• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Tarihte Bugün- 26 Şubat 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

910: İstanbul'da ilk solcu gazete "İştirak" yayımlanmaya başladı. Gazete Hüseyin Hilmi tarafından çıkarıldı. Hüseyin Hilmi ya da diğer adıyla İştirakçi Hilmi, Osmanlı döneminde Sosyalist örgütlenmeye gidenlerin başında gelir. Romanya'da etkilendiği sol görüşleri Osmanlı'ya taşır. Kurulan Sosyalist Parti her ne kadar güçlü değilse de uluslararası örgütlerle bağlantı halindedir. İştirakçi Hilmi, 15 Kasım 1922'de Haydar isimli birisi tarafından vurularak öldürülür. Cinayeti tam olarak aydınlatılamaz.

1943: İstanbul'da Varlık Vergisi'ni ödemeyen 160 kişi Aşkale'ye gönderildi.

Varlık Vergisi, Savaş döneminde haksız mal edindiği gerekçesiyle azınlıkların mallarının büyük kısmını vergi adı altında alan ve yasayla kabul edilen düzenlemenin adıdır. Böylelikle sermaye de Türkleştirilmiş, azınlıkların ellerindeki mallar Türklere veya devlete geçmiştir. Varlık Vergisinin son gününe kadar vergisini vermeyenler toplama kamplarına alınarak çalıştırılmıştır.

1952: İngiliz devlet adamı Winston Churchill, Birleşik Krallık'ın atom bombasına sahip olduğunu ilan etti.

1954: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da doğdu.

1969: İsrail başbakanlarından Levi Eşkol. Eşkol, görev başında ölen ilk İsrail Başbakanıdır. 1895 yılında doğan Levi Eşkol, Filistin Osmanlı'ya bağlıyken gönüllü olarak Filistin'e gelmiş ve ilk İsrail yerleşim biriminin kurulması faaliyetine katılmıştır. İsrail'in kurulması için canla başla çalışan militan Siyonistlerden biridir. 6 gün savaşları döneminde işgalci İsrail'in başbakanı olan Levi Eşkol'un adı bir suikastte öldürülen Kennedy suikastinde de dolaylı geçer. Kennedy Amerikanın Yahudi asıllı veya Mason olmayan ilk Katolik başkanıdır. Eşkol döneminde İsrail nükleer silah elde etmeye uğraşırken Kennedy Levi Eşkol'a sert bir mektup yazarak uyarır. Kennedy'nin ortaya çıkan bu mektubunda üstü kapalı bir şekilde şöyle denilmektedir; “İsrail gelecekte var olmak istiyorsa, Dimona Nükleer Santrali’ni Amerikan uzmanlarının denetimine açmalıdır” Bu mektuptan beş ay sonra Kennedy öldürülür ve işin ilginci uzaydan futbol topunu bile takip edebildiğini söyleyen Amerikan istihbaratı bu cinayeti henüz aydınlatmış değildir.

1988: "İşkence, İnsanlık Dışı ve Küçültücü Davranışların Önlenmesi Avrupa Sözleşmesi", Türkiye tarafından onaylandı.

1992: Hocalı Katliamı. Ermeni ve Rus güçlerinin yolun iki tarafından açtığı ateş ve daha önceki saldırılarda Hocalı'da 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri katledildi. Kenti işgal eden Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı, 150 kişi de kayboldu.

2007: Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitza soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte mahkeme, Sırbistan'ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi. Srebrenitza başta olmak üzere Avrupa'nın göbeğindeki müslümanları yok etmek, Sırpları soy kırım politikasının ta kendisiydi. Ama Uluslararası Lahey Adalet Divanı, bu soy kırım suçundan Sırbistan'ı aklayarak öldürülen müslümanların suçu bir kaç Sırplıya yığıldı.

2008: Olası bir Nuh Tufanı ya da büyük bir nükleer felakete karşı inşaa edilen "Nuh'un Ambarı" tamamlandı. Norveç'in Svalbard Adası'na yapılan "Kıyamet Ambarında" yeryüzündeki tüm bitkilerin tohumları saklanıyor. Kuzey Kutbu'nun 1000 km. uzağındaki "Kıyamet Ambarının" uzunluğu 130 metre, duvarları da çelik barlarla çevrili olup bu ambarda  4.5 milyon tür meyve, sebze ve tahıl tohumu koruma altında tutulacak. Yaklaşık 9 milyon dolara mal olan ambarda sözde en kötü felaketlerde bile tohumların hiç zarar görmeden 200 yıl saklanacağı iddia ediliyor.

2009:  Kosova'da 1999'da müslümanlara karşı sürdürülen terör kampanyasını yönetmekle suçlanan Milutinoviç ile birlikte yargılanan eski üst düzey Sırp yetkililerden 5'i ise suçlu bulunarak, 15 ile 22 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklar, 2006'da başlayan davada, 800 bin sivilin Sırp güçleri tarafından sürülmesi ve yüzlerce sivilin öldürülmesi nedeniyle cinayet, zorla göç ettirme ve savaş suçu dahil 5 ayrı suçtan yargılanıyordu. Lahey'deki mahkemenin yargıcı, suçsuz bulunan Milutinoviç'in serbest bırakılması talimatını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir