• DOLAR 34.229
  • EURO 37.965
  • ALTIN 2918.259
  • ...
Meclis Başkanı`ndan 18 Yaş Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dolayısıyla gençlerimiz particiliğe değil, siyasete ilgi duyması Türkiye için bir kazanım olur. Ülke meselelerine ilgi duymaları Türkiye için bir kazanım olur. Onun için önlerindeki hukuki engellerin kaldırılması gerekmektedir." dedi.

1402 Ankara Savaşı`nın yıl dönümü kapsamında Ankara Büyük Anadolu Otel`de düzenlenen programa katılan TBMM Başkanı Çiçek, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Seçilme yaşının 18 olması için yürütülen çalışmaların hatırlatılması üzerine Başkan Çiçek, şöyle konuştu: "Sadece o değil, gündemde başka maddelerde var. Henüz bu teşebbüs aşamasında olan bir fikir. Partiler arası görüşme trafiği sürüyor. Eğer bu gerçekleşecekse anayasa değişikliği ile olur. Şayet partilerimiz bu değişiklikle mutabık kalırsa kısa sürede gerçekleştirebiliriz. Türkiye nüfusu genç olan bir ülkedir. Dolayısıyla gençlerimiz particiliğe değil, siyasete ilgi duyması Türkiye için bir kazanım olur. Ülke meselelerine ilgi duymaları Türkiye için bir kazanım olur. Onun için önlerindeki hukukİ engellerin kaldırılması gerekmektedir."

"TSK 35. MADDE, SABIKALI BİR MADDE"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ`ın söylediği TSK iç tüzüğünün 35. Maddesinde yapılması ile ilgili değişiklik için ise Çiçek, "Bu 35. Madde sabıkalı bir maddedir. Geçmişte yaşadığımız olağanüstü durumların ve demokrasiyi askıya alma çabalarının hukuki dayanağını oluşturmuştur. Dolayısıyla artık Türkiye`de işleyen bir demokrasi vardır. Demokrasi kurumsallaştırılmıştır ve günümüzde de demokrasi yükselen değerdir. Buna gölge düşürecek mevzuattan Türkiye`nin arındırılması gerekiyor. Hatırlayacaksınız meclisin açılışında yaptığım konuşmada, bunun altını özellikle çizmiştim. Türkiye anayasasının olağanüstü dönemde yapıldığı, bir darbe anayasası olduğu herkesin malumudur. Bu anayasanın üstüne oturmuş bir siyaset hukuku var. Bu manada da birçok sıkıntı çıkartıyor bize. Darbe hukukunun ayıklanması, ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuyu talep olarak söyleyen partilerimiz var. Ben de meclise çağrı yaptım, anayasa değişikliğini yapıyoruz, ona paralel günümüz şartlarında engel çıkartan, siyasette gerginliklere konu olan meşrutiyet noktasında hukukla çatışan bu mevzuatın bu döneme nasip olur diye düşünüyorum. Bunun için eğer partilerimiz uygun görüyorlarsa bu konuyla ilgili de bir çalışmanın başlamasında fayda var. Elbette ki düzenlemeler bir ayıklamadır ama genel bir bakış ile bu temizlemeyi yaparsak Türkiye`ye yakışan bir şeyi yapmış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

"BU ÇALIŞMA YENİ ANAYASADAN AYRI DA YAPILABİLİR"

Değişikliğin yeni anayasadan ayrı mı yapılmasının söz konusu olduğu yönündeki bir soru üzerine Çiçek, "Yeni anayasadan da ayrı yapılabilir bu çalışma. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, dokunulmazlıklar ve benzeri o gün ki şartlarda yapılmış, o benzeri hükümler mevzuatımızdan çıkartılması gerekiyor. Siyasi partilerimiz isterse olur. Teker teker mayınlar temizleniyor ama bir saha temizliğine gerek var." şeklinde cevap verdi.

Türkiye-Suriye arasındaki gerginlikte gelinen son noktaya da değinen Çiçek, Türkiye`nin kendi hukukunu koruduğunu, bunun için meclisin bu hukukun korunması için Türkiye Cumhuriyeti Devleti`ne ve hükümetine önemli bir imkan sağladığına dikkat çekti. "Ama temenni ederiz ki bunun kullanılmasına gerek kalmaz ama Türkiye kendi hukukunu korumaktan da geri kalmaz." dedi.

CİHAN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir