• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çeçenistan`da En Karlı İş  Ya Molla Ya da Artist Olmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makayev/Analiz

Rus Güney Federal Bölgesindeki Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinden Çeçenistan, bilindiği gibi son 18 yıl içerisinde iki defa Rus işgaline uğradı. Bağımsızlık isteyen Çeçenler, işgalci Rusya’ya karşı topyekün silahlı mücadeleye geçtiler. Birinci 1994-1996 Rus-Çeçen savaşı Rus mağlubiyetiyle sonuçlanmıştı. Ancak 1999’da başlayan ikinci Rus-Çeçen savaşı fiilen bitmiş sayılsa da bir şekilde devam etmektedir. Savaşın iyi bir şey olmadığını herkes bilir ve savaşa karşı çıkarız. Ama Çeçenler savaşmak zorunda bırakıldılar. Bölgede oluşan bazı durumlar ve siyaset gereği Çeçenler tarih boyunca hep kullanıldıkları gibi bu sefer de kullanılmış oldular.

RUSYA’NIN GÖBEĞİNDE BİR İSLAM DEVLETİ KURULUYORMUŞ HAVASI
Bazı yorumcular Batı’nın planları idi diyor, bazılar ise dünyada gelişen İslam’ın uyanışının bir parçası olarak yorumlamaktadır Çeçen sorununu. Ancak yorumcular yorumlarıyla kalırken bugünkü Çeçenistan bambaşka bir yönde değişiklik göstererek gelişmeye devam ediyor. Dünya basınına bir göz gezdirdiğimizde ve Türkiye basınında çıkan haberlere bakıldığında Çeçenistan savaş görüntülerini geride bırakarak modern bir izlenim bırakmaktadır. Başkent Grozny adeta Dubai gibi gökdelenlerle göğe uzanıyor. Bir taraftan uzun minareli camiler ve modern şehirde öğrenci yetiştiren medreseler ve İslami Enstitüler. Basına çıkan haliyle de Rusya’nın göbeğinde bir İslam devleti kuruluyormuş havası var. Çeçenistan’ın Rus yanlısı Devlet Başkanını minareye çıkarak ezan okurken ve Peygamber efendimizin mübarek emanetlerini sergilerken görüyoruz. Türk işadamları Çeçenistan’da camileri ve medreseleri inşa ediyorlar. Kur’an okuyan ve hafızlık yapan çocukları görüyoruz. Dünyaca ünlü Kur’an hafızları Çeçenistan’da Kur’an geceleri düzenliyor. Herkes eski günleri her hatırladığında dehşete düşerken bugün rahat bir nefes almışçasına “Elhamdulillah, Çeçenistan’da Camiler, medreseler, gökdelenler inşa ediliyor” diye Allah’a hamd ediyor. Ancak, kimse bunun arkasında ne var? Acaba Çeçenistan’da nasıl böylesine medreseler ve camiler yapılıyor ve bu camilere ve medreselere gidenler kimler, ne anlatılıyor ve neyi öğretiyorlar düşünmüyor. İşte, bu yazıda az da olsa bir araştırma yaparak bu dini müesseselerde neler öğretiliyor ve neler anlatılıyor araştırdık ve dehşete düştük. Şimdi yanlış bilinen konuları tek tek ele alalım...

DEHŞETE DÜŞÜREN GERÇEKLER
Rusya 1994-1996 Çeçen savaşında mağlup olduktan sonra yeni bir strateji geliştirdi. İslam bayrağı altında kendine karşı mücadele başlatan Çeçenlere yeni bir İslam anlayışını öğretmek gerektiğini ve silahla hiç bir zaman Çeçenleri mağlup edemeyeceklerini anladı. Suriye ile iyi bir stratejik ilişki içerisinde olan Rusya, Suriye’de okuyan Çeçen öğrencileri bir şekilde kontrol altına aldı. Çeçenistan’da destekledikleri ajanlara dışarıda okuyan öğrenciler hakkında bilgi vererek onlara yönelik çalışmalara özen gösterdiler. “Atalarının yaşadığı dini inkar eden Vahhabi akımları Çeçenistan’ı ele geçirmeye çalışıyor” sloganı altında öğrencilere maddi destek sağlayarak “Vahhabilere” karşı ılımlı İslam’ı anlatmaya yönelik kadroları yetiştirdiler. Özellikle Suriye, Ürdün ve Mısır’da yetişen öğrenciler okulu bitirdikleri zaman Çeçenistan’a getirildiler ve her türlü imkan sağlanarak halkın önüne çıkarıldılar. Camileri ve tüm propaganda yapabildikleri mekanizmaları basın ve medyaya açtılar.

