`Hedefimiz Dünya Siyasetine Yön Vermek`
Geçtiğimiz günlerde Mustazaflar Hareketi`nin istişare toplantıları çerçevesinde Avrupa`daki sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden ve bilgilendirme toplantılarında bulunan Mustazaflar Hareketi Kurucu Üyesi Said Şahin, Hürseda Haber muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Avrupaya hoş geldiniz, geliş sebebinizi bize anlatabilirmiziniz?
Hoşbulduk. Buraya geliş sebebimiz öncelikle buradaki müslüman kardeşlerimizi ziyaret etmek,onlarla beraber olmak, sıkıntılarını paylaşmak için geldik. Dolaysıyla Türkiye`de yeni bir siyasi oluşum içerisindeyiz. Siyasi hareketimizle ilgili olarak çok farklı çalışmalar yaptık. İstişare toplantıları, görüş alışverişleri, bilgilendirme toplantıları yaptık. Türkiye`nin idaresini belirlemede Türkiye içindeki nufüsün etkisi olduğu gibi yurtdışındaki Türkiyeli nufüsünda etkisi vardır. Müstazaflar Hareketi olarak, burada yaşayan insanlarımıza kendimizi tanıtmak, fikir alışverişinde bulunmak, düşüncelerini almak, şayet varsa siyasi tecrubelerinden faydalanmak için geldik.
Şuana kadar Avrupan`nın hangı ülkelerini ziyaret ettiniz ve hangi ülkelerde istişarede bulundunuz?
Bu ziyaretimiz kısa sureli bir ziyaret olduğu için çok fazla Avrupa ülkesi gezme fırsatımız olmayacak. Almanya, Avusturya, İsviçre, Belçika ve Hollanda`da istişare toplantılarımız oldu. Ama bu kısa sureli ziyaretimizi bir başlangıç olarak telakki edip bundan sonra Avrupa ülkeleri ve farklı ülkelere de sık sık ziyaretlerimiz olacak. Buralarda istişare ve bilgilendirme toplantılarımızı gerçekleştireceğiz inşallah.
Avrupalı siyasilere ziyaretleriniz olacak mı?
Ağırlıklı olarak hedef kitlemiz üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Siyasi oluşumun tanıtılması için öncelikle halkımız, kanaat önderleri, alimlerimiz, hocalarımız ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Tabii ki bu dar çerçeveyi genişleterek ilerliyeceğiz, yurt dışındaki sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, siyasi oluşumlar ve yerel yönetimlerle de görüşmelerimiz olacak.
Siyasi areneya `Kurtlar Sofrası` deniliyor. Siz bu kurtlar sofrasına kendinizi nasıl hazırladınız?
Bizim bir hedefimiz var. Biz, toplumu ıslah etmeyi ve toplumun ıslahını da adalet üzerine idare edilen bir yönetim ile yapmayı hedefledik. Elhamdulillah biz Müslüman şahsiyetleriz. Geçmişten günümüze Allah`ın çizdiği sınırlar içerisinde söz konusu siyaset, sivil toplum kuruluşları, medya gibi araçları bu amaca hizmek noktasında kullanmak istiyoruz. Bunun bir meşru dairesi olacak, ölçüleri hudutları olacak, bunun bir ahlakı olacak, yani siyaseti ahlak üzerine dürüstlük üzerine, olması gereken gerçek siyaset üzerine, politikanın ikiyüzlülüğü, çıkarcılığı üzerine bina etmeyeceğiz. Bugüne kadar kirlenmiş olan siyaset yerine alternatif temiz bir siyaset şeklinde ortaya koymak istiyoruz. Bugünün dünyasında siyaset çok kirletildi özellikle kişisel menfaatlar ve farklı şeylerle bu yapıldı. Bizler Hakkın çıkarlarını gözeterek dürüstlük üzerine bir siyaset bina etmek istiyoruz.
Dönemin kirli siyasetine karşı Bediüzzaman Said Nursi `şeytandan ve siyasetten Allah`a sığınırım` sözleriyle kendisini kirli siyasetten nasıl uzak tuttuysa bizde o siyasetten fersah fersah uzağız, hayır diyoruz fakat buna alternatif olarak dürüstlük, adalet üzerine kurulu temiz bir siyaset ortaya koyacağız. Yani hak ve doğru bizim dışımızdakilerden gelse destekliyeceğiz, ama yanlış bizim içimizden de gelse ona karşı duracağız. Bizler tarafgirlik, çıkarcılık duygularıyla meseleye bakmıyoruz. Peygamberlerin çizmiş olduğu çizgiden çıkmadan İslam ahlakı ile bu mucadeleyi vermeye çalışacağız.
Partinin ismi, genel başkanı ve kurulacağı zaman hakkında bilgi vermeniz mümkün mü?
Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. En kısa sürede bu çalışmalarımızı tamamlayıp kamuoyu ile paylaşacağız.
Mustazaflar Hareketi sadece bölgeyemi hitap edecek yoksa bir Türkiye partisi mi olacak?
Açıkçası hedefimiz çok daha büyük. Allah`ın önümüze koyduğu hedefler, üzerimize yüklemiş olduğu sorumluluklar dairesinde meseleye bakıyoruz. Ferdi, ailevi, içtimai sorumluluklarımız’ın yanı sıra bu yaşadığımız ülkenin sosyal hayatıyla, toplumuyla alakalı değil, Dünya üzerinde yaşayan bütün toplumların yaşadıkları sorunlar zulümler haksızlıklarla alakalı bir siyaset ortaya koyacağız. Doğal olarak buna en yakınımızdan başlayacağız. Potansiyelimizin olduğu bizimde içinde bulunduğumuz toplumdan başlayacağız. Bu bölgesel olmayacak ve bizim Ümmetçi anlayışımızı zedelemeyecek. Çünkü bizler ümmetçi anlayışla hareket ediyoruz. Bir tarafta İslami hakları, bir taraftan da insani hakları hedefleyen ve bu doğrultuda; bir taraftan islam kardeşliğini bir taraftan da insan kardeşliğini gözönünde bulundurup dünyanın tamamı için, bu haklar üzerine mücadele vereceğiz. Doğal olarak bölgemizden başlayacak, yani kendi toplumumuzdan başlayacağız. Unutulmamalıdır ki bizim ölçümüz ümmettir, bizim ölçümüz insanlıktır. Bizim Hedefimiz Dünyadır. "
İçinizden parti kurmanızı istemeyenler oldu mu? Olduysa onları nasıl ikna ettiniz?
Elbette farklı görüş ve düşünceler ortaya çıkacaktır ve biz bu görüş ve düşünceleri de değerlendiriyor ona göre hareket ediyoruz. Ama bugüne kadar yapmış olduğumuz görüşmelerde, istişare toplantılarında bize yansıyanların görüşleri çoğunlukla müspet olmuştur. Bu işin müslümanlar tarafından yapılması gerektiği hatta bunun bir sorumluluk olduğu kanısı ağır basmıştır. Çünkü idare makamlarının toplumun ıslahı ve ifsadında çok etkin olduğu ve bunun ilahi bir sorumluluk olarak müslümanların sorumluluğu arasında bulunduğu gerçeğini önümüze koyanlar çok fazla. Bizlerde bu gerçekle hareket edip çoğunluğun fikirleriyle örtüşen bu niyetimiz doğrultusunda hareket ediyoruz.
Kamuoyuna baktığımızda Diyarbakır, Batman gibi illerde başarıya ulaşacağınız kanaati çok yüksek. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
Biz sadece Diyarbakır ve Batman üzerine hesap yapmıyoruz. Bu konuda başarılı olacağımıza inanarak yola koyulduk. Bölge ve Türkiye halkı olarak bakıldığında elhamdulillah halkımız Müslüman bir halktır. Halkımızın İslam`i duyguları bugüne kadar hep sömürüldü halkın İslami hakları talepleri hiçbir zaman karşılanmadı verilmedi hep istismar edildi. Camiamızın geçmişten günümüze halk içinde yaptığı çalışmalar ortada ve halkımızın inanç yapısı ortada, halkımızın ahlakı, kültürü ortada. Bugün taban tabana zıt başka bir ideoloji gelip bu halka kendini kabul ettirmişse neden kendi halkımız bizi kabul etmesin. Dini, ahlakı, kültürü ile uyuşan bu camiayı kabul edecek destek olacak ve hep beraber bu yolu yürüyeceğiz.
Bu aşamada bir Büyükşehir Belediyesini idare edebilecek adaylara sahip olduğunuza inanıyor musunuz?
Bu konuda sıkıntılarımızın olmayacağına inanıyorum. Bu iş geçmişten günümüze gelen bir hizmet alanıdır. Gerek kendi camiamızdan gerekse camia dışından tecrübeli uygun adaylarla çizgimizden sapmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeterli potansiyelimiz mevcuttur.
Başka Sivil Toplum Kuruluşları ve PKK-BDP ile görüşmeleriniz oldu mu? Onlardan herhangi bir tepki ile karşılaştınız mı?
Çok farklı camialarla görüşmelerimiz oldu bunları isimlendirmekten ziyade yelpazeyi daha geniş tutmaya çalışıyoruz. Bu görüşmelerimiz bitmedi devam ediyor. Neticede siyasi arenadayız ve her kesimle görüşmeye hazırız. Bizler dar bir kalıp ile olaya bakmıyoruz. Düşüncesi, ideolojisi ne olursa olsun bu ülkenin gerçeği olan bu kesimlerle görüşürüz, ama kendi stratejimizi kendi yol haritamızı kendimiz belirler uygun adımlarla hareket ederiz.
Parti kurucuları ve aday olarak göstereceğiniz adaylarda ne gibi özellikler ve vasıflar arıyorsunuz?
Öncelikle adaylarımızda iman ve takva arıyoruz. Ondan sonra yetenek, ehliyet, kişinin geçmişi ve halk nezdinde ki yapısına bakarak değerlendirmede bulunacağız.
Seçimlerde kazanacağınız belediyelerde bulunan kadrolarla nasıl bir ilişki düzleminde çalışmayı düşünüyorsunuz?
Türkiye`de idareyi eline geçiren yöneticiler en üst seviyeden en alt seviyeye kadar kendisine yakın insanları kendi çevrelerinde toplamış ve bir sonraki yönetim ile yine değişmiştir. Bu Türkiye`nin bir gerçeğidir. Bu gerçekle biz de karşılaşacağız. Yapacağımız hizmet ve çalışmalarda bizimle hareket edenler yola devam eder ama hakka ve halka yönelik yapacağımız hizmette bize engel olmak isteyen performansımızı düşüren kadrolarla bu yolu yürümek zorunluluğumuz yoktur.
Parti yönetimi ve adayları içerisinde farklı kesimden insanlara yer verilecek mi?
Bu hareket halk hareketine dönüşecek olan bir çalışmanın başlangıcı ve bir niyetin ortaya konuluşudur. Biz dar bir çerçeve ile hareket edersek yönetime talip olma gibi bir durumumuz olamaz. Halka mal olacak büyüyecek olan bu harekete çok değişik çevrelerden de katılım olacaktır. Yeni kadrolar oluşacaktır.
Avrupa Birliği hakkında ve Türkiye`nin AB`ne üyelik süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu konular programımızda şekilleniyor. Tamamlandıktan sonra inşallah bunları program ile birlikte açıklayacağız. (Hayati Demir, Mehmet Aslan - Hürseda Haber)