Risale-i Nur Müzesi Açılıyor
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı (İİKV) bünyesinde Barla Platformu tarafından düzenlenen serginin beşincisi, Risale-i Nur Müzesi ile birlikte açılıyor.
İSTANBUL - Nur`a Uçan Pervaneler adlı sergi ile müzenin açılışı, 14 Ekim Pazar günü saat 14:00`te İstanbul İlim ve Kültür Vakfının Rüstempaşa Medresesindeki yerinde yapılacak. Her iki açılışa da Risale-i Nur Külliyatı müellifi Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin hayatta olan talebelerinin katılması bekleniyor.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı (İİKV) bünyesinde Barla Platformu tarafından düzenlenen serginin bu yılki konusunu, Risale-i Nur`un etkilediği hayatlar teşkil ediyor. Sergi, Risalelerin Isparta, Barla`da ilk olarak kaleme alınmaya başladığı andan itibaren onun etrafında toplanan insanlarla başlayan ve bugün dünyanın dört bir yanındaki Risale-i Nur talebelerine kadar uzanan bir zaman dilimini kapsıyor.
Sergide, Risale-i Nur talebelerinden başka, yurt içinde ve dışındaki belli başlı yazar, düşünür ve aydınların Bediüzzaman Said Nursî ve Risale-i Nur ile ilgili yorumları da yer alıyor.
Barla Platformu, daha önce de Risale-i Nur ile ilgili olarak, Bediüzzaman Said Nursî`nin hayatını, sürgün ve hapishanelerde geçen yıllarını konu alan dört ayrı bölümde ele alınan sergiler düzenlemişti. Birinci Said, Barla Yılları, Kastamonu Yılları ve Emirdağ Yılları adlarıyla düzenlenen bu sergiler, yurt içinde ve dışında pek çok yerlerde tekrarlandı ve yoğun ilgiyle karşılaştı.
Risale-i Nur Müzesi
Risale-i Nur ile ilgili sergilerin bir özeti, bundan böyle, İstanbul İlim ve Kültür Vakfının bünyesinde açılan bir müzede daimi olarak sergilenecek.
Bediüzzaman Said Nursî`nin ve Risale-i Nur`un hikâyesini Birinci Said döneminden başlayarak sırasıyla Barla, Isparta, Eskişehir, Kastamonu, Denizli, Afyon, Emirdağ ve İstanbul dönemleriyle ziyaretçilerin tetkikine sunan müzede, bütün bu dönemlerle ilgili önemli belge ve bilgiler yer alıyor.
Bediüzzaman`a savaşta gösterdiği kahramanlıklar sebebiyle Padişah tarafından verilen savaş madalyası, yüksek bir ilmî rütbe anlamına gelen Mahreç payesi, hapishanede kesekâğıdı parçalarına yazılan risaleler, üzerlerine duvar örülerek saklanan el yazması risaleler, en dayanıklı insanların dahi tahammül sınırlarını aşan şartlar altında telif edilen risalelerin orijinalleri, bu belgeler arasında. (Veysi Çetik - İLKHA)