• DOLAR 35.429
  • EURO 36.538
  • ALTIN 3052.69
  • ...
"Öğrencilerin üretken olması için desteklenmesi gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman'daki farklı okulların idarecileri ve öğrenci velileri tarafından geleceğin teminatı olan öğrencilerin desteklenerek üretken hale getirilmesi gerektiği hususunda önemli açıklamalar yapıldı.

Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 4006 TUBİTAK Bilim Fuarı etkinlikleri kapsamında hazırlanan projeleri incelemek için gelen okul idarecileri ve veliler, geleceğin teminatı olan çocukların daha da üretken hale gelmeleri için yapılması gerekenleri İLKHA'ya değerlendirdi.

Adıyaman İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hamza Çelenk, gelecekte üretken nesillerin ve öğrencilerin olabilmesi için eğitimci ve ebeveyn olarak önce kendilerinin örnek olmaları gerektiğini ifade etti.

Çelenk, "İnsanı etkileyen en önemli şey, uyarıcı konumda olduğumuz şeyi kendisinin yapmasıdır. Bir konuda insanları uyarıyorsak o konuda kendimiz öncelikle insanlara hal ve hareketlerimizle önayak olmamız gerekiyor. Eğer çocukların sağlıklı okuma yapmalarını istiyorsak kendimiz ciddi olarak okumalar yapacağız ki çocukların üzerinde bu açıdan önemli katkıları olabilsin." dedi.

Madde bağımlılığıyla beraber teknolojik bağımlılığın da ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Çelenk, "Kaldı ki bizim bağımlılıklar dediğimiz mesele son belki 30-40 yılın içerisinde gittikçe bir yoğunluğa ulaşmış olan bir meseleden bahsediyoruz. Daha önce hem teknolojik bağımlılık anlamında hem de diğer maddeler bağlamında bu kadar yoğunluk yoktu. İnsanlar daha fazla kitaba dokunarak bir şeylere ulaşmaya çalışıyorlardı. Biz tekrar kitabı hayatın merkezine alarak çocuklarımızın yönünü kitaba çevirerek bağımlılıklarla mücadelede önemli bir rol oynamış oluruz. Bunun için okuma, okuma, okuma diyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çok soran, çok düşünen çocuk, çok üretir"

Üretken çocukların daha meraklı olduğunu ve sorguladığını söyleyen Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, "Eğitimciler ve ebeveynler olarak çocuklarımızın geleceğine dair önlerini açacak fırsatları ancak okullar imkânıyla sunabiliyoruz. Okullarda bu tür ufuk açıcı, gençlerin düşünebilmelerini, eleştirel düşünmelerini daha önce yapılan çalışmaların altyapısını görmek adına yaptıkları projelerle, bilgiyi üretmenin ne kadar anlamlı ve zor olduğunu tecrübe ederek yaşamış oluyorlar." şeklinde konuştu.

Yapılan bilimsel çalışmaların anlamlı olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Deniz "Biz bu konuda okulların bu tür TÜBİTAK projelerinin çocuklar tarafından gerçekleştirilmesi konusunda çok anlamlı ve önemli buluyoruz. Bunun devam etmesi noktasında velilere düşen en önemli görev çocuklarını bu tür etkinliklere teşvik etmektir. En çok da çocukların araştırma yapmalarının önünü açacak fırsatlar sunmak. Çok soran, çok düşünen çocuk, çok üretir. Üreten çocuk geleceğe dair iz bırakır. Bu düşünce ile her çocuğun yapılan üretilen bilginin altyapısının ne kadar bir deneyimden sonra gerçekleştirildiğini görmek adına buna bir fırsat sunan okul yöneticilerinin de üzerine çok görev düştüğünü farkındayız. Geleceğimiz açısından bu etkinliklerin diğer okullarda ve veliler tarafından da desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"Gençlerimizin kitap okuma anlamında sıkıntısı var"

Geçlerin kitapla aralarındaki mesafelerin kaldırılması için eğitimciler ve ebeveynler olarak bu işin ciddiyetle üzerinde durulması gerektiğini dile getiren Hasan Taşar İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Murat Gürsoy, "Gençlerimizin kitap okuma anlamında sıkıntısı var, eksiği çok fazladır. Bu tür etkinliklerle araştırmaya, öğrenmeye ve kitap okumaya, kendini geliştirmeye yönelik teşvik edici bir mahiyetinin olması çok önemli, çok kıymetli çalışmalardır. İnşallah yaygınlaşarak devam edip diğer okullarımıza örneklik teşkil eder. Kitap okuma günümüzde ciddi bir sorun maalesef. Gençlerimiz daha çok sosyal medyada ya da görsele dayalı olan etkinliklere daha çok rağbet ediyor maalesef." ifadelerini kullandı.

 "Aslında kitap okumak önemli bir etkinliktir." diyen Taşar son olarak şunları söyledi: "Bunun yolu da sevdirerek, beraber ailece etkinlik yapıp beraber kitap okuma olabilir. Okullarda da bir takım yarışmalar düzenlenebilir. Okunan kitap üzerine yapılan sınavlarda verilen hediyeler, ödüller olabilir. Kitap okuyan öğrencilerin takip edilmesi, onurlandırılması anlamında diğer öğrencileri teşvik olabilir. Bir de o kitaptaki bilgilerin hayatta nasıl karşılık bulacaklarını öğrencilere canlı örnekler anlatabilirsek sanırım öğrencilerin kitap okuma noktasında daha da çekeriz diye düşünüyorum."

"Anne, baba, çocuklarla kitap okuma saatleri düzenlemeli"

Çocukların bilimsel çalışmalarda daha ileri seviyelere gitmeleri için teşvik edilmelerinin yanında anne ve babaların kitap okuma saatleri belirleyerek birlikte okuma yapmaları gerektiğini dile getiren Zeynep Turgut İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Mehmet Ateş, kitap okumanın önemini vurguladı

Ateş, "Günümüz gençliği kitap okumak, bilimle uğraşmak gibi etkinliklerin dışında daha çok kolay, ulaşılabilir, sosyal medya, tablet, cep telefonu, internetle uğraşıyor maalesef, bunlar gençliği alıp götürüyor. Bunların bir sınırlaması da yok. Gençlerimiz, öğretmenlerimizin rehberliğinde çok güzel çalışmalar ortaya koymuşlardır. Bilimle ilgili bu çalışmaların her okulda yapılması gerekiyor. Bu konuyu önemsiyoruz. Bunun için biz öğretmenlere, idarecilere, velilere çok önemli işler düşüyor. Öğrencilerimizin, çocuklarımızın daha çok kitap okuması ufuklarının genişlemesi açısından çok önemlidir." dedi.

"Okullarda idareciler öğrencilere yönelik kitap okuma yarışmaları düzenliyorlar. Ciddi manada çok güzel etkinlikler yapılıyor." diyen Ateş daha sonra "Bunun daha çok artırılması gerekiyor. Kitap kafeler açılması bu açıdan çok önemlidir. Öğrenci internet kafelere gideceğine kitap kafelere gidiyor, hem ders çalışıyor hem kitap okuyor. Bu açıdan velilerin televizyon, internet gibi sınırsız ulaşabilecekleri yerleri kısıtlayarak gerekirse televizyonun fişlerini çekerek beraber anne, baba, çocuklarla kitap okuma saatleri düzenlemesi çocuklar ders çalışırken anne, baba kitap okuyacak çocuklarla beraber kitap okuyacak. Anne, babasının kitap okuduğunu gören çocuk kitabı okumanın çok önemli olduğunu anlayacak, kavrayacaktır." ifadelerini kullandı.

Eğitimci Sinan Temel ise "Velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin öğrencilerimize özgür ortam sağladıkları zaman onlara malzeme desteği sağladıkları takdirde çok güzel çalışmalar ortaya çıkaracağına da inanıyorum. Bugün gezdiğimiz stantlarda bunu gördüm. Sosyal, edebiyat, bilim, matematik, kimya alanında gerçekten çok güzel çalışmalar ortaya koymuş ve sahiplenmişler, anlatırken heyecanlanıyorlar, sahipleniyorlar. Çocuklarımızın gözlerindeki ışıltıyı, bu umudu görmemiz lazım, desteklememiz lazım." şeklinde konuştu.

Ailelere kitap okuma ve öğrencilere imkân sağlamaları noktasında çağrıda bulunan Temel, "Kıymetli ebeveynlerimize öncelikle şunu söylemek istiyorum; çocuklarımızın bu girişimlerini lütfen destekleyin. Çocuklarımıza imkân sağlayın, ortam sağlayın. Okullardaki bu çalışmalara sadece öğretmenler ve eğitim camiası gelmesin, velilerimiz de ziyaret etsinler. Çocuklarımızı desteklesinler, teşvik etsinler." dedi.

Ailece kitap okumanın çok önemli olduğunu vurgulayan öğrenci velilerinden Yakup Işık, "Öğrencilerimizi okumaya yönlendirmemiz lazım. Bunu da ailede başlatmak lazımdır. Anne, baba okumaya meyilli olacak. Okuma kültürü olacak, bunu çocuğuna aktaracak. Her gün evde uygun bir saatte okuma saati düzenlemelidir.  Evdeki teknolojik cihazlar devre dışı bırakılarak ailedeki herkes bunu bir alışkanlık haine getirerek geliştirmelidir." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş - İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir