• DOLAR 34.53
  • EURO 36.622
  • ALTIN 2919.714
  • ...
Nuh Mete Yüksel BÇG`yi Aklamış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski DGM Savcısı Yüksel’in, 28 Şubatçılar hakkındaki bir suç duyurusuna “askerler anayasal düzeni yıkmak değil, korumak istiyor” diyerek takipsizlik verdiği ortaya çıktı.

Ankara Başsavcıvekilliği’nce Ocak 2012’de başlatılan 28 Şubat soruşturmasında, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu tutuklu askerler hakkında 1997’de yapılan suç duyurusuna dönemin DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’in bir haftada takipsizlik kararı verdiği ortaya çıktı. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun dinlediği Yüksel, kararında şu anda illegal yapılanmayla suçlanan Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) “devleti korumak amacıyla oluşturulmuş bir çalışma grubu” olarak tanımlamış.

BÇG, belgelerini incelemedi

Yeniden Doğuş Partisi’nin Genel Başkanı eski Bakan Hasan Celal Güzel, Ankara DGM Başsavcılığı’na 28 Temmuz 1997’de “Anayasa ile kurulmuş düzeni tebdil, tagyir ve ilgaya, Anayasa ile teşekkül etmiş TBMM’nin vazifesini men’e cebren teşebbüs, Hükümeti vazife görmekten men etme” suçlamalarıyla şu an cezaevinde bulunan, 28 Şubat’ı gerçekleştiren ve BÇG adı altında faaliyet gösteren askerler hakkında suç duyurusunda bulundu. Güzel, şikâyet dilekçesi ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan çıkan ıslak imzalı belgeler ile “TSK’daki Mezhepçi Yapılanma” başlıklı birçok subay, astsubay ve generalin isminin bulunduğu listeyi de sundu. Başvuruyu DGM’de görevli savcı Nuh Mete Yüksel değerlendirdi. Yüksel, başvuru hakkında bir hafta sonra “takipsizlik” kararı verdi. Kararın gerekçesinde askerlerin TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine uygun olarak hareket ettikleri savunularak, şunlar kaydedildi: “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Batı Çalışma Grubu, devletimizin anayasal düzenini yıkmak amacıyla değil, tamamen tersine nitelikleri Anayasamızın 2. maddesinde belirtilen demokratik, laik, sosyal hukuk devletini korumak amacıyla çalışmalar yapmıştır.”

Takipsizlik kararı üzerine Güzel, bir üst mahkemeye itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren İstanbul 4. Nolu DGM Mahkemesi de Yüksel’in gerekçesini haklı bularak itirazı reddetti.

Savcılar BÇG “illegal bir yapı”

Hâlihazırda yürütülen soruşturmada ise savcılar, BÇG’yi illegal bir çalışma yürütmek ve Anayasal düzene aykırı hareket etmekle suçluyor. Bu kapsamda verilen brifingler, fişlemeler ve üniversiteler başta olmak üzere birçok kurumdan atılan kişileri de mağdur olarak dosyada yer alıyor.

Taraf

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir