• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bazı illerde kenevir üretiminin gerçekleştirileceği yönündeki açıklamalarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Şanlıurfa Medya Yazarlar Derneği Başkanı Abdulkadir İkbal, Şanlıurfa’da daha önce birçok yerde kenevir üretildiğini hatırlatarak, kentin kenevir üretilecek iller arasına alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kenevir ekimine yönelik açıklamalarını isabetli ve bilim adamlarına da yol gösterici olarak gördüğünü belirten İkbal, Erdoğan'ın beyanatından sonra birçok bilim adamının kenevirle ilgili olarak televizyonlarda programa katıldığını ve kenevirin muhteşem bir bitki olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

Kenevirin eskiden Suruç ve Birecik ilçelerinde de ekildiğini belirten İkbal, "Şanlıurfa’da ‘Kendirci’  Mahallesi'nde elde edilen ürün tezgâhlarda işlenir ve sicim haline getirilirdi. Kenevirin kabuğundan elde edilen halat, çok mukavemetli olduğundan gemicilerin en büyük tercihi olmuştur. Ayrıca bir dönüm kenevir, 4 dönüm çam ağacının çıkardığı oksijene bedeldir. Tank ve uçak sanayisinde çelikten daha güçlü olduğu için kullanılmaktadır. Kamışı, 8 defa kâğıda dönüşmekte. Ayrıca tohumunun ilaç sanayisinde kullanılması büyük bir avantajdır.  Gübre ve ilaca ihtiyaç olmadan çok az bir su ile yetişmektedir." dedi.

Şanlıurfa’da kenevir ekilmesi için çağrıda bulunan İkbal, "Şanlıurfa, geçen milletvekili seçiminde yüzde 65 oranında AK Parti'ye destek verdi. Maalesef Şanlıurfa, kenevir ekiminde programa alınmadı. Üniversitemiz başta olmak üzere Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ziraat odaları ve siyasilerin el ele vererek, çevreye faydalı ve ekonomik değeri yüksek olan bu bitkinin bölgemizde yetiştirilmesi için çaba göstermeleri öncelikli olmalıdır. Bu işin takipçisi olacağımızı ayrıca ifade etmek isterim." diye konuştu.

Kenevir 19 ilde üretiliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde kenevir üretiliyor. Bu iller; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’tır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında gitmiş olduğu Sivas’ta halka seslenerek, kenevir ekilecek iller arasına Sivas’ın da dâhil edileceğini söylemişti. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)