• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
`israil`e Üstün Olmadığının Öğretilmesi Gerek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Herkes için bir hukuk var, İsrail için ayrı bir hukuk var" diyen Davutoğlu: İsrail ne mazlum ne de üstün bir millet!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin son sekiz yıl içinde Ortadoğu`da hem halkların kalbinde yer edindiğini hem de yönetimlerle güven ilişkisi kurduğunu söyledi. TRT Haber Televizyonunda yayımlanan bir programa katılan Davutoğlu, "Türkiye`nin teorisiyle pratiğinin duvara çarpmasını bekleyenler olduğunu ancak Türkiye`nin dış politika sınavını çok iyi geçeceğini düşündüğünü" ifade etti.

"Türkiye, bölgede siyasetin ve tarihin normalleşmesi sürecinin öncülüğünü yapıyor" diyen Davutoğlu, Arap toplumlarının son dönemde ortak bir kader bilincini yaşamaya başladıklarını söyledi. Davutoğlu, Türkiye`nin tarihin akışını normalleştirmeyi önceden başlattığını ve birbirinden koparılmış toplumları birbirine entegre etme sürecinde öncü olduğunu belirtti.

İsrail ile ilişkiler konusundaki soruya karşılık Davutoğlu, İsrail devleti için en büyük tehlikenin, ülke yönetimindeki zihniyetin değişiminden kaynaklandığını belirterek, İsrail`in de, İsrail halkının da tarihin normalleşmesi gibi normalleşmesi gerektiğini söyledi.

"Herkes için bir hukuk var, İsrail için ayrı bir hukuk var" diyen Davutoğlu, kuralların her ülke için uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Davutoğlu, "İsrail`in ne mazlum ne de üstün bir millet olduğunu, bunun onlara öğretilmesi gerektiğini" söyledi.

Mısır`daki gelişmeleri doğru değerlendirdiklerini ve olaylara doğru zamanlamalarla tepki verdiklerini belirten Davutoğlu, Libya`da da iki tarafa da "doğru olanın ne olduğu konusunda" telkinlerde bulunduklarını, Libya konusundaki yol haritasının da adım adım işlendiğini anlattı.

Davutoğlu, görüşmelerin bütün arka planlarına bakıldığı zaman "ikili bir dil olmadığının" görüleceğini ifade ederek, bölgedeki değişimin "halkların daha fazla kaynaşması" yönünde olması gerektiğini kaydetti. "Bu, Arap baharı olduğu kadar Türk baharıdır" diyen Davutoğlu, Türkiye örneğinin, bölge halklarına demokrasinin kazanımlarını gösterdiğini belirterek, yaşanan gelişmelerin "bölgenin baharı" olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir