• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dersten Verim Almak İçin…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yazılılar başladı başlayacak. Bir güne bazen birden çok yazılı sığdırılacak.

Yazılı öncesi akşamı, bazen bir dersi gözden geçirmeye bile yetmiyor.

Yazılı öncesinde hem çok yoruluyoruz hem yazılıdan iyi sonuç alamadığımız oluyor.

Ne Yapalım?

Başarıda esas olan, en az yorgunlukla, en az yıpranmayla en iyi neticeyi almaktır.
Bunun için, “yazılıdan yazılıya” değil, günü gününe çalışacağız. Yazılı öncesi çalışma, bizim için sadece bir tekrar niteliğinde olacak.

Günü gününe çalışma şu şekilde olur:

1.Ön hazırlık yapacağız. Dersten bir önceki gece hazırlık sorularını okuyacağız. Dersin konusunu, kapsamını, daha önceki derslerle ilişkisini öğreneceğiz. Derse nasıl bir katkı verebileceğimizi tasarlayacağız. Gerekirse öğretmene sormak üzere soru hazırlayacağız.

Bu çalışma, derste dikkatimizin dağılmasını engeller. Bizimle ders arasında bir iletişim kurar. Dersten keyif almamızı sağlar.

(Açık lise öğrencileri de bir konuya başlamadan önce o konunun kapsamına bakarak 5-10 dakikalık bir ön hazırlıktan sonra konuyu madde madde çalışmaya geçerlerse daha başarılı olurlar.)
2. Dersi dikkatli dinleyeceğiz.

3. Not alacağız. Öğretmen not tutturmuyorsa dahi, bir şeyler karalama biçiminde de olsa elimizde kalem, önümüzde defter olacak. Derste not tutmak, telefonun ahizesini elinde tutmak gibidir; not tutma amacınızın bittiği yerde dersle iletişiminiz kesilir.

4. Dersi anlayacağız. Anlama, kesinlikle soyut değildir. “Ben anladım” demek, tek başına bir şey ifade etmez. Anlamak, anlatabilmektir. Dinlediğiniz bir dersi birkaç cümleyle de olsa başkasına aktarabiliyorsanız o dersi anlamış sayılırsınız aksi halde değil.

5. Soru soracağız. Soru üç amaçla sorulur: Anlaşılmayanı anlamak, yanlış anlatılanı düzeltmek, anlatılmayanın anlatılmasını sağlamak.

6. Öğretmen anlatma imkânı tanıyorsa bunu ders çalışmak için fırsat bileceğiz. Anlattığınız bir dersi hem siz daha iyi anlarsınız hem çevrenizdekilerin anlamasını sağlarsınız.

7. Tekrar yapacağız. Her ders gününün ardından “Değerlendirme” yapacağız. “Ne öğrendim?”, “Ne kadar öğrendim?” sorularını cevaplayacağız ve kesinlikle zamanımızın bir kısmını tekrara ayıracağız. Derse ön hazırlığın kendi parçasını bulması, ders sonrası tekrarla mümkündür. İkisi bir araya geldiğinde dersin meyvelerini toplamaya başladığımızı görürüz.

8. Öğretmenlerimizden destek alacağız. Tekrar sonrasında vereceğimiz kararla gerekirse öğretmenlerimizden destek alacağız. Diğer gün derse gittiğimizde, tekrarladığımız dersten anlamadığımız bölümleri öğretmenimize soracağız.

9. İşbirliği yapacağız. Arkadaşlarımızın anlamadığı bölümleri onlara anlatacağız; anlamadığımız yerleri onlardan öğreneceğiz. İkimizin de bildiklerini birbirimize aktararak pekiştireceğiz, bilgimizi ondan bir yoruma ulaşacak kadar sağlamlaştıracağız.

10. Test çözeceğiz: Bilgimizi pratikleştirmek için yeteri kadar test çözeceğiz.

Görüldüğü üzere ders çalışmak; pasif değil, aktif bir etkinliktir; bireysel değil, sosyal bir etkinliktir, içine kapanmak değil, dışarıya açılmaktır.

Anlattıklarımızı toparlayacak olursak verimli bir çalışma için 10 Esas şunlardır: Hazırlık yap- Dinle- Not al- Anla- Sor-Tekrar et- Destek al- İşbirliği yap- Test çöz.
 
Allah (cc) yardımcınız olsun.
 
Abdulkadir Turan / Rehberlik / Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir