• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...

ANKARA - Çalışma Bakanlığı`nın yetki tespiti için başvuran sendikaları bekletmesinin en önemli sonuçlarından biri 350 bin işçinin maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşmelerin yapılamaması oldu. Yetki alamayan sendikalar, işverenle zam görüşmelerine başlayamıyor. Toplu sözleşme yapılamadığı için de işçilerin maaş zammı belirlenemedi. Zammın belirlenememesi sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin tatil döneminde toplanması fikri ortaya atılmış, ancak bu gerçekleşmemişti.

Meclis`in açılmasının ardından ilk olarak Toplu İş İlişkileri Yasası gündeme alındı. Zaman`a konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yasanın bugün görüşmeye başlanacağını ve kısa sürede yasalaşacağını söyledi. Bakan Çelik, yasanın öncelikli olarak çıkabilmesi için gerekli adımların atıldığını, sendikalarla yapılan görüşmelerin ardından partilerin grup başkan vekillerini ziyaret ettiklerini hatırlattı. Gerekli olan komisyon aşamalarının geçen yasama döneminde tamamlandığını anlatan Faruk Çelik, tasarının doğrudan Genel Kurul gündemine geleceğini kaydetti. Çelik, yasanın çıkmasının ardından istatistikleri de hemen yayınlayarak sendikaların toplu sözleşme masasına oturmasına imkan tanınacağını belirtti. Toplu İş İlişkiler Yasası`nın çıkmamış olması dolayısıyla çalışma hayatının kilitlendiğini anlatan Bakan Çelik, "Sendika barajı yüksek olduğu için istatistik yayınlamıyor. İstatistikler yayınlanamadığı için de sendika toplu sözleşme yapamıyor. Böyle bir sistem olabilir mi? Bu yasa ötelendi, ötelendi, bu noktaya geldi. Şu an 350 bin işçi zammını alamadı. Şimdi barajı yüzde 10`dan yüzde 3`e düşüreceğiz. İstatistikleri de hemen yayınlayacağız. Perşembe yasa çıksa cuma günü istatistik yayınlayacağız." şeklinde konuştu.

Sendika istatistikleriyle ilgili önemli çarpıklıklar bulunduğunu söyleyen Bakan Çelik, 3 milyon 200 bin olarak görülen sendikalı işçi sayısın gerçekte 900 bin olduğunu dile getirerek, "Bu kadar sanal işçilerimiz var. Yasanın çıkmasının ardından istatistikleri yayınlayarak bunu düzeltmiş olacağız." diye konuştu. Uzun süredir işverenlerin ve sendikaların itirazı nedeniyle çıkmayan Toplu İş İlişkileri Yasası`nda `orta yolu` bularak tasarıyı Genel Kurul`a getireceklerini belirten Bakan Faruk Çelik, sendikaların yetki alabilmesine yönelik geçişli bir sistem olacağını ifade etti. Sistem hakkın bilgi veren Bakan Çelik, şunları dile getirdi: "Yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 şeklinde olacak. Ana baraj yüzde 3 olarak belirlendi. Fakat ilk dört yıl için yüzde 1, daha sonra iki yıl için yüzde 2 ve nihai baraj da yüzde 3 olacak. Bu şekilde herkesi tetmin eden orta bir yol, orta bir çıkış bulmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Toplu İş İlişkileri Yasası`nın uzun süredir Türkiye Büyük Millet Meclisi`inde beklemesi sebebiyle sendikaların yetki tespitine ilişkin başvurularına cevap verilemiyor. Çalışma Bakanlığı`na yetki tespiti için başvuran yaklaşık 700 sendika 1 Şubat`tan beri bekliyor.