• DOLAR 35.431
  • EURO 36.37
  • ALTIN 3046.16
  • ...
Cuntanın Kılavuzu Kartelmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

kartel medyasının yaptıkları yanlı ve emrivaki haberlerle, cuntacılara nasıl destek olduklarını göz­ler önüne seriyor. O dönemde karteldeki haberler baz alınarak RP’li belediye başkanlarına 350’den faz­la soruşturma açılmış.

Doğan Medya gurubunun patronu Aydın Do­ğan, önceki gün TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonuna verdiği ifadede 28 Şubat`ın faturasını siyasilere kesip masum ol­duğunu iddia etse de, Akit`in ele geçirdiği bel­geler aksini ortaya koyuyor. Başını Hürriyet, Milliyet, Radikal, Posta ve Cumhuriyet`in çek­tiği 28 Şubatçı medyanın yalan ve karalama haberleri, cuntacı generaller ve brifing yargı­sı tarafından adeta silah olarak kullanılmış. Akit`in ulaştığı 1998-2000 yılları arası MGK tutanakları ve soruşturma takip belgelerine göre, o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, birçok Refah Partili yönetici hakkında Doğan medyasında çıkan haberler gerekçe gösterilerek soruşturmalar açılmış. Erdoğan hakkında 97, Melih Gökçek hakkında 69 ve di­ğer RP`li belediye başkanları hakkında açılan 190`dan fazla soruşturmanın bu gazetelerde çıkan haber­ler baz alınarak açıldığı belirtildi.

KARTEL CUNTAYA KILAVUZ

Cuntacıların tetikçiliğine soyunan Cumhuriyet, Radikal, Hürriyet, Milliyet, Posta ve eski Sabah`ta ya­yınlanan Refah Partili Belediyelere ilişkin haberlerin MGK`da güdeme getirildiği, soruşturma açılması için ilgili birimlere talimatlar verildiği ortaya çıktı. Radikal, Hürriyet, Milliyet ve Posta`da çıkan haber­lerin büyük bir dikkatle takip edildiği, o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil RP`lileri görevden aldırabilmek için gerekçe olarak kullanıldığı vurgulan­dı.
Sadece 1998 ve 1999 yılları arasında İçişleri Bakanlığı ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü vasıtasıy­la Erdoğan hakkında 97, Melih Gökçek hakkında 69 ve diğer RP`li belediye başkanları hakkında 190`dan fazla soruşturma açıldığı, gerekçe olarak ilgili gazetelerde yayınlanan haberlerin gösterildiği vurgulandı.
Medyanın darbecilere nasıl kılavuzluk ettiğini ortaya koyan MGK takip forumlarında şu ifadeler yer alı­yor:

ONLAR YAZIYOR MGK SORUŞTURMA AÇTIRIYOR

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: 30.09.1997 tarihli Posta gazetesinin “Tayyip Başkan Ata`nın anısına saygısızlık etti” başlıklı haber, 06.10.1997 tarih ve sayılı yazı ile konu­nun valiliğince incelenmesi istenmiştir.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 04.08.1998 tarihli Milliyet gazetesinde “Çarşafa izin şorta yasak” baş­lıklı haberi. Konun incelenmesi için valiliğe intikal ettirilmiştir. İstanbul Valiliği 30.09.1998 sayılı yazı­sının ekinde böyle bir uygulamanın yapılmadığı konunun abartıldığı belirtilerek dosyanın işlemden kal­dırıldığını belirtmiştir.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı: 25.01.1997 tarihli Radikal gazetesinin “Belediyede cinci izi”, “İşte cinciye torpilin belgesi”, “Her taşın altında cinci hoca” başlıklı haberleri. İlgili gazete haberle­ri üzerine (...) yazı yazılarak valilikten bilgi istenmiş, 13.05.1998/55111 sayılı yazı ile cevabın çabuklaş­tırılması istenmiştir. Valilik soruşturması devam etmektedir.
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Hürriyet gazetesinin 22.03.1998, Radikal gazete­sinin 21.03.1998, Hürriyet gazetesinin 21.01.1998, 12.12.1997, 27.11.1997, Cumhuriyet gazetesinin 27.06.1997, Takvim gazetesinin 25.09.1997, Günaydın gazetesinin 21.09.1997 tarihli nüshasında id­dia edilen 15 konu. İlgili tarih sayılı iddiaların incelenmesi ve gerekiyorsa soruşturma açılması için so­ruşturma onayı alınmıştır. Ön görüş raporunda 9 konuda inceme raporu, 1 konuda fezleke, 1 konuda iş­leme gerek olmadığı, 3 konuda incelemenin devam ettiği bildirilmiştir. EGO Genel Müdürü Altay Raşit Civan ve diğerleri hakkında Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığı, 03.05.1999 günü ve 5788 sayılı yazı ile bildirilmiştir.

- İstanbul Eyüp Belediyesi: 06.10.1997 tarihli Posta, Radikal ve Evrensel gazetelerinin “Refahlı Beledi­yelere Rüşvet Gibi Bağış” ve “Rüşvet Gibi Bağış” başlıklı haberler. Konu İstanbul Valiliğine iletilmiş, bil­gi verilmesi istenmiştir. İstanbul Valiliğinin 20.11.1998 tarihli ve 10398 sayılı yazısında soruşturma­nın devam ettiği belirtilmiştir.

- İstanbul Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: 08.09.1997 tarihli Milliyet gazetesinin “Ömerli`de Refah Talanı” başlıklı haberi. Soruşturma devam ediyor. Düzenlenen raporda Mehmet Sekmen ve di­ğerleri hakkında TCK 230 uyarınca Luzum-u Muhakeme kararı alınmış olup, konu Danıştay`dadır.
Posta, Hürriyet ve Sabah`ta yayınlanan “Erdoğan`a bölücülükten bir soruşturma daha”, “Erdoğan`a DGM`den davetiye” başlıklı haberler ile Cumhuriyet`te yayınlanan “Havzaların yayın planı”, “Belediye şirketleri kaynak aracı”, “İrticacı subaylara ödül”, “RP`li gence yolsuzluk suçlaması” başlıklı haberler sonrası müfettiş görevlendirildi.

ERDOĞAN`A BİR YIL İÇİNDE 23 SORUŞTURMA AÇILDI

1999 yılında Erdoğan hakkında açılan soruşturmaların haddi hesabı yok. MGK`nın ilgili birimler aracılı­ğı ile Erdoğan hakkında açtırdığı soruşturma sayısı 23... MGK Genel Sekreterliği`ne gönderilen sunum­da belediye arazisinin 49 yıllığına Hamidiye Vakfı`na kiralanması ile ilgili “görevlendirme müfettiş so­ruşturma onay gereği için Teftiş Kurulu`na gönderildi. ... soruşturma devam etmektedir.” deniliyor.
Yine Cumhuriyet ve Aydınlık`ta yer alan “Tayyib`in şeriatçı subayları” başlıklı haberler sonrası “İstan­bul Valiliği`nce konunun incelenerek bilgi verilmesi istenmiştir. Yazıları ilgi onay ile birleştirilmek üze­re Teftiş Kurulu Başkanlığı`na gönderilmiştir. Soruşturma devam etmektedir” deniliyor.
Müfettiş sıfatıyla soruşturma yürüten Tamer Akalın isimli şahsın 27.09.1999 sayılı raporunda “Çeçe­nistan`dan gelen İslami kurtuluş Çeçen direnişine üye 4 kişinin ve Mısır`daki aşırı dinci Müslüman Kar­deşler örgütünün yetkililerinin Holiday Otel`de misafir edildiği” iddia ediliyor. Sekreterliğe gönderilen 90 sayfalık sunumda Akalın`ın raporu üzerine başlatılan soruşturmanın akıbeti ile ilgili “Tayyip Erdo­ğan ve diğerleri hakkında düzenlenen rapor gereği C. Başsavcılığına tevdi edilmiş olup, sonucunda bil­gi istenmiştir” şeklinde ifadeler yer alıyor.

SORUŞTURMALAR SONUÇSUZ KALINCA ...

Üst üste açılan soruşturmalarla başarılı olamayan 28 Şubatçılar 12 Aralık 1997`de Siirt`te topluluğa ko­nuşma yaptığı bir miting sırasında okuduğu şiir nedeniyle Erdoğan`ı suçlamıştı.

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi`nde yargılanan Erdoğan`ın, Türk Ceza Kanunu`nun 312/2 mad­desindeki “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği ileri sürülmüştü. 24 Eylül 1998 tarihinde Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi kararını onadı ve bu tarihte hüküm kesinleşti. Erdoğan 4,5 yıl sürdürdüğü İstanbul Belediye Başkan­lığını bırakarak 26 Mart 1999 günü Pınarhisar Cezaevi`ne girdi ve 24 Temmuz 1999 günü ceza süresini tamamlayarak hapisten çıktı.
Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir