Sömürgecilik ve İyilik
Müslümanlığın son tahlilde yardım anlayışı "bana muhtaç olsun da ona yardım edeyim" küçümseyici tavrıyla aslında hayır yapamayıp hakir görme, iş yapmamasını her zaman dilinde ve yüreğinin bir köşesinde diri tutan bir anlayış içindedir.
Nihayetiyle tespit etiği her neyse artık temenni hatta dua hükmüne geçmiştir kardeşi için. Örneğin bir kardeşimizin yaptığı her hangi bir işin sonucunu bir mecliste mütalaa ederken “falan arkadaşımız şu işi beceremeyecek bence kısa zamanda bu işi batırır” derken “inşallah öyle olur da ben haklı olurum” a dönmektedir. Kişi kardeşine eğer sıkıntılarımı çözmek için borç vermez ise eğer zelil düşerse ona o zillet içinde ancak bir ekmek parası verecektir oda verirse! Bunun dışında eğer mümin kardeşine iş kurması için veya sıkıntıları çözmesi adına borç olarak veya gönülden gelen bir hibe ile yardım ederse bu sefer belki de artık başkalarına yardım edecek bir istihdam ortamı hazırlamış olacak. Bu vesileyle herkesin bir kişiye muhtaç olacağı değil herkesin yana yana muhtaç aradığı bir hayata geçiş için yardımlaşma ama en makul bir çerçevede yıpratan değil çözümcü ve ileriye dönük yapıcı bir yardımlaşma.
Yapılan iyilik veya yardım veya borç verileni himayeye almak için değil özgürleştirme adına yapılmalıdır. Aksi takdirde hep kınadığımız emperyalizm ve sömürgecilik adımız olacaktır. ABD ve onun gibi aşağılık haydutların sözüm ona demokratikleşme adı altında verdiği veya bu sebeple harcadığı bütün emek ve zahmeti ancak ve ancak mevcut ve ileride mevcut olabilecek tüm sermaye ve kaynaklarının sömürülmesi ve talan edilmesi içindir. Herkesin malumudur bu durum. Sadece kaynaklar değil insanlık dahi bu sömürünün kurbanı edilmesinde bir beis görülmemektedir.
Bu açıdan emperyalizm bir hayat tarzıdır. İçimizde acaba bu hayat tarzına yer verilmiş midir merak ediyorum doğrusu.
Belki bu konuyu anlattığımızda duygusal olduğumuzu düşünebilir bazı varlıklı şahsiyetler. Fakat kendilerine Medine’de ki kardeşlik platformunun süreci ve ümmete ne hayırlar getirdiğini anlatınca da gözleri nemlenmektedir. Hayret ediyorum acaba Ensar’ın iki hanımından birini Muhacirlerden birine teklif etme meselesi ne anlama geliyor bizler için! Yada Ensar Muhacir kardeşine nasıl bir muamelede bulunmuştur yıllarca? Allah Allah vallahi hayret ediyor ve ibretle bunlara ağlayan ağlanası insanları görürken tiksiniyorum insanlığımdan.
Yeter artık!
Hey malının maliki olduğunu düşünenler ashaba hiç benzemiyorsun.
Hey borçluya önce iyilik yapıp sonra eskisinden beter hale sokanlar kime benziyorsunuz?
İyilik nedir?
Kesinlikle iyilik sadece hibe etmek değildir. İnsanları miskinliğe ve tembelliğe duçar etmek tabi ki iyilik değildir. Fakat istihdam ve kimselere muhtaç ettirmeyecek her türlü yardım iyilik ve hayır olarak geçer literatürde. Yahudi kendi vatandaşını kendi dini inancına göre zilletten kurtarma mecburiyetini farz olarak telakki ederken bir mümin bu çerçevede ne anlam taşıyor acaba diğer müminler için? Ben Ebu Zerin endişesini bu sebeple yerinde buluyorum. Meşhur ifadeyle “komşusu açken tok yatan bizden değildir” in en geniş ifadesi olabilen “mümin müminin ıstırabını kendinde hissetme” hakikati biz de var olunması gerekmekte değil midir?
Son söz olarak maalesef iyilik menfaatler arası çatışmada katledilmiştir.
Hüssam Turhan / Ankara - Yaş: 28
Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.
Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.