• DOLAR 32.547
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2438.762
  • ...
6 Ülkeden Şairler Mardin`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen kokteyle üniversite rektör vekili Prof.Dr. Mustafa Oflaz, Şair Buluşmaları Koordinatörü Cengiz Aydın, Türkiye ve Ortadoğu`nun farklı ülkelerinden gelen şair, edebiyatçı ve sanatseverler katıldı.

 

Kokteylde bir açılış konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz, 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması`nda, katılımcıların; Ortadoğu`nun edebi birikiminin temel öğelerinden olan Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe şiir örneklerini ele alarak bu dillerde yazdıkları özgün şiirlerini sunacaklarını söyledi. Binlerce yıllık tarihi ile kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dinlerin ve dillerin birlikte harmanlandığı bir coğrafyada yer alan Mardin`in; Mezopotamya manzarasıyla adeta bir şiir kenti olduğunu belirten Aydın, \"Mardin`in, hislerin kendiliğinden dile geldiği bir şehir olmakla şiire en çok yakışan ve şiirle buluşmayı en fazla hak eden mekan\" olduğunu ifade etti.

 

Şair Buluşmaları koordinatörü Şair Cengiz Aydın da Mardin`de göreve başladığı 7 yıldan beri bu buluşmayı düzenlemenin hayalini kurduğunu belirterek, Şiir dünyasının; kanın, gözyaşının ve zulmün artık sıradanlaştığı bu zamanda, insanın kaçacak bir yer aradığı, ona ferah nefesler aldıran temiz bir alem ve hayati bir şey olduğunu kaydetti.

 

Şiirin Türkiye`de en çok Mardin iline yakıştığını belirten Aydın, Şair Buluşmasına Zinciriye ismini vermelerinin bu ismin bölgede konuşulan bütün dillerde tutsak etmeden esir almadan bir arada tutan birleştiren anlamına geldiği için bu ismi verdiklerini ifade etti.

 

Aydın, bölgenin çatışmalı ülkelerinden gelen şairlerinin Mardin`de barış mesajları vereceğini belirterek \"Şiirin olduğu yerde savaş olmaz, kan olmaz. Şiirin olduğu yerde barış konuşulur. Bizler de burada barışı konuşmak için bir araya geldik. Şairler 6 dilde barş mesajı verecek bölgedeki savaşların bitmesi çağrısını yapacaklar. Bir şiiri terennüm ettiğinizde ya da onun ortaya çıkması için bir kanal olduğunuzda, şiirin size bahşettiği ulvi bir his vardır. Belki şiir yaralarımıza hemen merhem olmaz, onunla yaralarımız belki hemen onmaz. Ama has şiirin, iyi şiirin yayıldığı, herkesin dilinde şiirin ve onun iyiliğinin olduğu bir dünyanın, şimdikinden çok daha güzel ve yaşanası olacağı muhakkaktır. Zinciriye Şairleri Buluşması, iyilik, sonsuzluk, varoluş ve güzelliğin vahdeti yolunda, önemli bir kilometre taşı olma niyet ve azmindedir. Bu muhabbet meclisi, suya düşen taşın halkalanmaları misali, şiirin, insanı iyileştiren tesirini yıldan yıla arttırmayı temenni eden bir şiir meclisidir\" diye konuştu.

 

Aydın, geleneksel olarak düzenlenecek festivalde, her yıl, bir şairin, şeref konuğu olarak ağırlanacağını ve ilk isim olarak, şair ve yazar Hilmi Yavuz`un seçildiğini bilgisini verdi. Mardin`in çeşitli tarihi mekanlarında kurulacak atölye çalışmaları, panel ve şiir sunumlarının da yer alacağı 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması`na Türkiye, Suriye, İran, Irak, Tacikistan gibi ülkelerden yirmi bire yakın edebiyatçı ve şair katılıyor.

 

Şair Buluşmasına katılan Iraklı Kürt Şair Kawa Nemir, Türkiye`de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, \"Buraya şiiri konuşmak için geldik. Türkiye`de farklı ülkelerden gelen şairlerle bir arada olduğumuz için çok mutluyum. Biz şairler birbirimizin dilini anlamazsak da söylemlerimiz, mesajlarımız birdir.\"dedi.

 

Türkiye`den Nazım Hikmet ve Tevfik Fikret gibi şairleri okuduğunu belirten Nemir, Kürtçe yaptığı konuşmasında Türkiye`de yabancılık çekmediğini ve bütün şairler olarak ortak temennilerinin Ortadoğu coğrafyasındaki kan ve gözyaşının bitmesi olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir