• DOLAR 35.437
  • EURO 36.323
  • ALTIN 3061.17
  • ...
"Uzman doktorların eksikliği tepkilere neden oluyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİN-HASAD (Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği) Başkanı Mehdi Değişman, Bingöl Devlet Hastanesinde yaşanan doktor sıkıntısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Hastaneye ataması yapılan hekimlerin misafir olarak değil, kalıcı olarak bir şekilde hizmet sunmaları gerektiğini vurgulayan Değişman, son yıllarda çeşitli nedenlere bağlı olarak hastanede hasta sayısında artış yaşandığını ve bu gelişmeye bağlı olarak Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Fizik Tedavi, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Nöroloji ve Nefroloji Uzmanı alanında doktor sayısının yetersizliğinin ortaya çıktığını belirtti.

Değişman, bununla birlikte Beyin Cerrahı, Endokrinoloji, Göğüs Cerrahisi, Onkoloji, Algoloji Uzmanı branşlarında ise doktor bulunmayışının büyük bir mağduriyet yaşattığını ve vatandaşlar tarafından çok büyük tepkiyle karşılandığını dile getirdi.

"Köklü çözüm getirilmesi gerekir"

Hasta ve hasta yakınlarının sorunlarını sürekli kendilerine bildirdiğini ifade eden Değişman, "Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği, son yaşanan bu gelişmelere binaen derneğin tüzüğüne ve amacına uygun olarak bu konu hakkında bilgi paylaşımı yapma ihtiyacı duymuştur. Hasta, yaşlı ve yakınlarının sitemde bulundukları konular arasında en fazla yer alan hekim sayısı ve branş yetersizliklerinin giderilmesi halinde hem sağlık ile ilgili sorun yaşayanların hem de mevcut imkânlar ile çok güzel hizmet sunan hastane idaresi, hekimler ve sağlık çalışanlarının da gereken değeri göreceklerini düşünüyoruz. Hastane yönetiminin ve Sağlık Müdürlüğünün ciddi gayretlerine rağmen değişik nedenlere bağlı olarak ilimize getirilemeyen veya getirildiğinde hizmette devamı sağlanamayan hekimler ile ilgili başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili üst mercilerin bu konuya daha ciddiyet ile eğilerek köklü çözüm getirmeleri gerekir." dedi.

"Hekimlerin misafir olarak değil, kalıcı bir şekilde hizmet sunmaları sağlanmalıdır"

Değişman, "Buraya ataması yapılan hekimlerin özlük haklarında pozitif bir ayrımcılık yapılarak bu bölgenin mecburiyet değil hekimlerin severek tercih etmeleri ve buralara misafir olarak değil, kalıcı bir şekilde hizmet sunmaları sağlanmalı. Bunun, hasta hekim arasında sıcak ve samimi bir şekilde hizmet sunumunun kalıcılığının ve kalitesinin artıracağı unutulmamalıdır. Aksi ve mevcut halde Sağlık hizmeti sunanlar ile hizmet alanlar arasında her iki tarafında istemediği halde taraflar değersiz ve itibarsız olmakta, sağlıkta kalitesiz ve memnuniyetsizlik yaşanmakta ve moral-motivasyon düşüklükleri yaşanmaktadır. Farklı birçok nedene bağlı olarak gelişen hastalık çeşidinin ve hasta sayısının artışına dikkat ederek sorunları çözmede ve gelişebilecek muhtemel sağlık gereksinimlerinde ön görü çıtasını yükseltmek gerek." ifadelerini kullandı.

"Hastanenin ek binasının amaca yönelik hizmet etmesini istiyoruz"

Yeni yapılacak hastane ek binasının birçok amaca yönelik hizmet etmesini istediklerini dile getiren Değişman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha evvel inşa edileceği açıklanan bugünkü Devlet Hastanesinin Bayındırlık lojmanlarının bulunduğu yere yapılacak ek binasının ivedi bir şekilde projelendirilmesi ve hizmete sunulması ihtiyacı hâsıl olmuştur. Yeni hizmet binasının plan ve projelerinin yapıldığında temel sağlık ihtiyaçlarının olması kaçınılmazdır. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının çocuklarına yönelik kreş, özellikle uzak yerden gelenlerin uzun süre, hastaları nedeniyle hastanede kalmak zorunda kalan ama yatacak ve kalacak yerleri olmayanlar başta olmak üzere refakatçilere temel insani ihtiyaç ve barınmaları için mini otel olması gerekir. Hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının çok ciddi ihtiyacı olan müstakil mini bir mescid yapılmasının konuşulmayan ama uygulandığında tüm taraflara tarif edilmeyecek kadar maddi ve manevi faydaları olacağı bilinen bir ihtiyaçtır."

"Her iki tarafın elinde olan bir durum değil"

 Değişman, son olarak şunları kaydetti:

"Biz, çatışma ve tartışma zemininden uzak bir şekilde ama sorunları gören ve bunu nezaketle çözüm için tarafları dinleyerek, hasta, hasta yakınları, yaşlılar ve sağlık çalışanların mutlu, huzurlu ve sağlıklı olmasını istiyoruz. Bu vesileyle her iki kesimi de mağdur eden durumun bir an çözüme kavuşturulmasını devlet büyüklerinden ve yetkili mercilerden rica ediyoruz. Bu süreci yaşarken ve aşmaya çalışırken tarafların bir birini incitmemelerini, kendilerinde mevcut sabır, şefkat, nezaket ve zerafetin muhafaza edilerek birbirlerine biraz daha anlayışlı olmalarını istirham ediyoruz. Çünkü her iki tarafı da çok iyi tanıyoruz ve mevcut durumun her iki tarafında elinde olan bir durum olmadığını biliyoruz. Ancak hepimize lazım olan maddi- manevi sağlığımızın muhafazası ve hastalıklarımızın şifa bulması için mutlaka ve acil müdahale bekliyoruz." (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir