• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Gaziantepliler: Toplu taşıma araçlarının sayısı artırılsın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin büyükşehirlerinden olan ve Suriyeli mültecilerle nüfusu 2 milyonu aşan Gaziantep’te her gün binlerce vatandaş toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

Sefer sıklığı ve araç sayısı ne kadar artırılırsa artırılsın, özellikle de sabah ve akşam saatlerinde en yoğun yolcu sayısına ulaşıldığında kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan araçlarda sıkışıklık yaşanıyor.

Gaziantep’in merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde bulunan duraklarda, toplu ulaşım araçlarının yetersizliği nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, kentin her geçen gün nüfusun arttığını ve mevcut ulaşım araçlarının yetersiz olduğu için ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını söylediler.

Kentte yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen sıkışıklıklardan dolayı yolculuk esnasında sıkıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, çoğu zaman dakikalarca araç beklediklerini çoğu zaman da araçlarda ayakta sıkışık halde yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Yetkililerden araçların sayısının arttırılmasını talep eden vatandaşlar, Gaziantepkart dolum noktalarının da yetersiz olduğunu belirterek özelikle kırsal mahallelerde bu sorunun daha çok yaşandığını dile getirdiler.

Yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yolcu yoğunluğunun, özellikle kadınlar ve ailece yolculuk yapanlarda rahatsızlığa neden olduğunu belirten vatandaşlardan Mahmut Aslan, "Gaziantep gün geçtikçe büyüyor. Doğu illeri başta olmak üzere birçok ilden göç alıyor. Toplu taşıma araçları da bazı yerlerde yetersiz oluyor. Otobüs süreleri biraz azalsa ve araç sayısı da artarsa vatandaşlar da sürücüler de mağdur olmaz. Araç sayısı artsa yoğunluk çok alt seviyeye düşer. Bazen araçlar o kadar çok yolcu alıyor ki Allah korusun bir kaza olsa tehlikeli olur. Daha çok insan zararımız görür." dedi.

"Tramvayı bütün vatandaşların kullanabilmesi gerekiyor"

Tramvayın sadece bazı mahaller için yapıldığını belirten Oğuz Doğan da "Kenar semtlerden tramvay geçmiyor. Tramvay, zengin mahallelerden geçiyor. Kırsal mahalleler için tramvay yapılmamış. Düztepe kırsal mahalle ve bu mahallede tramvay geçmiyor. Ama İbrahimli Mahallesi elit mahalle olduğundan dolayı oradan tramvay geçiyor. Yani bir ayrımcılık yapılıyor. Toplu taşıma araçlarından memnunuz ama tramvay konusunda şikayetçiyiz. Çünkü bu konuda bir ayrımcılık yapılıyor. Tramvayı bütün vatandaşların kullanabilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Her gün ayakta yolculuk yapıyoruz"

Kentte şehir içi toplum ulaşım araçlarının yetersiz olduğunu dile getiren öğrenci Rojbin Kutlu da "Ben öğrenciyim, eğitim kursuna gidiyorum. Vatan Mahallesi'nde ikamet ediyorum. Her gün toplu taşıma aracını kullanıyorum. Otobüs şoförlerinden memnun değilim. Özellikle bizim mahallemize giden otobüs şoförlerinden memnun değilim. Çünkü yolcu ile çok fazla içli-dışlı oluyorlar. Birde yasak olmasına rağmen yanlarına muavin oturtuyorlar. Yolcuya hakarete varacak tarzda konuşuyorlar. Bir de para alıyorlar ama bildiğim kadarıyla para alınması yasak. Özellikle engelli vatandaşları ve yaşlıları ücretsiz binebildikleri için almıyorlar. Vatan Mahallesi'ne çok az otobüs var. Mevcut otobüsler de çok kalabalık oluyor ve ayakta 20'den fazla yolcunun olmaması lazım ama biz her gün sadece 40 kişi ayaküstü yolculuk yapıyoruz. Kapının önüne kadar yolcu doluyor. Sadece zabıta olduğu günler burada dikkat ediliyor. Denetimin olmadığı günler buna dikkat edilmiyor." şeklinde konuştu.

Toplu ulaşım araçlarında birçok sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Emirhan Kayar ise özellikle 65 yaş üstü yaşlılar ve engellilerin ulaşımdan ücretsiz faydalandığı için çoğu zaman araçlara alınmadığını iddia etti.

"Otobüsler çok aşırı kalabalık oluyor"

Kayar, "Toplu taşıma araçlarındaki ilk sorun engellerle ilgili. Belediyenin yeni getirdiği turuncu araçlar olmasa engelliler otobüse binemezler. Bir diğer sorun ise otobüsler çok aşırı kalabalık oluyor. Özellikle sabahleyin öğrenciler otobüs kullandığı için çok sıkıntı yaşıyorlar. Mesai çıkışları da kalabalık oluyor ve öğrencilerin gidiş-gelişleri hep sıkıntı oluyor. Bunun çözümü ise araç sayısının artması gerekiyor. Araç sayısı artarsa yolcular da bir problem yaşamaz. Bir de araçların dakikası kısaltılmalıdır. Yani örneğin 5 dakikada bir araç geliyorsa 2 dakikada bir gelmelidir." diye konuştu.

"Otobüsler bazen dolu olduğu için yolcu almadan geçiyor"

Toplu taşıma araçlarının ve kart dolum noktalarının yetersiz olduğunu ifade eden Mustafa Yılmaz da şunları söyledi:

"Çünkü otobüsler bazen dolu olduğu için yolcu almadan geçiyor. Bazen de kartımızda limit olmuyor ve bundan dolayı otobüse binemiyoruz. Ben bunu da çok saçma buluyorum ve bazen rezil oluyoruz. Kart dolumu için gidiyoruz ama bizden kâr payı alıyorlar. Bunun önüne geçilmesi lazım. Kart yükleme noktaları az, sayısının artması gerekiyor. Genelde mesai saatlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Ben öğrenciyim akşam çıkışta otobüs bulmakta zorlanıyorum. Otobüs çok sık geçmediği için saatlerce durakta otobüs bekliyoruz. Bazıları hiç almıyor bazen de otobüse bindiğimizde sıkışık halde yolculuk yapıyoruz."

"Çok kalabalık halde yolculuk yapıyoruz"

Araç yetersizliği nedeniyle durakta uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını ve bindikleri araçlarda da yolcuların fazla olması nedeniyle sıkışıklık yaşadıklarını söyleyen Ömer Yoğun da "Biz öğrenciyiz ve 40 kişilik bir otobüs hiçbir zaman olmadı. Hep çok kalabalık olan otobüslerde yolculuk yapıyoruz. Ben bu kadar kötü bir taşımacılık görmedim. Otobüs şoförleri yolculara çok sert davranıyorlar. 50-55 yaşında olan yaşlı bir kadın ya da engelli durakta otobüs bekliyorsa, onları almadan geçip gidiyorlar." dedi.

"Kart dolum noktaları artabilir"

Can Kazakoğlu ve Şerif Bey de kart dolum noktalarını yetersiz bulduğunu söyleyerek bu noktaların arttırılması gerektiğini ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

































Bu haberler de ilginizi çekebilir