“Medreselere hükümet tarafından statü verilmesi en güzel olanıdır”
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen 4’üncü Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günlerine Afganistan’dan katılan Nanagarhar Üniversitesi Eğitim Görevlisi Seyit Ahmet El Haşimi, medreselere resmi statü verilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen 4’üncü Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri devam ediyor. Düzenlenen programa Nanagarhar Üniversitesi'nden katılan Eğitim Görevlisi Seyit Ahmet El Haşimi, medreselerin önemi hakkında İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Haşimi, medreselere resmi statünün verilmesinin eğitim kalitesini daha da yükselteceğini söyledi.
Haşimi, "Afganistan’da medreseler, devlet tarafından resmiyet kazandırılan ve resmiyeti olmayan medreseler olarak ikiye ayrılıyor. Resmiyet kazandırılmayan medreselerde klasik ve tarihi eskilere dayanan bir müfredatla eğitim verilmekte. Bazı özel medreseler devlet tarafından resmiyet kazanıyor fakat eğitim müfredatı yüzde 80 devletin hazırladığı müfredata uyumlu şekilde hazırlanması şartı koşuluyor. Burada özel medreseye yüzde 20’lik bir müfredat özgürlüğü tanınıyor. Bu yüzden geleneğin bozulmaması ve ilimde verimin artması için birçok özel medrese resmiyet almıyor. Başka bir resmiyet yöntemi de Eğitim Bakanlığı tarafından tanınıp fakat devletin maddi olarak destek vermediği medreselerdir. Bunlar da müfredatlarının yüzde 40 ya da yüzde 60’ı devletin programına göre düzenleniyor. Kurduğum Ubey bin Kab Medresesi buna örnek olarak verilebilir. Verdiğimiz diplomalar devlet tarafından tanınıyor. Afganistan’da klasik medreselerin sayısı 5 bini geçiyor. Hepsi de şer'i ilimlerin yayılması için çalışıyor.” dedi.
"Üniversiteler, okullar ve ilmi dershanelerin eski metinlere müracaat etmesi gerekiyor"
Hükümette bir resmiyeti olmayan özel medreselerin çoğunun eski ilmi metinlerin ezberi ve onların şerhi üzerinde durduğunu dile getiren Haşimi, şunları söyledi: "Şüphe yoktur ki ilim eski metinlerdedir. Üniversiteler, okullar ve ilmi dershanelerin eski metinlere müracaat etmesi gerekiyor. Örneğin biz Ubey bin Kab medresesinde, İmam Şatıbi'nin Muvaffakatı'nı 14’üncü sınıflara ders olarak işliyoruz. Oysaki bazı üniversitelerde bu kitap doktora seviyesinde okutuluyor. Medreselerde eski metinlere daha fazla önem gösteriliyor. Afganistan’da en çok yaygın olan mezhep Hanefi mezhebidir. Dolayısıyla eğitim müfredatı da Hanefi mezhebine uyumlu şekilde hazırlanıyor.”
Afganistan’da medreselerin eğitim müfredatına da değinen Haşimi, medrese eğitiminin çocuk yaşlarda başladığına dikkat çekti.
Kurduğu medresede yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Haşimi, "Ubey bin Kab (radiyallahu anhu) medresesi, bundan 39 yıl önce hicret diyarı olan Pakistan’da, Afganistan halkı ve gençleri için tesis edildi. Bu anlamda kurulan ilk medresedir. Pakistan’da ikamet eden muhacirler için eğitim görebilecekleri bir medrese yoktu. Bu ihtiyaca binaen kuruldu. Sovyetler Birliği'nin Afganistan’ı işgali döneminde, yaklaşık 25 ülkeden cihada gelen gençler bu medresede eğitim gördü. 2 binden fazla genç bu medresede mezun olmuştur. 500’ü aşkın öğrenci, yüksek seviyelerde mezun oldu ve üniversitelere geçiş yaptılar." diye konuştu.
Son olarak İslam âlimlerine ve devlet yöneticilerine tavsiyelerde bulunan Haşimi, şu ifadelere yer verdi: "Âlimlere, halklara ve hükümetlere tavsiyem, medreseler ile yakın temas halinde olmalarıdır. Bu uzaklık sorunu anlayışla halledilebilir. Medreselere hükümet tarafından eğitim müfredatında bazı özgürlüklerin tanınmasıyla birlikte statü verilmesi en güzel olanıdır. Özel medreselerden mezun olan âlimler ile hükümet ve hükümetin okullarından mezun olanlar arasındaki uzaklık karşılıklı anlayışla halledilebilir. Bu kurumların birbirleriyle dayanışma içinde olmasının halka ve ülkeye olumlu etkileri olacaktır.”
Doktor Seyit Ahmet El Haşimi kimdir?
Doktor Seyit Ahmet El Hâşimi Pakistan’ın Peşaver Üniversitesinden mezun olmuştur. Afganistan’ın doğusunda bulunan Nangarhar Üniversitesinde eğitim görevlisi olarak çalışmaktadır. Doktora tezini "Sünnet ve Rey arasında İmam Ebu Hanife" ismiyle vermiştir. Afganistan’ın 4 ilden oluşan doğu bölgesi ulemasının genel sekreterliğini yürütüyor. Afganistan Âlimleri Koordinasyon Birliği'nin üyesidir. Dar’ul ulum müessesesi başta olmak üzere Ubey Bin Kab Medresesi'nin kurucusudur. Nangarhar Üniversitesinde 500 profesörden oluşan birliğin başkan yardımcılığını yürütmektedir. (Nizamettin Aşkın - İLKHA)