• DOLAR 34.195
  • EURO 37.184
  • ALTIN 2937.59
  • ...
Kastamonu`da Üretiliyor Bitlis`te Tüketiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS- Kastamonu`da üretilip Bitlis`e kamyonlarla getirilen sarımsak vatandaşlardan ilgi görüyor. Yıllık ihtiyaçlarını bir defada karşılayan vatandaşlar sarımsağı aynı zamanda ilaç niyetine de kullanıyor.

 

15 yıldan beri Kastamonu`nun Taşköprü ilçesinde sarımsak üretimi yaptığını ifade eden Ekrem Oktay, \"Ürettiğimiz sarımsağı doğu ve güneydoğu ilerine özelikle Bitlis ve Van`a getirip satıyoruz. Bu ilerimiz sarımsağı fazla tüketmektedirler piyasa değeri yüksek olan sarımsağın burada kilosunu 5 lira gibi, piyasanın altında bir fiyata satıyoruz. Bu ucuzluğu gören Bitlis halkı memnun kalarak ihtiyaçları kadar sarımsak alıyor. böylece hem biz üreticiler kazanıyoruz hem de ihtiyacı olup alamayan vatandaş bu ucuzluğu görünce yılık sarımsak ihtiyacını karşılamış oluyor.\" dedi.

 

Sarımsak alan vatandaşlardan Önder Yoldaş adlı vatandaş ise,
\"Hem besin hem de ilaç görevini gören sarımsağın fiyatının ucuz olması elbette biz tüketicileri memnun etmektedir. Böylece maddi imkanları iyi olmayan vatandaşlar da bir kilo yerine iki kilo alarak sarımsak tüketimini artırmaktadır.\" dedi.

 

Şifa Küpü Sarımsak
Sarımsak, yüzyıllardan beri bütün dünyada hem sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olarak, hem de çeşitli hastalıklar için şifa amacıyla kullanılıyor. Anavatanı Hindistan olan ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarımsak, Çok eski bir tarihe sahip olduğu ta Sümerler Döneminde bilindiği ve ilaç olarak kullanıldığı söylenmektedir. Yapılan arkeolojik bulgular bu tezi doğrulamaktadır.Osmanlı`da 4. Murat dönemindeki hekimlerin sarımsağı özelikle kış aylarında gül suyuyla beraber yenilmesini tavsiye ettikleri biliniyor
Evliya çelebi seyahatnamesinde sarımsağın faydalarından bahsedilmiştir.

 

Uzmanların tespitlerine göre, sarımsağın insan sağlığı açısından en önemli faydaları şöyle: Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor. Yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor. Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. Zararlı bakterileri yok ediyor. İştahı açıyor. Nezleyi yok ediyor. nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor. Veremlilere sarımsak yemeleri tavsiye ediliyor. Tansiyonu düşürüyor. Ateşi düşürüyor. Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor. İdrar yollarında taş oluşumunu engelliyor. Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen kron er damarları genişletiyor. İdrar söktürüyor. Safra salgısının salınımını arttırıyor. Kabızlığı önlüyor. Saç Dökülmesini yavaşlatıyor. Sesi güzelleştiriyor. Tansiyonu düşürüyor.ve bunun gibi bir çok hastalığın iyileşmesine neden olmaktadır. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir