• DOLAR 34.181
  • EURO 37.2
  • ALTIN 2934.166
  • ...
`İman-Amel İlişkisi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Cuma namazında Batman`daki camiler, cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Hutbelerde ise "İman-Amel İlişkisi" konusu ele alındı.
Beden için kalbin değeri ne ise söz ve fiiller için de imanın değerinin "o" olduğu vurgulanan hutbede, "İmanımız, amellerimizi Allah katında değerli kılan, davranışlarımıza hayat veren ve mana kazandıran yegâne cevherdir. Amellerimiz de bu iman nurunu koruyan en önemli muhafızdır" denildi.
Allah katında en doğru ve en hakiki sözün imanı ifade eden Kelime-i Tevhid, en makbul davranışın ise salih ameller olduğunun ifade edildiği hutbede "Fâtır Suresi 10. Ayette, `…Güzel sözler ancak Allah`a yükselir. Salih ameli de güzel sözler yükseltir...` buyrularak iman ile amel arasındaki önemli bağlantıya işaret etmiştir" denildi.
 
Hutbede "İman ile amel arasındaki önemli bağlantıyı daha iyi kavrayabilmemiz için Kur`an`ı Kerim İbrahim suresi 24. Ayette, Kelime-i Tevhid`i meyve veren bir ağaca benzetebiliriz." denilerek imanının kökünün kalpte, dallarının ise güzel ameller olduğu belirtildi.
 
Peygamber Efendimiz (S.A.V.)`in iman-amel bütünlüğünü, "İman, yetmiş küsur şubedir; en üst derecesi, la ilahe illallah, en alt derecesi ise eziyet veren şeyi yoldan kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir bölümüdür" buyurduğu anlatılan hutbede, "Asıl hedefimiz ve yaratılış gayemiz Allah`ın rızasına ulaşmaktır. Bu da, önce iman edip sonra güzel amellerle bunu tamamlamakla mümkün olur. Bu gayeyi hedefleyenlerin, ibadet ve ahlakıyla, kalplerindeki iman cevherine sadakat göstermeleri gerekir" şeklinde uyarı yapıldı.
 
İman ile amel arasındaki sıkı ilişkiye dikkat çekilen hutbe, "İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah`a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır; yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığında sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Muttakiler ancak onlardır" ifadeleriyle son buldu. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir