• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Hükümet Hayvancılık Sektörünü Bitirdi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Büyük ve küçükbaş hayvan satıcılarının durumu içler acısı. İthal et alımı, hayvan yeminde yaşanan fiyat artışları gibi nedenlerden dolayı hayvanların fiyatı geçen yıla oranla yarı yarıya düşmüş. Van Belediyesi Hayvan Pazarı`na getirdikleri hayvanlarını satmaya çalışan onlarca vatandaş da bu durumdan şikayetçi. Hayvancılık sektörünün neredeyse bitme aşamasına geldiğini söyleyen hayvan sahipleri, bunun en büyük nedeninin de hükümetin uygulamaya koyduğu ithal et alımı olduğunu söyledi.
 
Geçen yıllarda, koyunların çiftinin 1 milyardan aşağı olmadığını söyleyen Salih Aslan, bu yıl fiyatların 650 TL`ye kadar düştüğünü belirtti. Dışarıdan alınan etin kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Aslan, "İthal edilen etler bizim fiyatları düşürdü. Saman ve arpa da pahalıdır. Onun için hayvan fiyatları düşüyor. Bizim koyunlar para etmiyor. Başbakan, sanki ambargoyu bizim üzerimize bırakmış. Geçen sene 400 lira olan bir keçiye şimdi 200 liraya fiyat veriyoruz; ama yine de kimse almıyor" dedi.
 
Hayvan sahiplerinin, isyan edecek seviyeye geldiğini söyleyen Osman Aslan ise, aynı sıkıntılardan dert yanarak hiçbir yetkilinin şu ana kadar kendilerini sormadığını söyledi.
 
"Devlet, Dışarıdan Etin Alınmasını Engellesin"
Fiyatların, yarı yarıya düşmesine rağmen alıcıların olmadığının belirten Reşit Ermez, "Geçen senelerde batı tarafından gelenler oluyordu. Bu sene Suriye tarafından alış oluyor. Saman ve yemin pahalı olması hayvan fiyatlarını düşürdü. Tabi bunda ithal et alımının da etkisi var. Hem kaçak hem de gümrükten gelen etin etkisi var. Devlet, dışarıdan etin alınmasını engellesin. Kendi vatandaşına sahip çıksın. Havyan fiyatlarını nasıl düşürdülerse bunu yine aynı şekilde yükseltsinler" dedi.
 
Hayvan fiyatlarının düşük olmasının sebeplerinden birinin de köydeki insanların ekin ekmemesi olduğunu ifade eden Ermez, bunda mazot fiyatlarının da etkisinin olduğunu söyleyerek, "Vatandaş, bir tarla ekiyor, tarlaya, yaklaşık 2 milyar masraf ediyor. Çıkardığı ekin de o kadar etmiyor. Hayvan eti 25-30 milyona satılıyor. Burada kuzu etinin kilosu 10 Milyon. Kasap daha pahalı satıyor. Geçen sene bu vakitlerde 30-50 tane hayvan satıyorduk. Bu sene sabahtan buradayım bir tane bile hayvan satamadım" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir