• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2459.898
  • ...
42 Yıl Vergisini Verdikleri Mezradan Oldular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman`da 90`lı yıllarda `Güvenlik` gerekçesiyle askerler tarafından boşaltılan Kuyubaşı (Cegeluwê) köyüne bağlı Everce (Xırık) mezrası sakinleri, 2000 yılında köye geri dönüş yasası ile tekrar köylerine geri döndü.

Mezralarına tekrar alışmaya başlayan köy sakinleri, 12 Haziran`da İl Özel İdaresi`ne bağlı iş makineleriyle evlerinin yıktırıldığını söyledi. Evlerinin yıkılmasıyla enkaz üzerine kurdukları çadırlarla hayatlarını sürdürmeye çalılan köylülerin yaşantısı yürek dağlayan cinsten…


Batman Üniversitesi kampüsünün yapıldığı bölgede olan Everce mezrası \"vasfını yitirmiş orman arazisi\" olarak gösterilmiş. Oysa köylüler, 42 yıl boyunca vergisini bile verdiklerini iddia ediyor.

Konuyla ilgili konuşan köy sakinlerinden Abdulbaki Turan, defalarca sıkıntılarını dile getirdiğini ve hiçbir yetkiliden ses çıkmadığını söyleyerek, \"18 kardeşiz ve köyde 12 kişi yaşıyoruz. Geri kalan kardeşlerim ise ufak olduğu için onlar Batman`da üvey annemin yanında kalıyor. Köyde geçim kaynağımız hayvancılık ve tarımdır. Ama tarımsal alanımızı elimizden aldılar\" dedi.

Cumhuriyet kurulmadan önce köylerinin olduğunu ve yaklaşık 200 yıldan beri dedelerinin buralarda yaşadığını dile getiren Turan, \"Yaklaşık 2 aydır köyümüzü yıktılar. İl Özel İdaresi`ni ve eski Vali Ahmet Turhan`ın ismini bilmediğim vali yardımcısının desteğiyle hiçbir gerekçe olmadan gelip yıktılar. Bizler mağduruz ve çok zor şartlar altındayız. Yaşamımızı halen burada sürdürmekteyiz. Elektriğimiz yok, suyumuz yok, yolumuz yok bizler nereye gideceğiz. Bizim burada yaşamamız imkânsızlıktandır. Burası artık yaşanmaz bir hale gelmiş durumdadır. Yetkililerin bizlere sahip çıkmasını istiyoruz\" diye istekte bulundu.

Batman Üniversitesi kampüsünün yapılmasıyla köylerinden olduklarını ve bazılarının bulundukları yerlere çıkar doğrultusuyla göz diktiklerini iddia eden Turan, \"Burada Batman Üniversitesi yapıldıktan sonra köyümüzü elimizden aldılar. Üniversite sahası 9 bin hektardır. Geriye kalan 15 hektar boştadır. Batman`da bulunan çıkarcılar bizlerin peşini bırakmıyor ve buralara göz dikiyorlar. Bu mezranın bu hale gelmesinin tek sebebi burada çıkar sağlamak için mezramıza göz diken kişilerin yüzündendir. Çocuklarımız buralarda hastalandı ve gidecek bir yerimiz yoktur. Lütfen buna sessiz kalmayın\" şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir