• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Köpekbalıkları da İnsanlar Gibi `Görebiliyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Batı Avustralya Üniversitesi`nden bilimadamı Kara Yopak ve ekibi, köpekbalıklarının beyninin insanlarınkine benzediğinin belirlenmesinin, denize giren kişilerin korunması için daha iyi yöntemlerin bulunmasını sağlayabileceğini vurguladı.

150`den fazla türün beynini inceleyen Yopak, insanlarınkine benzer şekilde, büyük beyaz köpekbalığının beyninin önemli bölümünün görsel algıyla ilişkili olduğunu, bu durumun da köpekbalıklarının görsel `iticilere` diğer türlerden daha duyarlı olabileceğini belirtti.

Köpekbalığının zehirli bir balığı görsel olarak tanıyabildiğini ve ondan kaçabildiğine dikkati çeken Yopak, denize giren kişinin mayosuna ya da sörf tahtasına yerleştirilen basit bir `görsel işaretin` köpekbalığını uzaklaştırabileceğini ifade etti.

Köpekbalıklarını uzaklaştırmak için hayvanların burun bölgesinde bulunan duyu alıcılarını hedef alan elektromanyetik dalgalar kullanılıyor ancak bu yöntem her zaman etkili olmuyor.

Avustalya`da 12 ayda 5 kişi köpekbalığı saldırılarında yaşamını yitirdi. Saldırıların çoğunu, boyu 6 metreyi bulabilen beyaz köpekbalıklarından geldi.

Araştırma, `Brain, Behavior and Evolution` dergisinde yayımlandı.

Star

Bu haberler de ilginizi çekebilir