• DOLAR 35.501
  • EURO 36.444
  • ALTIN 3046.22
  • Güneşe 51 dakika kaldı
“Özlük haklarındaki iyileştirme muhtarlığa talebi yükseltti”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerel seçimlerin yapılmasına günler kala özellikle muhtarlara verilen özlük haklarının iyileştirilmesi ile beraber Türkiye genelinde muhtar adayı sayısında büyük bir artış görülüyor. Belediye başkanları yeni yeni seçim kampanyasına başlarken asıl seçim heyecanı muhtar adayları arasında yaşanıyor. Seçime aylar kala çalışmalara başlayan muhtar adayları, propaganda yarışını belediye başkanlarından önde götürüyor.

Yerel seçimler 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak. Siyasi partiler, belediye başkan adaylarını açıkladılar. Yerel seçimlerde belediye başkanlarının yanı sıra mahalle muhtarları da seçilecek ve bu yıl çok erken sayılabilecek zamanda adaylıklarını açıklayan muhtar adaylarının, oldukça iddialı olduğu görülüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de muhtar adayı sayında rekor bir artış yaşanıyor. 3’ü merkez toplam 9 ilçesi bulunan Gaziantep'te muhtar adayı sayında rekor bir artış yaşanırken, 874 mahallesi bulunan kentte sadece merkez ilçelerde 437 mahalle var. Kentte resmi olmayan rakamlara göre şu an sadece 3 merkez ilçede yaklaşık 5 bin muhtar adayı seçim kampanyası başlattı.

Hemen her mahallede 10 ile 25 arasında değişen sayıda muhtar adayı seçimlerde başarılı olmak için kıyasıya mücadele ediyor. 31 Mart'ta yapılacak seçimler öncesinde aday sayısındaki büyük artışa bağlı olarak muhtar adayları arasında rekabet yaşanıyor.

Bir süre önce özlük haklarında yapılan iyileşme nedeniyle muhtar adayı sayısında adeta patlama oldu. Aday sayısındaki artışın nedeni ise muhtarların özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilişkilendiriliyor. Daha önceleri cüzi bir ücret ve evrak parası alan muhtarlar, bürolarının kirasını dahi kendileri karşılıyordu.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Muhtarlar Derneği Başkanı Ökkeş Titiz, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de muhtar adayı sayında rekor bir artış yaşandığını söyledi.

Muhtarların özlük haklarında yapılan iyileştirmelerin muhtarlığa olan ilgiyi de artırdığını belirten Titiz, yerel seçimler öncesi aday sayısında patlama yaşandığını, Gaziantep’in kent merkezindeki 3 ilçesinde yaklaşık 5 bin kişinin muhtarlık için adaylığını açıkladığını belirtti.

Daha önceleri muhtar adayı ve aza bulmakta zorluk yaşanırken özellikle muhtarların özlük haklarında yapılan düzenlemenin muhtarlığa talebi arttırdığını belirten Titiz, bu yıl yapılacak seçimlerde muhtar adaylarının sayısında büyük bir artış yaşandığını ifade etti.

“Muhtarlık kutsal bir görevdir”

Kendisi de 40 yıldır Şahinbey ilçesinin Savcılı Mahallesi’nde muhtarlık yaptığını belirten Titiz, “40 yıllık mahalle muhtarlığı yapmaktayım. Muhtarlık kutsal bir görevdir. Bu seçim için aday olan tüm adayların tamamını ben tebrik ediyorum. Bu demokrasinin güzel örneklerinden bir tanesidir. Ancak halkımızın da burada bir tercih yapması lazım. Halkımız yaptırım gücü olan, yetenekli olan, seçildiği bölgenin, kendini seçen halkın sorunlarını, o bölgenin sıkıntıları ilgili birimlere taşıyıp ivedi çözümler bulabilen muhtar ve muhtar adaylarını tercih etmelidir. Yani halkımız yetenekli, tutarlı, yaptırım gücü olan ve kuvvetli olan, ikna gücü olan bilgili ve becerikli kişilere oy versinler. Zaten böyle kişilere ihtiyaç var.” dedi.

“Muhtar adaylığı başvurusunda bulunanlar hizmet adamı olmalıdır”

“Muhtarlık halkın gönlüne girmektir” diyen Titiz, “Muhtar, muhtar olduğu mahallenin ciddi anlamda kayda değer sosyal tesisler getirmek, diğer yerleşim yerlerindeki hizmetleri de baz alıp kendi seçildiği bölgeye taşıyabilen muhtar ve muhtar adaylarına itibar edilmesini tavsiye ediyorum. Muhtar adaylığı başvurusunda bulunanlar hizmet adamı olmalıdır, yaptırım gücü olmalıdır. Silahımı takarım, yattığım yerden 2 bin TL para alırım dememeli.” ifadelerini kullandı.

“Merkez 3 ilçede 5 bin civarında muhtar adayı var”

Özlük haklarındaki iyileştirmelerin muhtar adayı sayısını yükselttiğini vurgulayan Titiz, Gaziantep’in 3 merkez ilçesinde bulunan 437 mahallede muhtar olmak isteyen yaklaşık 5 bin kişinin aday olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Gaziantep'te 874 tane muhtarlık var. Şu anda sadece merkez 3 ilçede 5 bin civarında muhtar adayı var. Aday çokluğundan rahatsız değiliz. Ancak bu görevi yapabileceklerin biz aday olmasını istiyoruz. Özlük hakları için muhtar adayı olan kişilere itibar edilmemesini istiyorum ve kartvizit muhtarlarına ihtiyaç olmamalıdır. Gaziantep'te 10-20-25 bin nüfuslu olan mahallelerimiz var. Türkiye genelinde 50 bin 249 muhtar bulunmaktadır. Gaziantep'te 874 muhtar var. 874 muhtarla yaklaşık 5 bin tane aday varsa Türkiye'de büyük bir aday patlaması var. Bu şekilde muhtar adaylarının çok olması muhtarlığın cazip olmasından kaynaklanıyor.”

“Sosyal haklarımızın tamamını aldık”

Titiz, “Ben yıllardır Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı yaptım. Federasyon olarak Ankara'ya defalarca giderek bugünün koşullarına uygun şekilde sosyal haklarımızı elde ettik ve şu an milletvekillerine tanınan hak bizlere de tanınmaktadır. 26 yıldır hem Türkiye’de hem de Gaziantep'te verdiğimiz sınav tartışılmaz. Sosyal haklarımızın tamamını almışız. Daha önceleri maaş denilmeyecek kadar bir maaş alıyorduk. Ziraat bankanın kapısında gruplar oluşturarak maaşımızı alıyorduk. Şu anda ise 2 bin TL civarında maaş alıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Muhtarlığa da bir kriterin gelmesi lazım”

Muhtar adaylarının liyakat sahibi olması gerektiğini belirten Titiz, “Bu sene muhtar adayı enflasyonu var. Elbette olsun biz kimseye ‘aday olmayın’ diyemeyiz. Kimsenin aday olmasında bir sakınca yoktur. Muhtar adaylarının sayısının çok olması güzel olur. Ama muhtarlığa da bir kriterin gelmesi lazım. Her önüne gelen muhtar olmamalıdır.” diye konuştu.

Muhtar adaylarına uyarılarda da bulunan Titiz, seçimlerin bir bayram havası içerisinde geçmesini ve en küçük bir olayın bile yaşanmamasını temenni etti.

Şehitkamil Muhtarlar Derneği Genel Sekreteri ve Değirmiçem Mahalle Muhtarı Muhammed Şinasi Yılmaz da muhtarların özlük haklarında yapılan düzenlemenin muhtarlığa talebi arttırdığını belirtti.

“Özlük haklarındaki iyileştirme muhtarlığa talebi yükseltti”

Gaziantep'te mahalle idari seçimlerinin çok renkli geçtiğini belirten Yılmaz, “Bu dönem en heyecanlı geçen seçim de muhtarlık seçimidir. Yaklaşık her mahallede 30-40 hatta 50 adayı olan mahallelerimiz var. İslahiye ilçesinin 30 haneli bir köyünde 17 tane muhtar adayı var. 17 tane muhtar adayından her muhtar adayına iki tane ev düşüyor. Bu köyde bir oyu fazla alan kazanacaktır. Bu da tabi ister istemez risklidir. Çünkü bir oya itirazlar çok fazla olur. Şu anda Gaziantep’in merkez ilçelerinde yaklaşık 5 bin civarında muhtar adayının olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da muhtarlığa bir itibar kazandırıyor. Ben Cumhurbaşkanımızın muhtarlara bir itibar kazandırdığı kanaatindeyim. Çünkü muhtar olduğumuzda yaklaşık 280 TL para alıyorduk. Bu bizim muhtarlık giderimiz bile değilken biz muhtar olduk. Ama şu an elhamdülillah muhtarlıkların özlük hakları genişledi ve her geçen gün de gelişiyor. Dolayısıyla da muhtarlığa büyük bir ilgi oluyor.” dedi.

“Nüfusa göre muhtar adaylarının çok olduğunu düşünmüyorum”

14 adayın yarıştığı Şehitkamil ilçesinin yeni mahallelerinden Seyrantepe Mahallesi’nde muhtar adayı olan Tacim Kervancı ise “Türkiye'de muhtar adaylığında bir yoğunluğun olduğu söyleniyor. Ama biz kendi mahallemizi temel aldığımızda mahallemiz her ne kadar bir mahalle olsa da nüfus yoğunluğu bakımından Gaziantep'in birçok ilçesinden büyük bir mahalle. Mahallemizi o ilçelerle kıyasladığımızda bu mahallenin en az 40-50 tane muhtar adayının olması gerekiyor. Ama şu anda mevcut nüfusa göre bir muhtarlık var. Şu anda da mevcut 14 tane muhtar adayı var. Buradaki nüfus yoğunluğuna rağmen buradaki muhtar adaylarının ben çok olduğunu düşünmüyorum. Ben de zaten kendi çevremden gelen yoğun teveccüh ve talep üzerine muhtar adayı oldum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu yıl gerçekten muhtarlığa bayağı bir talep var”

Seyrantepe Mahallesi Muhtar Vekili Veli Fırat, “Bu yıl Türkiye genelinde gerçekten muhtarlığa bayağı bir talep var, biz de şaşkınız. Tam olarak neden olduğunu biz de bilmiyoruz. Eskiden muhtarın pek bir avantajı yoktu. Fakat son zamanlarda devlet tarafından muhtarlara bazı haklar verildi. Bundan dolayı talebin arttığını düşünüyoruz. Tabi ki hak eden, ülkemize ve mahallemize hizmet eden kazansın.” diye konuştu.

“Mahallemizde 15-16 tane muhtar adayımız var”

Seyrantepe Mahallesi sakinlerinden Mustafa Ertürk de “Bu dönem geçen döneme göre çok fazla muhtar adayıyla karşılaşıyoruz. Geçen dönem mahallemize 5-6 muhtar adayı vardı ve bu dönem ise 15-16 tane muhtar adayımız var. Tabi ki hak eden kazansın. Bu sene muhtarlık seçiminin çok çekişmeli geçeceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir