Biz Şırnak`ı Böyle Bilmezdik
Vize sorunu nedeniyle 7 günden beri Şırnak`ta kalan hacı adaylarına başta Şırnak halkı olmak üzere, Şırnak`ta faaliyet gösteren İslami STK ve hayırsever iş adamları büyük bir misafirperverlik örneği gösterdi. Gördükleri ilgi karşısında duygulu anlar yaşayan hacı adayları ise bölge halkını şimdiye kadar gerçek manada tanımadıklarını ifade ettiler.
Hac farizalarını yerine getirmek için Türkiye’nin dört bir yanından Şırnak’ın Silopi ilçesine gelen hacı adayları vize sorunu nedeniyle 7 gün mağdur bir şekilde bekletilmeleri üzerine Silopi halkı, hacı adayları için büyük bir dayanışma ve yardımlaşma örneği ortaya koydu. Özellikle batı illerinden ilk defa Şırnak’a gelen hacı adayları gördükleri misafirperverlik ve ilgi karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Türkiye’nin dört bir yanından kutsal topraklara yolculuk yapmak için gelen hacı adaylarına, Silopi halkı büyük tevazu ile hizmet verdi. Henüz açılışı yapılmayan ancak resmi olarak faaliyetlerine başlayan İpekyolu Camii-Der de hacı adaylarına Silopi’de kaldıkları süre zarfında kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri verdi. Dernek ve dernek üyeleri aynı zamanda hacı adaylarına akşam ikamet etmeleri için kapılarını da açtı.
GÖRDÜKLERİ MİSAFİRPERVERLİK KARŞISINDA ŞAŞIP KALDILAR
Kutsal topraklara gitmek için Türkiye`nin her yerinden Şırnak`ın Silopi ilçesine gelen hacı adayları, Şırnak`ı çok yanlış tanıdıklarını söyleyerek burada gördükleri manzarayı asla unutamayacaklarını söylediler. Şırnak halkının kendilerini günlerce evlerinde misafir ettiklerini söyleyen hacı adayları, tüm Şırnak halkına çok minnettar olduklarını dile getirdi. Daha önce büyük tedirginlik ile Silopi’ye geldiklerini belirten hacı adayları, ilçede gördükleri büyük ilginin şaşkınlığını yaşıyor. Silopili hayırsever işadamı Murat Yusufoğlu, Vali Kamil Acun Camii’nde 500 hacı adayına akşam yemeği verdi. Başta İstanbul, Ankara, Kayseri, Uşak, Ordu, Trabzon olmak üzere yurdun çeşitli illerinden gelen hacı adayları, gördükleri ilgi ve alakadan dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.
YOLUMUZ KESİLİR Mİ DİYE DÜŞÜNÜRKEN…
Hacı adayı Mehmet Çeliker: İstanbul grubunun hacısıyız. Biz şoförüz. Arkadaşlarımız görevli olarak orada bulunuyorlar. Biz buraya gelirken çok çekinerek geldik. Biz burada nasıl karşılanacağız ne duruma düşeceğiz bilmiyorduk. Ama bizi utandırdılar. Yolumuz kesilir mi? Terör olayı yaşar mıyız? Diye tereddüt ettik. Buranın halkından Allah razı olsun. Evlerini bizlere açtılar. Sabah kahvaltıya çağırıyorlar. Artık biz eski düşüncelerimizden dolayı utanıyoruz. Evleri o kadar güzel ki 15–20 kişiyi ağırlayabiliyorlar. Özellikle ne ihtiyacınız varsa arz edin diyorlar.
Hacı adayı Mustafa İplik: Buraya gelirken tedirgin bir şekilde geldik. Biz medyadan duyduklarımızdan korkuyorduk. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Ama Allah Silopi halkından razı olsun. Hepsi bize evini açtı, misafir ettiler. 10 kişi, 20 kişi camiye yemek getirdi. Bir olaya şahit olduk. Kahvede oturuyoruz. Genç bir çocuk geldi. ‘Amca illa sizi eve götüreceğiz. Allah rızası için gelin evde kalın, burada kalmayın’ dedi.
OKUL HARÇLIĞI İLE ÇAY ISMARLADI
Recai Buldur: Kendi memleketimizde dahi biz bu muameleyi görmedik. Kaç kişi evime götüreyim, yemek yedireyim, banyo yaptırayım gibi tekliflerde bulundu. Çevremdeki arkadaşlarıma da aynı şekilde teklifler yapıldı.
Ersin Çağlar: 13 yaşındaki talebe 4 arkadaşımızı çağırdı. Okul harçlığı ile bize çay ısmarladı. Çaycıya bile tembih etmiş. Biz çay parasını ödemek istedik abi olmaz dedi. Çocuk okul harçlığı ile bize çay ısmarlıyor. Yani benim orda gözlerim doldu. Böyle bir şey olamaz. Beklemiyordum yani Allah bin defa razı olsun”
Ömer Türkmen: İzmit`te doğup büyüdük, buraları bilmiyorduk. Hep ön yargılı hareket ediyorduk. O kadar ilgi gördük ki, inanın ben kendimden utandım. Devlete sesleniyorum buradan 100 Bin Suriyeliyi ikamet ettirdiniz de şuraya bir çadır seyyar yemek gurup ta şu hacıları memnun edemediler. Yazıklar olsun. Bu halk bize çorap getiriyor. Çamaşır getiriyor. Bu halkı oralarda kötüleyenlere yazıklar olsun. Birileri bu işi kaşıyor. Biz dostuz, kardeşiz.
Ramazan Koray: Nereye gidip yemek yesek paraları ödendi deniyor. Paraları almıyorlar. Kimin ödediğini bile bilmiyoruz.
Ercan Tipi: Biz Uşak kafilesi olarak Silopi`de kalmaktayız. Bize yapılan yardımlardan dolayı Silopi halkına çok teşekkür ederiz. Bize burada destek oldular. Bizleri evlerine götürdüler, yatırdılar. Ondan sonra cami hocalarımız bizleri camilerde konaklattılar. Yani ellerinden geldikleri kadar her şeyde yardımcı oldular.
YAPILAN HİZMETİN KARŞISINDA EZİLDİK
Osman Güllü: İstanbul`dan geliyorum. Doğrusu gelirken tedirginlik içerisindeydim. Benzincilere bile yaklaşmaktan tedirginlik duyuyorduk. Bir ön yargı içerisindeydik. Burada yaşamaya başladığımız zaman hakikaten bize anlatılan hikayelerin asılsız olduğunu gördük. Hakikaten bize yapılan ikramlar bize gösterilen ilgi ve alaka gerçekten bizim bu zamana kadar yaşamadığımız bir şeydi.
Kenan İçlin: Biz Trabzon’dan çıktık. Malatya üzerinden Elazığ, Diyarbakır, Urfa ve oradan da buraya geldik. Yani biz hizmetin karşısında ezildik. Ama onlar bizi öteki akşama da davet ettiler. Bu kadar güzel insanlar ile tanıştığımızdan dolayı yani bu haccın en büyük tarafı boydu bence.
Serkan Yılmaz: Ben Trabzon kafilesindenim. Trabzon’dan kasap olarak hacca gitmek için yola çıktık. Bana Trabzon’da sorsaydılar Şırnak, Silopi, Cizre size ne ifade ediyor. İlkin terör akla gelirdi. Ama buraya geldik. Buradaki insanlar ile hiç aklımıza gelmeyecek, hiç ummadığımız bir misafirperverlik gördük.
İbrahim Çakmak: Trabzon’dan hac vazifesini ifa etmek üzere yola çıktık. Gördüğümüz ilgi ve alaka gerçekten takdire şayandır. Bu bölgenin halkının ne kadar misafirperver olduğu, ne kadar edepli bir halk olduğu, medyada bu bölge halkının tanıtıldığı gibi olmadığını bir defa daha gördük. İnşallah kemgözler hesabı olan güçler bu halkları bölemeyecektir.