• DOLAR 32.579
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.697
  • ...
Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı Olumlu Karşılandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne (TBMM) sunulan Yeni Büyükşehir yasa tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Yeni Büyükşehir Yasası ile 16 olan büyükşehir sayısının 29`a çıkacağını, nüfusu 750 binin üzerinde olan bütün illerin büyükşehir olacağını belirten Başkan Akyürek, nüfusun neredeyse 3`te 2`lik bölümünün büyükşehir statüsünde yönetilmeye başlanacağını söyledi.

Yerinden Yönetim İlkesi Daha Etkili Uygulanacak
Kanun tasarısının yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yerinden yönetim ilkelerinin daha fazla ve etkili şekilde hayata geçirilmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, artan imkanlarla kamu hizmetlerinin daha güçlü şekilde verilmesini hedeflediğini kaydeden Başkan Akyürek, \"Yasa tasarısıyla belediyelerin imkanlarının, vergi gelirlerinden alınan pay ve yetkilerin artırılması planlanıyor. İl Özel İdareleri 29 ilde kapatılıyor. Onların görev ve sorumlulukları imkânlarıyla birlikte yerel yönetimlere devrediliyor. Hizmetlerin aksamaması için de bazı tedbirler alındığını görüyoruz. Belediyeler yatırım bütçelerinin en az yüzde 10`unu kapatılan belde ve köy statüsünü kaybeden mahallelere harcamak zorunda\" dedi.

Plan Bütünlüğü ve Bölgesel Farklılıkların Giderilmesi
Kanunun uygulanmasında temel amacın plan bütünlüğünün sağlanması ve bölgesel farklılıkların giderilmesi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, şehir merkezleri hızla gelişirken, onun dışında kalan alanlarda hizmetlerin arzu edilen oranda verilemediğini hatırlattı.

Yeni tasarıda Türkiye`nin bir bütün olarak aynı gelişmişlik seviyesine biran önce ulaşmasını sağlamanın amaçlandığını dile getiren Başkan Akyürek, köy statüsündeki bölgelerin avantajlarının aynen korunduğunu, vergide ve belediyecilik hizmetleriyle ilgili özel avantajları bulunduğunu ifade etti.

Köy ve Beldeler Mahalle Olacak
Tasarıyla köy ve beldelerin mahalle haline geleceğini, ilçelerin güçlendirilerek Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İl Özel İdaresi`nce ve belde belediyelerince yapılacak hizmetleri üstleneceğini ve daha büyük bir bütçeyle bu hizmetlerin görüleceğini vurgulayan Başkan Akyürek, \"Bu tasarıyla bütün ilçelerimiz Büyükşehir`in metropol ilçesi haline geliyor. Gelirleri artıyor, yetki ve sorumlulukları da ona göre düzenleniyor. Bütün ilçelerimiz Büyükşehir Belediye Meclisi`nde, komisyonlarında temsil edilir konuma geliyor\" diye konuştu.

Başkan Akyürek, tasarıyla Valilik bünyesinde Yatırımları İzleme ve Koordinasyon Birimi de oluşturulmasının öngörüldüğünü de sözlerine ekledi. (M. Ata Doğu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir