Manisa`da Çocuklara İlk Kez Tek Kesili Laparoskopi Ameliyatı Uygulandı
Manisa`da çocuklara ilk kez uygulanan tek kesili laparoskopi ameliyatı Celal Bayar Üniversitesi`nde gerçekleşti
MANİSA - Kanın pıhtılaşma sağlayan hücrelerinde yetersizlikle seyreden Kronik İTP hastası 14 yaşındaki kız hastanın dalağı, tek kesili laparoskopi ameliyatı ile alındı. Ameliyat Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ömer Yılmaz ve Prof. Dr. Abdülkadir Genç tarafından gerçekleştirildi.
Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Hematolojisi Kliniği`nde Doç. Dr. Hüseyin Gülen tarafından tanısı konulan ve izlenmekte olan hastanın tıbbi tedavi olanağı kalmadığından dalağının alınmasına karar verildi. Çocuk Cerrahisi Kliniği`nde gerçekleştirilen operasyon sonrası hastanın kanda pıhtılaşma sağlayan hücreleri normal seviyesine geldi.
Çocuk Cerrahisi Kliniği`nde, yaklaşık 6 yıldır laparoskopi operasyonu düzenli olarak uygulanmaktadır.
Laparoskopi, açık operasyonlara göre daha az kesi, daha az ağrı ve daha az kanama gibi avantajlara sahip olduğundan hastanın konforunu artırmakta ve eve çıkış sürecini belirgin olarak kısaltmaktadır.
Standart laparoskopide karında açılan 3 ya da 4 delikten ameliyat gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden tek delikten yapılan laparoskopide standart laparoskopiye göre daha az ağrı oluşmakta; daha da önemlisi tek giriş deliği göbek deliğinden yapıldığından yara izi göbek içinde kalmakta ve dışarıdan bakıldığında görülmemektedir. Şu anda en modern laparoskopik cerrahi yöntemi olan tek delikten yapılan laparoskopi, dünyada yeni yeni rutin kullanıma girmeye başlamıştır. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)