• DOLAR 32.708
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2484.253
  • ...
Rusya`daki Başörtü Sorunu Nereden Kaynaklanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev / Analiz / Doğruhaber

Rusya’nın yaklaşık 20 milyon Müslüman nüfusu vardır. Rusya bugüne kadar ülkede yaşayan Müslümanların kılık kıyafetine hiç karışmamıştı. Zaten Rusya Anayasası, kişinin din özgürlüğünü ve istediği gibi giyinmeyi ve inancını seçme hakkı tanımaktadır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yeni Rusya, Çeçenistan ile yaşadığı iki savaş nedeniyle İslam’a ve Müslümanlara karşı savaşan bir ülke olarak dünya kamuoyunda bir izlenim bırakmıştır. Rusya, bu kötü imajını silmek için ülkesinde ikamet eden İslam dinine tabi olan vatandaşlarına bazı haklar vermeye başlamıştır. Rusya son zamanlarda Kremlin arazisinde bile Cami inşaatı kararını almıştı. Rusya’nın çeşitli bölgelerde cami inşaatları devam ederken Moskova’da bile Müslümanlar rahatlıkla cami bulabilecek duruma geldiler. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle Moskova’nın orta meydanlarından bir tanesinde Bayram namazı kılınması için Moskova Büyükşehir Belediyesi yer vermiş ve Rusya Hükümeti ise güvenlik için 3 bin polis görevlendirmişti. Peki, şimdi ne değişti ki Rusya Stavropol Bölgesinde kız öğrencilerin başörtüsü nedeniyle başlayan sorunu ile ilgili radikal değişim sinyalleri vermeye başladı?

RUSYA, MÜSLÜMANLARIN SOSYAL VE KÜLTÜREL UYUM SORUNU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Rusya Devlet Başkanına bağlı Uluslararası İlişkiler Konseyi, Rusya’da Müslümanların sosyal ve kültürel uyum sorununu çözmek için karar verdi. Konsey, sorunlar için uygun programlar geliştiriyor. Rusya Devlet Başkanlık Konseyi Üyesi, Devlet Duması milletvekili ve “Rus Toplulukları Kongresi” başkanı Aleksey Zhuravlev, Stavropol Bölgesinde yaşanan başörtüsü skandalını örnek göstererek, Rusya’da Müslümanların topluma uyum sağlamakta güçlük çektiklerini söyledi. “Rus Topluluklar Kongresi” Başkanı Aleksey Zhuravlev daha da ilere giderek, “ İslam geleneğinin sorunu gariptir. Bana dünyada İslami geleneklere göre rahat bir biçimde kılık kıyafeti giyebilen bir ülke gösterin. Gösteremezsiniz, herkes böyle kılık kıyafetten rahatsızdır. Kim bana garanti verebilir? Yarın o başörtülü kızlar beline bombayı sarıp “Allahu Ekber” sesiyle okulda eylem yaparsa şaşırmamalıyız” dedi.

Zhuravlev’e göre başörtü takanlar bilinçli bir şekilde siyaset yapmaktadırlar. “Böyle başörtü takarak ibadet olmaz. Bunlar patlamaya hazır bombadır” diyen Zhuravlev, Rusya’nın yeni bir problemle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. 

PROBLEMİN ÇIKIŞ NOKTASI ÇEÇENİSTAN
Durup dururken böyle bir şey ortaya çıkmaz. Rusya iki hafta öncesine kadar böyle bir problemle hiç gündeme gelmemişti. Acaba, bunu tetikleyen nedenler nelerdir? Aslında başörtü meselesi Rusya’da değil, Rusya’nın Güney Federal Bölgesinde çıkmıştır. Yani Kuzey Kafkasya Bölgesinde. Bilindiği gibi, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde halen devam eden İslami Emirlik kurmak isteyen gruplara karşı Rusya mücadele vermektedir. Son iki hafta içinde Rusya bölgeye yeniden Silahlı Kuvvetleri göndermeye başladı. Bölgede hızla gelişen İslam’ı, potansiyel bir tehdit olarak görmeye başladı. Aslında Rusya İslam karşıtı görüntüsünden kurtulmak için bölgedeki Müftülüklere bazı imkanlar tanımıştı ve medreseler, camiler, İslam enstitüleri hızla kuruluyor.

İster istemez bölgede bir İslami uyanış yaşanıyor. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev Çeçenistan ziyareti sırasında, “Gözlerime inanamıyorum, bu ne? Burası Rusya’ya benzemiyor. Burası sanki Araplaşmış” demesi üzerine Kadirov, kendisinin bizzat teşvik ettiği başörtüsünü Çeçenistan’da yasaklamıştı. Erkeklerin sakalları cami çıkışlarında kesiliyordu, kızların başörtülerinin arkadan bağlanması gerektiği ve çarşafın tamamen din dışı olduğu söylenmeye başlanmıştı. Ve Çeçenistan’da geleneksel bir başörtü modeli çıkardılar.

İSTİŞHADÎ EYLEMLER FAKTÖRÜ
Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde eskiden “Kara dullar” olarak isimlendirilen, savaşta kocalarını kaybeden kadınlar, Rusya’da çok sayıda istişhad eylemi gerçekleştirmiştir. Bunların hepsi başörtülü veya çarşaflı idi. Son iki ayda Dağıstan’da gerçekleşen yerel sufi Şeyhine yönelik yapılan bombalı saldırıyı da başörtülü kadın gerçekleştirmişti. Rusya bu tüm eylemleri gözönünde bulundurarak yeni bir strateji geliştirmeye çalışıyor. “Moskova’nın Yankısı” radyosuna bir açıklama yapan Zhuravlev, “Bugün Allah’ın buyruğu deyip başını örten kız, yarın birinin çıkıp, Allah yolunda kendini feda et dediğinde, beline bomba bağlayıp Moskova metrosunda kendini patlatabilir” diyerek haksız bir iddiada bulunup guya endişelerini dile getirdi.

SİVİL KURULUŞLAR, MÜFTÜLÜKLER VE İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ
Rusya’da patlak veren başörtü meselesini sivil kuruluşlar ve İnsan hakları örgütleri, farklı yorumlarken, Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Ruşan Abbasov, Rusya Müslümanlarının sosyal ve kültürel uyum içinde olduğunu ve herhangi bir ayar gerekmediğini söyledi. Müftü yardımcısına göre, Rusya bir Batı ülkesine benzemez. Rusya tarih boyunca Müslümanlarla iç içe yaşamıştır. İslam ise provoslav dini, Budizm ve Musevilik gibi Rusya’nın bir dini haline gelmiştir. Başörtüyü anlamayan varsa biz anlatmaya hazırız diye bir açıklamada bulundu.

Tüm bunlar yaşanırken Müslümanların anlaması gereken çok önemli bir meselesi var. Bunlar dünya var oldukça yaşayacağımız problemlerdendir. Ancak, biz nerede olursak olalım şunu anlamalıyız. Küfür nerde olursa olsun küfürdür. Dünya’da iki millet vardır Müslüman ve Kâfir. Küfür de tek millettir...


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir