• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
'Bangladeş’de insanlara gökyüzü gösterilmiyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

 “Ben en son memlekete gittiğimde şöyle bir hissiyata kapıldım. Sanki Bangladeş’te gökyüzü yok gibiydi. Allahu Teala’nın yarattığı her insana ait olan gökyüzü, memleketimdeki insanlara gösterilmiyor. Gökyüzünü görme fırsatı, imkânı verilmiyor. Sanki Bangladeş’te gökyüzü örtülmüş, görülmesine izin verilmiyor.” Bu sözlerin sahibi Bangladeşli turizmci Muhammed Abid Ali. Gazetemize verdiği röportajda Bangladeş’te yaşam ve siyasetten kesitler aktaran Ali, Şeyh Hasina rejiminin halka nasıl bir baskı uyguladığını anlattı.

“BANGLADEŞ’İN HALİ İÇLER ACISI”

Çekilen sıkıntılara Bangladeş’in gelişmesine karşılık katlanabileceğini belirten Ali, ülkede sosyal ve siyasi durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini kaydetti. Ali, şöyle devam etti: “Hadi diyelim eyvallah baskı kuruyorsun. Sen diyorsun ki benim ideolojim doğru, senin ideolojin yanlış. Ben baskı kurarak seni bastırıyorum, öldürüyorum, yok ediyorum ve iktidarı ele geçiriyorum. Kabul. Baskı kurarak memleketi de geliştir. Siyasal bilimlerde meşhur bir söz var; ‘Force for peace’ (barışa zorlamak). Sen baskı yapıyorsun madem o zaman ülkede barışı sağla. Sen barış için bir şey yapmıyorsun ki. Ülkede barış sağlanmasın diye her şeyi yapıyorsun. Savaşa odun taşıyorsun. 15 senedir iktidarda ama memleketin hali içler acısı. Gerilim artarak devam ediyor. Bangladeş’te şöyle bir demokrasi var; siyasi parti de, meclis de var ama siyasi partinin liderleri kraldır. Yani o anlamda Bangladeş’te halen krallık devam etmekte. Parti içi demokrasi de işlevsel değil. Dolaylı olarak Bangladeş’te bir nevi krallık hüküm sürüyor. Hasina Bangladeş’in ilk kurucu cumhurbaşkanı olan Şeyh Mucibur Rahman’ın kızıdır. Sadece kızı olduğu için parti başında olmaya devam ediyor.”

“BİR İKTİDAR HALKINA HAYAL KURDURABİLMELİ”

Zalim Hasina yönetiminin Bangladeş halkını dünyadan kopardığını vurgulayan Abid Ali, “Bir iktidar halkına hayal kurdurabilmeli. Vizyon göstermeli. Dünyada ne olup bittiği konusunda, haberdar etmeli. Ve halkına dünya nimetlerini sunmalı. Bangladeş’teki iktidar bunların tam tersini yapıyor. Bizi dünyadan habersiz bırakmaya çalışıyor. Hiçbir gelişmeden halkın haberi olmuyor. Sorunlardan bahsedince ‘zaten öyle olacaktı’ diyerek sorumluluk almıyorlar. Geçenlerde gerçekleşen bir kazada birkaç tane öğrenci öldü. Başkent Dakka’da. Bayağı gündemde kaldı. Öğrenciler sokaklara döküldü, ‘Bizim sokaklarımız niye düzelmiyor, otobüslerimiz niye eski’ diye protesto eylemleri gerçekleştirdiler. Bizim trenlere binmek, askeri talim yapmak gibi… Şu an 2019’dayız, 1819’da değil. Bunları değiştirmek iktidarın görevi. Madem iktidarı elinde tutuyorsun, tut eyvallah. Yönetmek mi istiyorsun yönet. Ama memlekete de vizyon kazandır. Memleketi geliştir. Halkına temel hak ve hürriyetleri tanı. Bu konuda ülke daha da geriliyor. İdeolojik saplantılarla iktidarı elinde tutanlar, halkı uyutuyor. Halka inmiyor. Halkın bir vizyonu bir özgüveni varsa onu da kırıyor. Ufak tefek bazı kalkınma çabaları varsa da onlar da yabancıların eliyle oluyor.” dedi.

“BANGLADEŞ’TE SOSYAL YAPI TEHLİKEDE”

“Bangladeş halkı sosyal, kültürel, iktisadi olarak ciddi tehlikelerle karşı karşıya.” diyen Ali, “Para sahipleri yabancı ülkelerde yatırım yapıyor. Durumu olanlar refahı yurtdışında arıyor. Tatil, sağlık, mutluluk hep yurtdışında aranıyor. İktidar Bangladeş’te bir şeyler yaptıklarını iddia ediyor ama kendileri bile ondan faydalanmıyor. Her konuda yabancı ülkelere gidiyorlar. Bu ne anlama geliyor, halkı kandırıyorlar. Gariban halkın yurtdışına gitme durumu da yok. Dünyadan haberleri yok. İçeride bir şeyler yapılıyor ama düzensizlik ve kaos var. Üst geçit yapılıyor yıkılacak gibi. Bir şehir planlaması yok. Düzensizlik ve kaotik ortamın hâkim olması için her şey yapılıyor.” ifadelerini kullandı. 

“BANGLADEŞ MODERN DÜNYANIN KÖLESİ HALİNE GETİRİLDİ”

Bu iktidarın etrafında birçok şüpheli durumun bulunduğuna değinen Abid Ali, “Bu iktidar ile ilgili birçok soru akla geliyor. ‘Acaba bu birilerinin projesi midir? Başka dünya güçleri tarafından mı yönlendiriliyor?’ gibi sorular. Bangladeş modern dünya sisteminin kölesi haline getirilmiştir. Acaba bu efendiler o köle kaynağı kurutulmasın ve Bangladeş dünyaya köle ihracına devam etsin diye mi bu iktidarı destekliyorlar. Bu iktidarın bazı adamlarını ele geçirip ve halk uyutularak bu iktidar elde tutulmaya çalışılıyor. Bu durum bizde bir takım şüpheler uyandırıyor. Çünkü peş peşe üç defadır iktidarda. Memleket gitgide daha kötüye giderken, halkın sosyokültürel durumu ve insan onuruna aykırı her türlü eylem orada devam ediyor.”

“GEÇİCİ HÜKÜMET TALEBİ REDDEDİLDİ”

30 Aralık’da Bangladeş'te yapılan 11. genel seçime de değinen Ali, “Bu seçim neticesinde iktidar partisi peş peşe 3 defa iktidara gelmiş oldu. Ve son seçimde öyle bir çoğunluk elde etti ki; özgür seçimlerde böyle çoğunlukla iktidara geliş çok şaşırtıcı bir durum. Mecliste ki 300 koltuk içerisinde 281’ini iktidar partisi ve koalisyonu kazanmış oldu. Muhalifler 7 tane koltuğu ancak kazanabildi. Seçimler öncesi bütün muhalefetin ‘Objektif bir seçim gerçekleşebilmesi için geçici bir hükümet kurulsun.’ diye talepleri vardı. Bu da iktidar tarafından reddedildi. Ve iktidar dedi ki; ‘Biz bu seçimi objektif olarak gerçekleştireceğiz.’ İktidar partisinin düzenleyeceği bir seçimin objektif olmasından yana endişeler hayli yüksekti. Muhalefet 2014 seçimlerine de bu nedenle katılmayı reddetmişti. Ve iktidar partisi seçim gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

“SAHADA SADECE BİR TAKIM OYNUYOR”

Bangladeş seçimlerini bir futbol maçına benzeten Abid Ali, şunları kaydetti: “Şöyle bir maç düşünün; sahada sadece bir takım oynuyor. Karşı kale tamamen boş. Ve gol atarak ‘işte, biz kazandık’ dediler. Böyle komik bir senaryo ile karşı karşıyayız. Son seçimde de muhalefet bir nevi seçimi boykot etmek istedi. Ama birçok nedeni göz önünde bulundurarak seçime katılmaya karar verdi. Seçime bir ay kala çalışmalara başlandı ve epey yol kat edildi. Bu süreçte Bangladeş’te değildim. Uzaktan takip ediyordum. Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporları, memleketteki bütün medya organlarının haberlerine bakıldığı zaman, eşit şartlarda seçim yapma konusunun ciddi tartışmalı durumda olduğu görülüyordu. Yani iktidar partisinin parti teşkilat mensupları tarafından her türlü baskı, zorlama yapması ve çeteleşmesi söz konusu. Ve de iktidar partisinin elinin altındaki güvenlik güçlerinin saldırılarına maruz kalan bir sürü raporlar yayınlandı. O raporlar objektif bir şekilde incelendiğinde bile müthiş bir baskı ve haksızlığın olduğu anlaşılabiliyor. Seçim öncesi böyle bir ortam söz konusuydu.”

SEÇİM BİLANÇOSU: 17 ÖLÜ, 64 YARALI

İktidar partisi ağır bir sonuçla salt çoğunluğu elde etmesinin tamamen baskıyla gerçekleştiğini ifade eden Bangladeşli turizmci Ali, “Seçim sürecinde muhalefet sandık görevlilerine baskı uygulanması, polis tarafından bir takım korkutmalar, bazı seçmenleri içeri alıp ‘bak şu ambleme oy vereceksin’ gibi ve daha nice hadiselerden dolayı 100’e yakın aday seçimden çekildi. Bu seçimin ne olduğu zaten o esnada ortaya çıkmış, sonucu beklemenin bir anlamı kalmamıştı. Ve beklendiği gibi iktidar partisi ağır bir sonuçla salt çoğunluğu elde etti. Şimdi de iktidarını daha da pekiştiriyor.” dedi. Seçim takvimi açıklandıktan sonra bir takım zorlamalar başladığını belirten Ali, “İktidar partisinin teşkilatları ve güvenlik güçleri tarafından müthiş bir baskı başlamıştı. Barışçıl bir şekilde adaylarınızı tanıtıp, manifestonuzu halka sunuyorsunuz. Ama karşınızda bir çete buluyorsunuz. ‘Yok burada yapamazsınız, yok siz kimsiniz’ diyerek fiziki saldırıya uğruyorsunuz. Sadece seçim günü ölenlerden bahsedildi. Halbuki seçime bir ay kala saldırılar başladı. Adayların evleri yakıldı. Her gün birçok saldırı haberi medyada yer alıyordu. Ve seçim gününde de yine bu patlak verdi. İktidar partisi 15 senedir baskı kurarak iktidarda.” ifadelerini kullandı.

BANGLADEŞ

Bangladeş, resmi olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmi dili Bengalcedir. Nüfusun %89'u Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı Hindu ve Budisttir. 164,7 milyon (2017) nüfusa sahip ülkenin başkenti Dakka’dır. 147.570 kilometrekareye sahip ülkenin para birimi Bangladeş Takası’dır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir