• DOLAR 32.459
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2441.711
  • ...
Halep Kuşatması Uydu Fotoğraflarında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD merkezli Jeo-Uzlamsal ve İnsan Hakları Projelerini Geliştirme Derneği (AAAS) tarafından yayımlanan ve Halep kentindeki kuşatmayı konu alan rapor, son birkaç ay içinde elde edilen uydu fotoğraflarına dayanıyor.

AAAS’nin raporunda yer verdiği analiz, Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Halep’in 182 kilometre karelik bir alanını ve bu alanı çevreyelen yapılanmaları gösterior. Rapordaki uydu fotoğrafların bir kısmı, ABD’nin uydu görüntüleme şirketi DigitalGlobe’un sahip olduğu Quickbird-2 uydusu tarafından 9 Ağustos tarihinde elde edildi. Söz konusu uydu, Ekim 2001’de uzaya fırlatılmasından bu yana Dünya’nın yörüngesinde yeryüzünün yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekiyor.

Raporda yer alan diğer fotoğraflar, yine ABD’li bir Uzay’dan görüntüleme şirketi olan GeoEye’ın sahip olduğu IKONOS uydusu tarafından 23 Ağustos’ta elde edildi.

Halep Uluslararası Havaalanında Mi-24 olduğu düşünülen helikopterlerin 23 Ağustos`taki görünümü.

QuckBird-2 uydusu, yerden 448 km mesafede, 60 cm genişliğindeki cisimleri bile görüntülüyebilme kapasitesine sahip. Yerden 690 km yükselikte olan IKONOS ise bu mesafeden yeryüzündeki 0.9 metre genişliğindeki cisimleri tespit edebiliyor.


TÜM DETAYLAR BELLİ DEĞİL
AAAS, insan haklarını ilgilendiren durumlarda Dünya’nın herhangi bir bölgesine ait yüksek çözünürlüklü uydu fotoğrafları elde edebilme yetkisine sahip. Dernek, geçmişte Nijerya, Zimbabwe, Güney Osetya, Afganistan ve Myanmar’da da çeşitli insanlık krizleri nedeniyle bu bölgelere ait görüntüler çekmişti.


Ayn at-Tal mahallesinin 9 ve 23 Ağustos tarihlerinde çekilen fotoğrafları. İkinci karede bir zamanlar 84 aracın yer aldığı alanda yangın izleri var. Binalardan dumanlar yükseliyor.

Discovery News’in incelediği rapora ait fotoğraflar, her ne kadar dikkat çekici kareler içerse de, çok kaliteli değil. Yoğun nüfuslu birk kent olan Halep’teki yüksek binalar, fotoğraflarda birçok gölge oluşturuyor. Örnek olarak, Selahaddin mahallesinde, fotoğraflarda yer alan duman, sokaktaki hareketlerin gözlenmesini engelliyor.

 

Analistler, AAAS raporunun önemli olduğunu belirtirken, GPS, uydu ve Google Earth’ten edilecek bilgilerin Suriye’deki hareketliliği takip etmek açısından önemli olduğunu ifade ediyor.

9 Ağustos`ta birçok askeri aracın bulunduğu alanda, 23 Ağustos`ta tek bir araç bile yok.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir