• DOLAR 32.465
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2453.279
  • ...

DİYARBAKIR - Halk arasında karahöbür olarak da adlandırılan mevsimin ilk dutu seyyar satıcılar tarafından satışa sunulmak üzere tezgahtaki yerini aldı.

 

Hevsel Bahçeleri`nden toplanan ve 2 TL`ye satılan dut, birçok kesimin de geçim kaynağı.
 

Geçmiş dönemlerde İpek Böcekçiliği`nin yaygın olduğu kentte, ipek böceğinin yaşam kaynağı olan dut ağaçlarına bolca rastlamak mümkün. Pekmezi de yapılan dut mide hastalıkları ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi geliyor.
 

Dut ağacından beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmasına gerek olmayan dut, dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor. Kalsiyum, demir,
 

B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geliyor. Taze veya kuru olarak da tüketilen dutun içinde çeşitli organik asitler, pektin ve şeker vardır.
 

Dutun Bazı Faydaları:
- Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp içilirse iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda
- Ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.
- Dutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur.
- Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.
- Karadutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ancak karadut kabız yapabilir.
- Sabah aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması sağlanmış olurlar. Ancak bu durum abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebilir.
- Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.
- Aç karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını döker.
- Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş de düşürür.
- kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir. Özellikle kuru dutun bu etkisi vardır.
- Yaprakları saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir.
- Ağız ve boğaz şişlerini giderir, bebeklerin ağızlarındaki yara ve pamukçuğa iyi gelir.
- Ekşi dut kurusu, ağızdaki sulu yaralara faydalıdır ve onun pişmiş kökü, dişleri gevşetir; eğer ekşi dut yapraklarının suyu ile gargara yapılırsa, dil yaralarına iyi gelir.
- Ekşi dut, ağız ve boğaz şişlerini giderir ve yaprakları, bademciklere ve yeni doğan çocukların ağızlarındaki yara ve pamukçuğa (asphyxia) iyi gelir.
- Bütün dut çeşitlerinin yemekten önce ve mide salgısının yoğun olmadığı zaman yenmesi uygundur.
- Ekşi dut, tuzlanarak kurutulursa, bağırsaklarda şiddetli kabız etki gösterir ve dizanteriye çok iyi gelir.

İrfan Hocaoğlu - İLKHA