Nobel`e Çıkan Yol Çikolatadan mı Geçiyor?
New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre daha çok çikolata tüketen ülkeler ile Nobel ödülü arasında ilginç bir bağlantı var.
New York St Luke`s Roosevelt Hastanesi`nde görev yapan Dr. Messerli araştırmasına, kakao ve şaraptaki antioksidanların zihinsel testlerde daha iyi sonuçlar verdiğini gösteren araştırmayı gördükten sonra başlamış. Messerli buradan hareketle 23 ülkenin çikolata tüketimini ve Wikipedia üzerinden en çok Nobel kazanan ülkeleri karşılaştırmış. İlk gördüğünde sonuçlara inanamasa da daha fazla çikolata tüketen ülkelerin daha çok Nobel ödülü aldığını keşfetmiş.
Bu bakımdan İsviçre nüfusa göre çikolata tüketimi ve Nobel ödülü almak bakımından zirvede bulunuyor. ABD, Fransa ve Almanya orta sıralarda yer alırken; Çin, Japonya ve Brezilya listenin alt kısmında bulunuyor. Ne var ki bu ilişkiyi bozan bir örnek var, o da İsveç. Messerli`nin hesaplamalarına göre kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 6,4 kilogram olduğu İsveç`in bugüne kadar 14 Nobel ödülü almış olması gerekirken bu ülke toplam 32 Nobel ödülü kazanmış durumda.
`Tıp Nobeli isteyen sütlü çikolata yesin`
Messerli`nin araştırmasını değerlendiren 2001 Nobel Fizik Ödülü sahibi ABD`li fizikçi Eric Cornell, çikolata tüketiminin ülkenin refahı ile bağlantılı olduğunu, müreffeh ülkelerin de daha yüksek kalitede bilimsel araştırma yaptıkları için Nobel kazanma olasılıklarının daha fazla olduğunu belirtiyor. Ancak Cornell, Messerli`nin belirttiği gibi çikolata yemek ile Nobel kazanmak arasında nedensel bir ilişki olmadığı görüşünde.
Cornell buradan hareketle Messerli`nin tezine kinayeli bir katkı yapıyor: "Kişisel olarak sütlü çikolatanın aptallaştırdığını hissediyorum. En iyisi bitter çikolata. Eğer Tıp ya da Kimya Nobeli istiyorsanız bitter çikolata tüketebilirsiniz. Ama Fizik Nobeli istiyorsanız çok daha kakaolu bitter çikolata yemelisiniz."
Almanyanın Sesi