• DOLAR 34.587
  • EURO 36.38
  • ALTIN 2939.411
  • ...
Başvuruda Son Gün Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat sürecinde cuntacıların çıkarlarına ters düştükleri gerekçesiyle uzaklaştırılarak mağdur edilen memurların haklarını iade eden kanundan yararlanabilmeleri için bugün son gün. Mağdurların çoğun­luğunu öğretmenler oluştururken, cuntanın istihbarat ve operasyon birimi BÇG`nin askeri sivil memur­lardan, hastane personeline kadar kamunun her alanında faaliyet göstermesi sebebiyle mağdurların tam dağılımı şimdilik bilinemiyor. Başvuruların ve değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından, sa­yı yönünden bir fikir sahibi olunabileceği sanılıyor.

BAŞVURUDA SON GÜN BUGÜN

28 Şubat sürecinde meslekten el çektirilen memurlar 2006`da çıkarılan bir af kanunuyla mesleklerine geri dönme hakkına kavuşmuş, ancak memurlardan geriye dönük sigorta prim paralarının istenmesi se­bebiyle birçok memur bu haktan faydalanamamıştı. 20-30 bin lirayı bulan primler, birçoğu öğretmen olan memurları maddi sıkıntıya sokmuştu. Bunun üzerine Meclis bir düzenleme daha getirerek, 23 Ni­san 1999 ve 22 Haziran 2006 tarihleri arasındaki sigorta primlerinin, ilişiklerinin kesildiği tarihte gö­rev yaptıkları kurumlarca ödenmesini öngören bir kanun çıkarmıştı. Mağdurların yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 3 ay içinde ilgili bakanlıklara başvurmaları gerekiyordu. Yani bugün itibariyle sü­re doluyor. 4 Ekim`de süre doluyor. Öte yandan yasa çıkmadan önce primlerini ödeyen memurlara bu paraların iade edileceği belirtiliyor. Bu arada, bu süreçte başka kurumlarda çalışıp sigorta primleri ya­tırılan memurların durumu, belirsizliğini koruyor.

SÜRE UZATIMI ŞART

28 Şubat sürecinde meslekten atılan bir grup öğretmenin avukatlığını yapan Yusuf Çağlayan, “Yeni ya­sa çıkmadan önce zor şartlarda, arkadaşlarından borç alarak primlerini ödeyenler vardı. Bunların du­rumunun da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu şekilde mağdur olan 1000 civarında öğretmen var” ifadelerini kullandı. Başvuruların bugün sona ereceğini hatırlatan Çağlayan, ancak birçok insanın henüz bu kanundan haberdar olmadığını, süre uzatımın yapılmasının şart olduğunu bildirdi. Bu gibi bir konuda 3 gibi bir sınırlamanın çok az olduğunu belirten Çağlayan, konuya vakıf avukatların nere­deyse bütün vakitlerinin mağdurlarla telefon görüşmelerinde geçtiğini söyledi. Muhtemel bir uzatma kararı ile birlikte, kanunun kapsadığı 1999 – 2006 yılları sınırlamasının da genişletilmesi talep edili­yor.

ASIL TELAFİ KOMİSYONDAN SONRA

Bugün sona erecek başvuru hakkı sadece 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`na tabi memurları kap­sarken, subay, astsubay, uzman erbaş ve diğer bir kısım askeri personelin mağduriyetleri de henüz tam olarak çözülemedi. Bu arada, Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarının tamamlanmasının ardın­dan, şu an için tesbit edilemeyen birtakım başka sıkıntılarla ilgili olarak da kanun tekliflerinin gündeme gelebileceği kaydediliyor.

AVCI: MAĞDUR SAYISI 10 BİN CİVARINDA

Bu arada konuyla ilgili bir açıklama yapan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, 28 Şubat cunta döneminde mağdur edilen memur sayısını 10 bin olarak açıkladı. Avcı şunları kaydetti: “Açılan soruşturmalar sonucu görevine son verilen, istifa eden veya müstafi sayılan 10 bine yakın devlet memuru ve sözleşmelilerin birçoğunun yıllar sonra tekrar görevlerine dönecek olmaları Türkiye`nin demokrasi, adalet ve hukuk çıtasının yükseldiğinin önemli bir göstergesidir.” Mağdurların nispeten de olsa haklarının bir bölümünün iade edildiğini kaydeden Avcı, 23 Nisan 1999 tarihinden ön­ce ve 14 Şubat 2005 tarihinden sonra mağdur olan memurların sıkıntılarının da ele alınmasını istedi. Avcı, cuntanın hukuksuzluklarının bu tarihlerin öncesi ve sonrasını da kapsadığını bildirdi. Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir