"KDV'nin kaldırılmış olması kitap sektörü açısından önemli bir adımdır"
22 Şubat 2019 itibariyle yürürlüğe giren uygulamayla birlikte kitap, dergi ve gazete gibi süreli yayınlarda KDV oranının sıfıra düşürülmesi, sektör temsilcileri tarafından olumlu bir adım olarak karşılandı.
Kitap ve süreli yayınlarda KDV oranının sıfıra düşürülmesi, hem yayıncıları hem de satıcıları kapsayacak şekilde genişletilmesiyle kitap, dergi ve gazetede KDV oranları alınmayacak. Uygulamadaki dijitalleşmeyle birlikte dezavantajlı bir duruma düşen yayıncılar, önemli bir destek almış olacak.
KDV'nin sıfırlanmasıyla kitap okuma oranları üzerinde olumlu yönde bir etki beklediklerini dile getiren kitap satıcıları, kâğıtta yapılan zamların ardından KDV'nin kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu, sektör temsilcilerine bir nefes aldıracağını belirttiler.
KDV'nin kaldırılmasının özellikle okuyucu kitlesi üzerinde olumlu bir etki yapacağını dile getiren kitap satıcıları, söz konusu uygulamayı önemli bir adım olarak gördüklerini dile getirdiler.
Kitap satıcısı Ferhat Özbadem, "KDV'lerinin 22 Şubat'tan itibaren tamamen kaldırılmış olması, kitap sektörü açısından çok önemli bir adımdır. Bunun mutlaka bir kısım faydaları olacaktır. Özellikle kâğıda gelen zamların yüksekliği, 2018 yılının temmuz krizi ile beraber kitap sektöründeki fiyat artışından dolayı eksilen kitap okuma oranının, bu KDV indirimiyle beraber fiyatlara yansımasıyla daha çok okuyucunun oluşacağını ya da kitap okuma oranının daha yükselecek kanaatini taşıyorum. Bu anlamda KDV'nin ortadan kaldırılmasının faydasının olmasıyla birlikte, kitap okuma oranlarının yükselmesi için KDV indirimi tek başına yeterli bir uygulama değil diye düşünüyorum." dedi.
Okuyucu kitlesinin yüksek fiyatlara kitap almak zorunda kalmasını da değerlendiren Özbadem, özellikle kitap fiyatlarının yüksek olmasının ana sebebi kâğıdın ithal edilmesinden kaynaklandığını, yerli kâğıt üretiminin gerçekleştirilmesi için adım atılması gerektiğini ifade etti.
"Kitap kafelerin artması lazım"
Gençlerin kitapla bulaşmalarının artması için kitap kafelerin sayısının artırılması gerektiğinin altını çizen Ahmet Ayhan, "Kitaplarda KDV indiriminin yapılıyor olması tabii ki insanları biraz daha okumaya meylettirebilir. Belki bu bir etken olabilir. Kitapların pahalılığı malum göz önünde. Yani kâğıtların pahalılığı, dışarıdan gelmesi ebetteki okuyucu kitlesini etkileyecek. Ama maalesef okuyan bir toplum değiliz. Okuyan bir toplum olmamamızda devletin de etkisi var. Milli Eğitim Bakanlığının, bu son dönemlerde yaptığı başarılı bazı şeyler var, bunun çoğalması lazım. Özellikle 'kitap kahve' modellerinin olması lazımdır. Bunun Türkiye'nin her tarafına yayılması gerekiyor. Özellikle her alandaki düşünce kitaplarının raflara koymamız ve insanlardaki okuma sevincini ya da sevgisini arttırmamız lazım." ifadelerini kullandı.
"Arzu etmediğimiz bir gençlikle karşı karşıyayız"
"Belki biraz KDV'nin indirimi ile de orantılı olarak insanların kitap okuması biraz daha teşvik edilebilir." diyen Ayhan, şunları kaydetti:
"Toplumumuz, sanal âleme yoğunlaşırken kitapla bağını kesti. Yani dokunulmayan bir kitap, kokusu alınmayan bir kitap var. Şu andaki topluma baktığımız zaman tamamen arzu etmediğimiz bir gençlik var. İnsanların tamamen dininden, örf ve adetlerinden ile geleneklerinden uzaklaştığı bir toplum oluştu. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi kitaptan uzaklaşmamız, okumayışımız. Biraz daha cehaletimizin derinleşmesine neden oldu. İnşallah bu KDV indirimi biraz daha toplumun kitaba yaklaşımını değiştirerek, okuyan kitleleri arttıracaktır. Hayırlara vesile olur diye düşünüyorum." (Cemil Özdaş - İLKHA)