• DOLAR 32.597
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2450.893
  • ...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran`dan alınan doğalgazın pahalı olduğu gerekçesiyle tahkime gidilmesi süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.

Bakan Yıldız, ``İran, doğalgaz fiyatında belli oranda indirim yapabileceğini söyledi. Ancak biz bunu yeterli bulmadık. Çünkü bizim hedeflediğimiz bir rakam var`` dedi.

Bakan Yıldız, Kanal 24`te katıldığı bir programda, İran gazıyla ilgili tahkim süreci konusunda, İran`dan alınan doğalgazın pahalı olduğu düşüncesiyle tahkime gittiklerini hatırlatarak, ``Kendileri, son İran heyetinin ülkemize gelişinde bu fiyattan belli oranda indirim yapılabileceğini söylediler. Ancak biz bu teklifi yeterli bulmadığımızı kendilerine söyledik. Çünkü bizim hedeflediğimiz bir rakam var`` diye konuştu.

Her şeyin hakkaniyetine uygun olması gerektiğini belirten Yıldız, doğalgazın fiyatı düşük olsaydı ve İran bunun yükseltilmesini Türkiye`den isteseydi, fiyatı yükselteceklerini ifade ederek, ``Yani biz bunu değerinin ne çok üstünde alalım, ne de altında. Şu anda biz bu fiyattan hoşnut değiliz. Doğru bulmuyoruz. Tahkim sonucunun da olumlu olacağına inanıyoruz`` dedi.

4 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA UCUZ DOĞALGAZ KULLANIYORUZ

Bakan Yıldız, Ekim ve Kasım ayı itibariyle 4 yıl öncesinin Kasım ayına göre daha ucuz doğalgaz kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

``2009 yılının başında iki defa yüzde 17`lik ve yüzde 26`lık indirimler yapılmıştı. Bunlar hafızadan silinebiliyor. Ama yüzde 10`luk bir ayarlama yapıldığında bu bizde infiale yol açabiliyor. Ben bunu çok adilane bulmuyorum. Biz elimizdeki bütün enerji kaynaklarını olabildiğince ucuz bir şekilde vatandaşımıza sunmak istiyoruz. Şu anda 27 tane AB üyesi ülkenin içinde doğalgazı en ucuz kullanan 3. ülkeyiz, doğalgazı ithal ettiğimiz halde. Biz bunu diğer enerji kaynaklarımızla beraber düzenliyoruz. Hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ne varsa biz hepsini bir havuza atıyoruz ve havuzdan çıkardıklarımızı değerlendiriyoruz. 10 yıl önceye göre kıyasladığımızda asgari ücretin elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla kıyaslamasına baktığımızda alım gücünün arttığını görüyoruz. AK Parti iktidara gelmeden önce 1 Ocak 2002`de asgari ücretin yüzde 33`ü doğalgaza veriliyordu, yani üçte biri. Bugün yüzde 18`iyle doğalgaz alınıyor.``

10 yıl önce asgari ücretin yüzde 20,2`si elektriğe verilirken, bugün yüzde 9,6`sının verildiğini belirten Yıldız, bu oranın yüzde 5`e düşmesine en fazla sevinenin kendisi olacağını vurguladı.

Yıldız, ham petrolün varilinin 80 dolar olması halinde bu oranın gerçekleşebileceğine işaret ederek, ``Şu anda 115-120 dolar seviyesinde gidiyor. Yani bize bağlı olmayan kalemlerin bize fatura edilmesini adilane bulmuyorum. Refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte vatandaşımızın ve tüketicilerin alışkanlıkları değişti. Cep telefonlarına ödenen faturalar bugün, elektrik faturalarına denk. Bugün 22 milyar lirayı cep telefonuna da, elektrik faturasına da ödüyoruz`` diye konuştu.