• DOLAR 35.491
  • EURO 36.665
  • ALTIN 3075.96
  • ...
Antep Evleri Bir Yaşam Tarzı Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Ömer Asım Ersoy Kültür Merkezi`nden Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından düzenlenen `Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları` konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep`te tescilli 580 Antep evinin bulunduğunu, ancak bunun 5 katı da tescilli olmayanların bulunduğunu ifade etti.

İnsanların Antep evlerini kendi başlarına bela olarak gördüklerini, bundan kurtulmak için birçok evi yıktıklarını belirten Güzelbey, "Ancak biz bu evlerin çoğunu ya kendimiz ya da kenti varlıklı insanlarının satın alması ile kurtardık. `Bu evleri açık oto park yaparsak üç beş kuruş para kazanırız` düşünce buydu. Biz bu düşünceyi tersine çevirdik ve Antep evlerine sahip çıktık" dedi.

2004 yılında bir kampanya başlattıklarını ve Antep evlerini sahiplerinden satın alıp restore ederek tarihe kazandırdıklarını aktaran Dr. Güzelbey, bunu yapmakla Gaziantep`in tarihine ve kültürüne sahip çıktıklarını kaydetti.

2004 yılında bir Antep evinin fiyatının 10 bin TL olduğunu vurgulayan Güzelbey, bu dönemden sonra Antep evlerinin değerinin arttığını ve rağbet gördüğünü söyledi.


Bu tür bilimsel toplantılarla Antep evlerinin ve buna benzer yapıların daha çok değer kazanacağını açıklayan Güzelbey, böylesi toplantılara her zaman destek olacağını kaydetti. Bir toplumun geçmişinin olmadan geleceğinin olmasının mümkün olamayacağını anımsatan Güzelbey, "Onun için biz geçmişimize ve tarihimize her zaman sahip çıktık. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz. Bu ve buna benzer toplantıları her zaman destekliyorum" diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm ve Gümşah Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur ise özeleştiri yaparak mimarlık alanından kendilerini çok geliştiremediklerini belirtti.


Uğur, Antep evlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bir takım yeni mimarı yapıları gördüklerini ve bunu günümüz yapılarını uygulamak için bir takım fikirler üretmeye başladıklarını kaydetti. Geleneksel Antep evlerinin şehirsel ölçekteki morfolojik yapılanması konulu bir araştırma yaptığını ve önemli sonuçlara ulaştığını aktaran Uğur, "Şehirsel yapıların alt yapıları şehirsel dokulardan başlıyor. Şehirsel yapılar sokak, cadde, çıkmaz sokak, hayat veya havuş gibi birimlerden oluşuyor. Şehirsel yapı, şehirsel doku ve morfolojik yapılar bir yapının oluşmasında önemli etkenler oldular" değerlendirmesini yaptı.

Panelde, "Şehirsel ölçekte Antep evleri, mimari ölçekti Antep evleri, geçmişten günümüze Antep evlerinin kullanımı ve korunması, Antep evlerinin korunmasında yöntem ve yaklaşımları" gibi konular ele alındı. (Şefik Mert - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir