Mirzabeyoğlu Yeniden Yargılanıyor
Salih Mirzabeyoğlu ile 8 kişinin yeniden yargılanmalarına başlandı
İBDA/C lideri olduğu iddia edilen ``Salih Mirzabeyoğlu`` ile 8 kişinin, ``yıkıcı ve öldürücü madde imal etmek`` suçundan aldıkları cezanın Yargıtay`ca bozulmasının ardından yeniden yargılanmalarına başlandı.
Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi`ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Salih İzzet Erdiş, Mehmet Şişmanoğlu, Mehmet Yavuz Uçum, Ekrem Demirci ile tutuksuz sanık Harun Akdere ile avukatları katıldı.
Mahkeme heyeti, dosyanın geçirmiş olduğu safahatları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nca 14 Nisan 2004 yılında hazırlanan iddianameyi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi`nin kararını ve Yargıtay 5. Dairesi tarafından verilen görevsizlik kararını okudu.
Duruşmada Yargıtay`ın bozma ilamı hakkında diyeceği sorulan sanıklar Salih İzzet Erdiş, eski savunmalarını tekrar ettiğini ve Bolu F Tipi Cezaevi`nde kaldığını, duruşmalara gelirken zorlandığını ifade ederek, duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
Sanık Ali Osman Zor da savcılık tarafından ``itirafçı`` olarak ifadesi alınan Ergenekon davasının tutuklu sanığı Okan İşgör`ün beyanları doğrultusunda haklarında dava açıldığını dile getirerek, ``O kişinin ifadelerini kabul etmiyorum. Okan İşgör, ifadesi alınırken JİTEM elemanı olduğunu söylemişti. Resmi görevli bir kişinin söyledikleri esas alınmamalıdır`` dedi.
Sanık Harun Akdere de ``Bu davaya asliye ceza mahkemesi bakmalıdır. Benim duruşmalarda daha önce hiç ifadem alınmadı. Sadece yazılı olarak savunma yaptım. Ben cezaevinden 7 Aralık 1999 tarihinde tahliye oldum. 25 Ocak 2000 tarihinde ele geçirilen mühimmatlarda parmak izimin bulunup bulunmadığı araştırılsın`` diye konuştu.
Sanıklar Mehmet Şişmanoğlu, Mehmet Yavuz Uçum, Ekrem Demirci, avukatlarının duruşmada hazır olmadığını ve eski savunmalarının geçerli olduğunu ifade etti.
Sanık Zor`un avukatı zaman aşımı sürecinin incelenmesi gerektiğini, kendilerine göre zaman aşımı süresininde de dolduğunu belirtti.
Mahkeme heyeti, avukatı olmayan sanıkların bir sonraki celsede hazır edilmesini, sanık Salih İzzet Erdiş`in Bolu F Tipi Cezaevi`nden duruşmalara gelirken zorlandığı göz önüne alınarak vareste tutulmasına, ancak davanın karar aşamasında hazır bulundurulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Duruşma salonundaki sanık yakınları, çocuklarını tutuklu yakınlarına göstermeye çalıştı. Bu sırada duruşmayı izleyenlerin bir kısmının ağladığı görüldü.
Sanıklar duruşma salonundan çıkartılırken, sanık yanıkları tekbir getirerek ``Kumandan nerede biz oradayız`` diye slogan attı ve ``İBDA/C işareti`` yaptı.
Duruşma sırasında da salondaki bazı izleyiciler, cep telefonlarıyla Erdiş`in fotoğrafını çekti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Kaldırılan İstanbul 2 No`lu DGM, Salih İzzet Erdiş ve Ali Osman Zor`u, tutuklu kaldıkları Metris Cezaevi`nde ``teşekkül oluşturarak bombaya benzer yıkıcı ve öldürücü alet ve ateşli ecza yapmak`` ile ``kesici ve delici madde imal etmek`` suçlarından 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı.
Diğer sanıklar İbrahim Kapucu ve Turan Bartın`ı ``teşekkül oluşturarak bombaya benzer yıkıcı ve öldürücü alet ve ateşli ecza yapmak`` suçundan 12 yıl 6`şar ay ağır hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Mustafa Şişmanoğlu, Mehmet Şişmanoğlu, İbrahim Demirci ve Ekrem Demirci`ye de ``kesici ve delici madde imal etmek`` suçundan 7 yıl 6`şar ay ağır hapis cezası vermişti.
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Yavuz Ucum`u da ``asker ve cezaevi görevlilerine patlayıcı madde atmak`` suçundan 7 yıl 6 ay ağır hapse çarptırmış, haklarında yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle 42 sanığın ise beraatini kararlaştırmıştı.
Mahkeme, eylemlerinde kasıt bulunduğu ve kişiliklerinin ``uslanmaz`` olduğu gerekçesiyle 8 sanığa verilen cezayı alt sınırdan uygulamamıştı.
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bir sanığa tebligat gitmemesi ve imza eksikliği olduğu gerekçesiyle dosyayı 8 sanık yönünden usulden bozmuştu. Yargıtay, 42 sanığa verilen beraat kararını ise onamıştı.
Tekrar yargılanan 8 sanık hakkında, Yargıtay 5. Ceza Dairesi ``işlenen suçun örgüt suçu`` olmadığını belirterek, ``görevsizlik`` kararı vermişti.
Dünya bülteni