Rusya’da doğu ülkelerini araştıran üniversitelerde yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan plan Çeçenistan’da uygulamaya konuldu. Bu plan neydi? Bu plan, Çeçenistan’da Rus anayasasına uygun ve hükümetine karşı gelmeyecek şekilde din adamları yetiştirmek idi. Çeçenistan’da büyük Cami inşa edildi ve resmi açılışını Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin gerçekleştirdi. Bu Putin’in “İslam’a karşı savaşmıyoruz” mesajı olmuştu. Vlademir Putin’in açılışını yaptığı Grozni Ahmed Kadirov cami imamı da Rus politikasını ve hükümetini destekleyen ve bu konuda propaganda yapan biri. Türkiye’den bile açılış törenine katılan gazeteciler, yazarlar, ilahiyat profesörleri oldu. Geri döndüklerinde Rusya’nın İslam’a yaptığı hizmetinden bahsedip durdular. Grozni merkez camisini doldurmak için cuma günlerinde tüm resmi dairelerde çalışan insanları otobüslerle taşıyorlar. Camide görev yapanların tümü Kadirov’un etrafındaki insanlardır. Basında, Çeçenistan hakkında bir haber çıktımı Merkez Cami gösterilir.

Sonra, Çeçenistan’da Kur’an medreseleri açılmaya başlandı. Hatta Türkiye’den hocalar götürdüler. Ancak yine bir sorunla karşıya karşıya kalıyoruz. Bu medreselerde sadece yine Kadirov’un yakınlarının çocukları okuyabiliyorlar. Sıradan halk çocuğu o medreselerde okuyamaz. Ramazan Kadirov’un çocukları ve özel korumaları ile bakanların çocukları o medreselerde okurlar, dini eğitim görürler. Eğitim programı, Rusya Eğitim Bakanlığının onayıyla verilmektedir. Açılan İslam Enstitüsü’nün eğitim programıyla amaç, Rusya Eğitim Bakanlığı tarafından Rus anayasasına aykırı olmayacak şekilde ve Rus devletine uyumlu din adamları yetiştirmektir. Yine Kadirov’un etrafındaki insanların çocukları bu Enstitüde okumaktadır. Enstitü Müdürü Ramazan Kadirov’un arkadaşıdır.

İNSANLARI KONTROL EDEBİLMEK İÇİN HER TÜRLÜ METODA BAŞVURULUYOR
Çeçenistan’da medrese açmak yasaktır. Ancak, medrese binasını inşa etmeye müsaade verilmektedir. Hocalar ise Kadirov’un ekibi tarafından belirlenmektedir. Bu şekilde açılabilir. Cami inşa edeceksin ancak İmam, Kadirov’un Müftüsü tarafından özel yetiştirilmiş insan olacaktır. Çeçenistan’da camilerde cihat ayetlerini anlatmak yasaktır. Rus’a kafir demek yasaktır. Camilerde ve medreselerde Ahmed Kadirov ve oğlu Ramzan Kadirov Allah’ın birer lütfü olarak anılmaktadır.
Geçenlerde açılışını yaptıkları kız medresesinde bile sadece Kadirov’un yakınlarının kızları okumaktadırlar. Çeçen halkı o medreselerde kendi çocuklarını okutamayacaklarını biliyor. Çeçenistan’da ilk defa açılmış olan Kurçaloy Yüksek İslam Enstitüsü’nün tüm eski ekibi değişti ve Rus KGB’nin eskiden beri yetiştirdikleri ekip geldi. Çeçenistan’da İslam, yanlış bir tarzda ve yanlış hocalarla anlatılıyor. Bugün, her hastalığa deva olan türbeler ortaya çıktı. İnsanlar oraya akın ediyor. Devlet tarafından servisler bile düzenleniyor. Cin çıkarmak için poliklinikler bile kurulmuş. İnsanları kontrol edebilmek için her türlü metoda başvurulmaktadır. Artık halk kime inanacak şaşırmış durumda. Hocalar en lüks arabalarda, belinde silahlarla geziyor. Lüks evler inşa ediyorlar. Çeçenistan’da molla olmak ve artist olmak en kârlı iş haline geldi. Yazıyı Çeçenistan’da konuşulan bir fıkra ile bitirelim: “Kadirov elinde bir köpek yavrusuyla din adamlarını çağırır ve sorar, Şafii mezhebine göre köpek necis midir? Din adamları cevap verir: Köpek necisdir, ama köpek yavrusu değil!”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir