• DOLAR 34.234
  • EURO 37.307
  • ALTIN 2993.963
  • ...
Medya Aileyi Tehdit Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sos­yo­log­lar Der­ne­ği, dün İs­tan­bul’da önem­li bir top­lan­tı ger­çek­leş­tir­di. Bir­lik Vak­fı’nın Be­ya­zıt’ta­ki ge­nel mer­ke­zin­de ya­pı­lan top­lan­tı­ya der­nek yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­riy­le, üni­ver­si­te­le­rin Sos­yo­lo­ji Bö­lüm Baş­kan­la­rı ka­tıl­dı.

Top­lan­tı­da ko­nu­şan Sos­yo­log­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Sa­mi Şe­ner, Tür­ki­ye’nin sos­yo­lo­ji bi­li­mi­ne her za­man­kin­den da­ha faz­la ih­ti­yaç duy­du­ğu­nu kay­de­de­rek, sos­yo­log­la­rın is­tih­dam ala­nı­nın ar­tı­rıl­ma­sı is­te­di. Kü­re­sel­leş­mey­le be­ra­ber ai­le­ye yö­ne­lik teh­dit­le­rin iyi­ce art­tı­ğı­na dik­kat çe­ken Prof. Şe­ner, “Ai­le son yıl­lar­da et­ki­si­ni art­tı­ran kü­re­sel­leş­mey­le be­ra­ber bü­yük teh­dit al­tın­da­dır. Se­ve­rek ev­len­me­ler­de da­hi bo­şan­ma­lar yüz­de 55’i bul­muş du­rum­da­dır. Ai­le, uz­man­la­rın gö­ze­ti­min­de ye­ni­den ele alın­ma­lı­dır. Bi­le­rek ve­ya bil­me­ye­rek ya­pı­lan tah­ri­ba­tın so­na er­di­ril­me­si için yet­ki­li­le­ri gö­re­ve ça­ğı­rı­yo­ruz” de­di.

“AH­L­KÎ DE­ĞER­LER KO­RU­NMALI”

Prof. Dr. Sa­mi Şe­ner, Tür­ki­ye top­lu­mu­nun bü­yük teh­dit al­tın­da bu­lun­du­ğu­nu da be­lir­te­rek “Top­lum­sal ya­pı, önem­li risk­ler al­tın­da. Bu ko­nu­da, bi­lim­sel des­tek ve sos­yal açı­dan güç­len­dir­me ya­pıl­maz­sa, cid­di ka­yıp­lar ya­şa­ya­bi­li­riz. Top­lu­mun sa­hip ol­du­ğu de­ğer­ler, ah­lâk ve ge­le­nek­ler teh­dit al­tın­da bu­lu­nu­yor. Bir top­lu­mun, bu de­re­ce ken­di kim­li­ğin­den ve özel­lik­le­rin­den uzak­laş­ma­sı, ge­le­cek için bü­yük sı­kın­tı­la­rı be­ra­be­rin­de ge­ti­re­bi­lir. Ah­lâk, de­ğer­ler, ge­le­nek­ler ve inanç­lar, ko­ru­ma al­tı­na alın­ma­lı­dır” di­ye ko­nuş­tu.

“MED­YA YA­BAN­CI DE­ĞER­LE­Rİ AK­TA­RI­YOR”

“Bu­gün top­lu­mun he­men her ke­si­min­de gü­ven ve sa­mi­mi­yet ek­sik­li­ği ön pla­na çık­mak­ta­dır. Bu gü­ve­ni bir­çok alan­da ye­ni­den in­şa et­mek ge­re­ki­yor. Ak­si hal­de top­lum­sal da­ya­nış­ma or­ta­dan kal­ka­bi­lir. Sos­yal bi­lim­ler, top­lum­da­ki ru­hî yıp­ran­ma­yı gi­de­re­cek ye­ni bir ya­pı­lan­ma içi­ne gir­me­li­dir” di­yen Prof. Dr. Şe­ner, top­lum­da­ki ah­la­ki kir­len­me­nin gi­de­ril­me­sin­de sos­yo­log­la­ra da bü­yük gö­rev düş­tü­ğü­nü ifa­de et­ti.

Şe­ner, mil­lî de­ğer­le­ri ak­tar­ma­sı ge­re­ken med­ya­nın top­lu­ma ya­ban­cı de­ğer­le­ri ilet­ti­ği­ni söy­le­ye­rek şun­la­rı kay­det­ti: “Top­lu­mu ve genç­le­ri bil­gi­len­dir­me ve eğit­me nok­ta­sın­da ba­zı med­ya ve kit­le ile­ti­şim araç­la­rı, ay­dın­lat­ma ve ni­te­lik ka­zan­dır­ma ye­ri­ne, yön­len­dir­me ya­pı­yor ve ya­ban­cı de­ğer­le­ri ak­tar­ma­ya ça­lı­şı­yor.”

“EV­Lİ­LİK ÖN­CE­Sİ EĞİ­TİM ŞART”

Tah­ri­ba­tın azal­tıl­ma­sı hu­su­sun­da eği­tim ku­rum­la­rı­na da bü­yük gö­rev düş­tü­ğü­nü kay­de­den Prof. Dr. Sa­mi Şe­ner, “Ai­le, ai­le ve ev­li­lik da­nış­man­lı­ğı ça­lış­ma­la­rı ile gü­ven­ce al­tı­na alı­na­bi­lir. Bir­çok genç ev­li­lik ile na­sıl bir dün­ya­ya gir­di­ği­nin bi­lin­ci ve tec­rü­be­si için­de de­ğil­dir. Ev­li­lik eği­ti­mi, ar­tık mec­bu­ri­yet ha­li­ni al­mış­tır. Ai­le­le­re yö­ne­lik ça­lış­ma­lar yo­ğun­laş­tı­rıl­ma­lı­dır” di­ye­rek yet­kililerin bu konuda adım at­masının zaruri ol­duğunu kay­det­ti.

Aktifhaber

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir