• DOLAR 32.551
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2437.602
  • ...
Doğu`da En Çok Karaciğer ve Böbrek Nakline İhtiyaç Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Midyat Devlet Hastanesinde görevli Dâhiliye Uzmanı Doktor Deniz Kırtay, \"3- 9 Kasım Organ Nakli Haftası\" nedeniyle açıklamalarda bulundu. Organ naklinin önemine vurgu yapan Kırtay, organ nakli konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

 

Sağlam bir organın tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organının yerine takılmasına, organ nakli adı verildiğini söyleyen Dr. Kırtay, \"Canlılarda belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenen bölümlerine organ denir. Sağlam bir organı tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organı yerine takılmasına, organ nakli adı verilir. Organ nakli hayat kurtaran bir operasyondur.\"dedi.

 

Organ Nakli Konusunda Herkesin Duyarlı Olması Gerekir
Organ nakli konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade eden Kırtay, \"Organ nakli Türkiye`de hakikaten tüm dünyada olduğu gibi belli başlı sorunlar içerisinde yer almaktadır. Türkiye`de birçok insan karaciğer, kalp yetmezliğinden, yani organ yetmezliğinden dolayı nakil şansı bulamamakta ve hayatını kaybetmektedir. Olurda organ nakli ihtiyacı olan hastalarımızın farklı şekilde; trafik kazası, beyin ölümü veyahut hastalık süresi içerisinde hayatını kaybeden hastalar ve hasta yakınları tarafından anlayış göstermeleri gerekir.\"dedi.

 

Organ Naklinin Dini Açıdan Bir Sakıncası Yoktur
Organ naklinin dini açıdan sakıncasının olmadığının altını çizen Kırtay, \"1980 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının da organ nakli konusunda caizdir diye bir fetvası vardır. Türkiye Avrupa veyahut dünya ülkeleriyle kıyaslandığında organ nakli konusunda daha geride kalmıştır. Herhangi bir insanın kaza, beyin ölümü veya hastalıktan dolayı başına bir şey gelirse (tabi gelmesini istemeyiz) aileleri ve yakınları tarafından organ bağışı konusunda biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Çünkü hem tıbbi açıdan gerekli olduğundan hem de dini açıdan caiz olduğundan sevap kazanacaklarını düşünüyorum. Hakikaten Türkiye`de büyük merkezlerde olsun çeşitli illerimizde olsun veya çeşitli üniversite hastanelerinde olsun karaciğer, kalp, kemik iliği, doku, böbrek nakilleri yani kısaca organ nakilleri yapılabilmektedir.\"dedi.

 

Bölgemizde En Çok Karaciğer ve Böbrek Nakline İhtiyaç Var
\"Bölgemizde Hepatit B, karaciğer ve böbrek yetmezliği vakaları yoğun olarak yaşanmaktadır.\" diyen Kırtay, \"Bundan dolayı insanlarımızın karaciğer ve böbrek nakline ihtiyaçları olmaktadır. Karaciğer veya böbrek nakli yapılamayan hastalarımız kanama, enfeksiyon kapma, solunum sorunu gibi sorunlarla karşılaşır ve hatta ölüme kadar gidebilecek bir süreç içerisinde yer alırlar.\"dedi.

 

Bölge Halkının Organ Nakli Konusunda Duyarlı Olmaları Gerekir
Karaciğer ve böbrek nakli konusunda tıp açısından olsun, hasta yakınları açısından olsun herhangi bir sorun yoksa bu naklin yapılabileceğini belirten Kırtay, \"Bölge halkının organ nakli konusunda duyarlı olmaları gerekir. Bu konuda özel veya devlet hastanelerinde çok deneyimli hocalarımız bulunmaktadır. Bölge olarak bu konuda çok şanslıyız. Bölge insanlarına diyeceğim şudur ki hakikaten karaciğer ve böbrek yetmezliği olan insanlara karaciğer ve böbrek nakli konusunda tıbbı açıdan da herhangi bir sorun yoksa daha sıcak bakmalarını ve daha duyarlı olmalarını diliyorum.\"şeklinde konuştu. (M.Sait Basaran- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir