• DOLAR 32.539
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2455.17
  • ...
Kurban Bayramında Kırmızı Et Tüketimine Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Bayram sofralarında normal ölçüler dışına çıkıp fazladan yenilen her besinin, bayramdan önceki beslenme düzeninin bozulmasına ve bayram sonrası sağlık problemlerinin yaşanmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle bayram süresince beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü`nden Diyetisyen Ceren Aktaş, bayramda beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

 

Kırmızı Et Kalbe Zararlı

Kurban Bayramında en çok tüketilen besinin kırmızı et olduğuna işaret eden Aktaş, önemli bir protein kaynağı olan bu besinin fazla tüketiminde; kolesterol yüksekliğine, kalp damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine, bazı karaciğer ve bağırsak hastalıklarına yol açabileceğini vurguladı. Aktaş, aynı zamanda kırmızı et sindiriminin zor bir besin olduğunu söyleyerek, gereğinden fazla tüketilmesinin midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılar yaratabileceğini söyledi.

 

Kuyruk Yağı Kanser Riskini Arttırabiliyor

Kırmızı etin haşlama, ızgara, fırında veya mevsim sebzeleriyle beraber tencerede pişirilmesini öneren Aktaş, pişirme yöntemini ise şöyle dile getirdi: \"Kavurma veya kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemleri tercih etmeyiniz. Kuyruk yağı ve iç yağı, kalp-damar sağlığını tehdit eden ve kanserojen riskini arttıran yağ türleridir. Bu tür yağların tüketilmesi önerilmemektedir.Izgara yaparken, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, kömürler tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra, etleri ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirilmesi önerilir.\"

 

Mide ve Bağırsak Hastalıkları Olanlar Dikkat

Aktaş, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme sırasında, hem de sindirimde zorluk yarattığını belirterek, \"Bu sebeple özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir kaç gün beklettikten sonra, haşlayarak ya da ızgarada pişirerektüketmelidirler.Etin besin öğelerini kaybetmemesi ve mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2 derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay boyunca saklanabilir\" ifadelerine yer verdi.

 

Diyabet Hastalarına Uyarı

Diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, mide rahatsızlığı olan bireylerin bayram da olsa var olan diyetlerini bozmamaları gerektiğini vurgulayan Aktaş, bu gruplarda yer alan hastaların hamur işlerinden, özellikle diyabet hastalarının bayram ziyaretlerinde ikram edilen şekerlerden uzak durmaları gerektiğini vurguladıktan sonra son olarak, \"Sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla kullanılabilen toz tatlandırıcılar ile diyabet hastalarının sütlü, meyveli diyabetik tatlılar yaparak tatlı isteklerini karşılamaları önerilir\" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir