Sobacılar Dertli
Seri üretim yapan fabrikalarla rekabet edemediklerini ifade eden sobacılar mesleklerinin bitme aşamasına geldiğini belirtiyorlar.
MERSİN- Kışları diğer illere nazaran daha ılık geçen Mersin`de gerek vatandaşlar gerekse de kışlık malzeme satan esnaflarda hareketlilik yaşanıyor.
Özellikle kırsal alandaki vatandaşların rağbet ettiği sobacılar ise mesleklerinin bitme aşamasına geldiğinden dert yanıyor. Mesleklerinde yeni eleman yetişmediğini belirten sobacılar ata mesleklerinin korunmasını istiyor.
Havaların soğumasından dolayı yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Sobacı Zafer Usta, \"Kış için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Şuan fazla bir rağbet olmasa da ileriki günlerde bir yoğunluk bekliyoruz.\" dedi.
Mersin`de kışların doğu ilerine göre daha sıcak geçtiğini ifade eden Zafer Usta, son yıllarda Mersin`de kışların soğuk geçmeye başladığını söyledi. Zafer Usta, \"Bundandır ki halktan sobaya ve özellikle de köy kesimlerinden bir rağbet görülmektedir. Geçen sene kış oldukça soğuk geçti Mersin`de. Kendi açımızdan baktığımız zaman bu senenin de soğuk geçmesini bekliyoruz.Biz sobacıların sezonu yaklaşık 3 aydır. Ne yaparsak bu aylarda yapıyoruz. Bu aylarda yapacağımız satışlar ile diğer aylarda aldığımız malzemelerin parasını çıkarıp verebiliyoruz ve diğer dokuz ay kafamız rahat. Diğer dokuz ay boyunca da piknik malzemesi olan şiş ve mangal satmakla geçimimizi sağlamaktayız\" dedi.
Soba fiyatları hakkında ise şunları söyledi: \"Sobalarımız Eskişehir ve Bursa yapısı olmak üzere iki çeşittir. Fiyatlar 120 TL den başlıyor. Biraz daha kalitelisini 175 TL vermekteyiz. Fırınlı olanları da var onların fiyatları ise 275 TL`dir\"
Sanatın Son Varisleriyiz
Üç nesildir bu işi yapmakta olduklarının altını çizen Zafer Usta, son zamanlarda sanat elemanı yetişmemesinden dert yanarak şunları ifade etti: \" Bu meslek dedemden babama intikal etmiş, bizde babamızdan öğrendik. Şuan bu meslekte sanatkâr olarak eleman yetiştiremiyoruz. Çünkü her şey fabrikasyona döndü. Sanat olarak cazibesini yetirdi böylelikle. Bu işin sanatı da ölmüş vaziyette. Ondan dolayıdır eleman bulamıyoruz. Benim çocuklarım dahi bu mesleğe soğuk bakmaktadırlar\" dedi.
Sanat Fabrikasyon Karşısında Bitmek Noktasına Geldi
Zafer Usta, \" Daha önce de söylediğim gibi biz üç nesildir bu işi sanat olarak yapmaktayız fakat özellikle son yirmi yılda hızlı bir şekilde fabrikasyona geçilmekle birlikte bu işin sanatkârı bulunamıyor. Çünkü fabrikalarda her şeyi makineler yapmakta. Makinalardan dolayı eleman yetişmiyor. Fabrikalar da seri üretimden dolayı bizim bir günde uğraşıp yaptığımız bir sobayı belki yarım saatte ya da bir saatte yapmakta. Şuan bile ben, fabrikadan çıkan malı almaktayım çünkü hem zaman açısından hem de maddi açıdan daha ucuz. Fabrikalar karşısında bitme noktasına gelmiş durumdayız. Çünkü sanat elemanı yetişmiyor birde fabrikalarla rekabet edecek güçte değiliz. Ancak, ufak tefek işlerle geçimimizi sağlamaktayız.\"
Yetkililer Küçük Esnafa Yardımcı Olmalı
Zafer Usta, \"Yetkililerden isteğimiz küçük esnafa yardımcı olmaları. Vergi ve diğer giderler yönünden bir takım iyileştirmeler sağlanması. El işi ve sanatkârlıkla ekmeğini kazanmaya çalışan küçük esnafın faydası olur diye düşünüyorum\" şeklinde konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)