• DOLAR 34.276
  • EURO 37.671
  • ALTIN 2912.973
  • ...
Suriyeli Muhalifler Doha`da Toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhalif grupların Doha`daki toplantısı bugün başlıyor.

Muhalifler, Doha`daki toplantıda muhalefette daha fazla birliği temin edecek yeni bir konsey ve yeni başkan arıyor.

Toplantıya Özgür Suriye Ordusu temsilcileri, devrimci hareketler, askeri meclisler, yerel meclisler ve bağımsız muteber kişiler katılıyor.

Katar`daki toplantıda yeni yol haritası masaya yatırılacak. Güçlerini birleştirme ve Esad rejimini devirme projesi denen yeni yol haritasında, siyasi liderliğin birleştirilmesi ile esnek demokratik esaslara dayanan ve Temmuz 2012`de muhaliflerin Kahire`de yaptığı toplantının sonuçlarına bağlı bir liderlik de yer alıyor.

Suriye ulusal konseyinin dışlanmadığı ancak marjinal hale getirilmesinin planlandığı yeni oluşumda, uluslararası itibarın korunması maddesi de dikkat çekici.

Yine bu toplantıda alınması beklenen diğer kararlar ise şunlar:

"Suriyenin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü, Suriye halkının birliği, siyasi düzenin ve istikrarın sadece Esad`ın gidişiyle sağlanacağı, demokratik seçimlerin karara bağlanacağı, Özgür ordu desteklenmesi, Özgürleştirilmiş bölgelerin idaresi ve geçiş döneminin planlanması..."

RIYAD SEYF

Oluşturulması planlanan yeni muhalif gruba lider olarak ise Rıyad Seyf düşünülüyor. Rıyad Seyf geçiş hükümetine başkanlık yapabilecek bir isim olarak görülüyor.

ABD MÜDAHALEYİ KABUL ETMEDİ

Suriye Ulusal Konseyi ise Doha`da düzenlenen kongreye ABD`nin müdahalesinin olmadığını ileri sürdü.

SUK Sözcüsü Muhammed Sirmini yaptığı açıklamada, "Kongreyi düzenleme kararı, Suriyelilerin aldığı bir karardır, bunda ABD`nin dayatması yoktur" ifadesini kullandı.
Sirmini, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton`ın Doha`da düzenlenecek kongreyle ilgili yaptığı açıklamaları da eleştirdi. Sirmini, "Clinton`ın açıklamalarında Suriye halkının kararını `hiçe sayma` dikkati çekmektedir. Böyle bir şey kabul edilemez" dedi.

Özgür Suriye Ordusu`nun (ÖSO) Siyasi Danışmanı Bessam ed-Dade ise SUK`u Clinton`ın sözlerini kınayan açıklama yapmaya çağırdı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir