Türkiye`de Deprem 10 Gün Önce Tahmin Edildi!
Deprem tahminiyle ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Türkiyeli bilim insanlarının müthiş icadı meyvesini verdi. Manyas`taki deprem, bir hafta önce tahmin edildi.
Marmara ve Ege`de kurulan 18 ayrı izleme istasyonu sayesinde 4 Temmuz`da Manyas`ta meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem tespit edildi.
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, "Depremden bir gün önce Nilüfer Belediyesi`ne bildirdik. 6`nın üzerindeki depremleri 10 gün öncesinden bildirecek düzeydeyiz" dedi.
Deprem tahminiyle ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. İzleme istasyonlarıyla Marmara`da izleyen bilim ekibi, Balıkesir Manyas`taki depremi günler öncesinden belirleyip ilgili birimlere aktardı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde muhtemel depremin hareketlerini izlemek üzere kurulan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu`nda çalışmalarını yürüten Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, kurulan sistemin 6 ve üzerinde olacak depremleri en az 10 gün öncesinden bildirecek düzeyde olduğunu söyledi. Agalday, iddiasını şu sözlerle destekledi: "Manyas`ta meydana gelen, 4 büyüklüğündeki depremin olacağını bir hafta öncesinden tahmin ettik ve depremden bir gün önce ilgili yerel yönetime ilettik."
7 GÜN ÖNCE BELİRLENDİ
Agalday, "Manyas`ta 4,4 büyüklüğünde deprem öncesi ölçtüğümüz parametrelerde bir anomali saptadık. Bu değişikliği 7 gün önce belirledik. Çünkü ön belirtileri başlamıştı. Sonra da `son 24 saat dilimine girildi` şeklinde bir bilgilendirme yaptık ve deprem gerçekleşti. Biz bu konuda bir ilkiz. Ayrıca 6 ve üzerindeki büyüklükte yaşanacak depremleri çok daha kolay ve önce tespit edebiliriz" iddiasında bulundu.
CİHAZLAR YÜZDE 100 YERLİ
Nilüfer İlçe Belediyesi`ne bağlı Kriz Merkezi bünyesinde kurulan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu`nda çalışmalarını yürüten Agalday, 9`u Bursa`nın Nilüfer ilçesinde olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde toplam 18 izleme istasyonlarının olduğunu belirtti. 1999 depreminin ardından `deprem tahmin edilebilirmi` sorusu üzerinden İstanbul Teknik Üniversitesi`nin bir araştırma başlattığını ve DOHAD`ın da bunu desteklediğini anlatan Fuat Agalday, "Bu konuda literatürü taradık. Dünyada yapılan bütün çalışmalara baktık. Gördük ki depremler tahmin edilebilir. Fakat çok detaylı bir çalışma yapmak gerekiyordu, biz de bunu yaptık ve başardık. Yüzde 100 yerli cihazlarımız sayesinde depremi tahmin edebiliyoruz" diye konuştu.
Depremi tahmin edebilmek için birçok alanda çalışma yapılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Agalday, şöyle devametti: "Jeofiziksel, hidrojeoloji ve elektromanyetik alan değişimleri gibi pek çok alanda izlemeler yapılması gerekiyor. Kuyulardaki, havalardaki değişimler gibi. Biz, tüm bu parametrelerin ölçümünü, tek bir istasyonda yaptık. Bunda da başarılı olduk." Depremlerin bir kuralı olduğunu vurgulayan DOHAD Başkanı şu görüşleri dile getirdi:
"Bir bölgede kaç büyüklüğünde bir deprem olmuşsa, o bölgede o büyüklükte bir deprem tekrarlanır. Bursa`nın geleceğinde 7`nin üzerinde bir deprem gözüküyor. Bursa`da en son 1855 yılında bir iki ay arayla 7`nin üzerinde deprem olmuştur. Aradan 150 yıl gibi bir süre geçti. Uluabat Gölü`nün güney tarafından gelen, Nilüfer ilçesinin içinden geçip, Osmangazi ve Yıldırım ilçesine doğru giden fay hattı çok önemli. Çünkü 7`nin üzerinde deprem üretebilen bir hat. İzlemelerimiz sürüyor."
Bugün