM`nin Afrika Sahel Bölgesi Özel Temsilcisi Romani Prodi ile Mali`nin kuzey bölgesindeki gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Kahire`de Arap Birliği`nin merkez binasında yapılan görüşmede Prodi`nin, Sahel bölgesi ve Mali`nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin Arabi`ye bilgi verdiği öğrenildi.

İkili, Arap baharının bölgeye etkileri üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

Hürseda Haber-Ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir