• DOLAR 32.543
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2456.658
  • ...
Rusya Tüm Kafkasya`yı Kontrol Etmek İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Riyad Makaev / Analiz / doğruhaber
Rusya bu hafta 8 bin asker, 10 savaş gemisi, 100`den fazla savaş uçağı, 50 helikopter, 200`ün üzerinde ağır silahla Kavkaz 2012 askeri tatbikatını gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu tatbikatı bizzat yakından izledi. Tatbikata katılan komutanlarla bir araya gelen Putin, uluslararası arenada güç kullanımını artmaya başlamasının, Rusya`nın da savunma kapasitesini artırmasını zorunlu kıldığına değindi. Putin, “Dünyada neler olduğunu anlayacak kapasitedesiniz. Uluslararası konularda güç kullanımı giderek artıyor. Biz de Rusya`nın savunma kapasitesini artırarak kendi güvenliğimizi sağlamak zorundayız” dedi. Novorossisk deniz üssüne yakın alanda gerçekleşen tatbikatla ilgili değerlendirmede bulunan Putin, “Bu tatbikatla silahlı kuvvetler ulusal çıkarlarını korumaya hazır olduğunu göstermeli. Rusya`nın ulusal güvenliğine yönelik tehdit ve zorluklara cevap vermeye hazır olmak zorundayız” vurgusu yaptı. Kremlin`den yapılan açıklamada da tatbikat tüm yılın en geniş kapsamlı ve önemli askeri eğitim faaliyeti olarak değerlendirildi.

ÇEÇENİSTAN SORUNU ARTIK TÜM KAFKASYA’NIN SORUNU

Rusya’nın bu askeri tatbikatı için farklı yorumlar ve analizler yapıldı. Özellikle Kuzey Kafkasya’da zor dönemden geçen Rusya, hala sorunu çözmüş değil. Tam aksine bölgede her geçen gün Rusya çıkmaza sürükleniyor. Çeçenistan ile başlanan sorun artık tüm Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerine sıçramış gözükmektedir. Rusya, bölgelerde kendilerini destekleyen yönetimleri kurmuş ve sorunu onlarla çözmeye çalışırken, yerel yönetimler de Federal bütçeden finans elde etmek için kendileri bile bazen sorunlar çıkarıyorlar. Rusya Kuzey Kafkasya’da asilerle(!) uğraşırken Batı emperyalist güçleri Kafkasya’ya dayandı ve Rusya’nın yanı başında olan Gürcistan’da askeri tatbikatları yapmaya başladı. Rusya, eskiden beri İngilizlerin Hindistan’a ve İran’a yönelik çıkışlarına karşı Kafkasya’nın tümünü kontrol etmek istemektedir. Ancak Kafkasya’nın etnik yapısının değişikliğinden dolayı tam istediği gibi hareket edemedi. Kafkasya’yı tamamen Hıristiyanlaştırmak için uğraşıp durdular. Hıristiyan olan Gürcülerle ve Ermenilerle geçmişte Osmanlıya karşı işbirliği yaptı. Ancak, Rusya’nın hep kendini düşünmesi dindaş olanları bile onlardan uzaklaşmasına sebebiyet verdi.

RUSYA BÖLGEDEKİ ZENGİNLİĞİ KONTROLLE TEK GÜÇ OLMAK İSTİYOR
Sovyetler döneminde Kafkasya’yı yeniden kontrol altına alan Rusya, Sovyetler dağılınca yeniden kontrolü kaybetti. Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Çeçenistan ve Abhazya bağımsızlıklarını ilan etti. Zaten kendi sorunlarıyla boğuşan Rusya tüm bu Cumhuriyetleri elde tutamadı. Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan bağımsızlıklarını elde ederken Çeçenistan ve Abhazya tam bağımsızlığa kavuşamadı. Rusya kendini toparladıktan sonra Çeçenistan’ı yeniden işgal etti. Abhazya’yı kontrol altına alarak Gürcistan’dan kopararak bağımsızlığını kabul etti. Gürcistan’la yine savaşa girerek Osetya’yı kopardı. Putin şimdi Gürcistan’da kendilerini destekleyecek, işbirliği yapacak muhalefet oluşturuyor. Medya kuruluşları bazen, Putin’in tekrar Gürcistan’ı işgal edeceğini bile yazıyor. Sadece medya bu senaryoları yazmıyor. Bazı devlet başkanları ve dışişleri bakanları bile Putin’in böyle planlarının olduğunu söylemekte. Rusya bu hafta yapmış olduğu askeri tatbikat ile Batı Emperyalist güçlerine ne kadar kararlı olduğunu göstermek istedi. Rusya, Ortadoğu’dan yavaş yavaş çıkarılırken, Kafkasya’ya iyice yerleşmek istemektedir. Rusya artık “Eldeki bir kuş, ağaçtaki iki kuştan daha iyi olduğuna” karar vermiş gözükmektedir. Ortadoğu sorunlarıyla uğraşırken eldeki Kafkasya’yı da kaybetmeye başladığını gördü. Kafksya, Orta Asya enerjisini ve Hazar enerjisini kontrol edebilmek için çok önemli. Rusya son zamanlarda stratejik ortaklarıyla da sorun yaşamaya başladı. Ve komşu ülkeler alternatif petrol ve doğalgaz boru hatlarını döşemekte. Eğer Kafkasya’yı tamamen kontrol altına alırsa, Rusya istediği gibi enerjisiyle Batıyı da kontrol edebilirim düşüncesinde.

Rusya, Hazar denizinde en son teknolojiye sahip uzun menzilli füzeleri taşıyan denizaltıları artırmaya başladı. Bazı siyaset uzmanları, İran’a karşı Hazar meselesinde hazırlık yaptıklarını yorumlasa da, Rusya Kafkasya’yı yeniden kontrol altına almak için hazırlık yapmaktadır. Gürcistan’da yakında yapılacak seçimlerde, muhalefet oluşturdu.

Osetya’da askeri birlikleri oluşturuyor ve kendi askerlerini Osetya’ya sevk ediyor. Dağıstan’a, Çeçenistan’a ve İnguşetya’ya uzun menzilli füzeleri yerleştiriyor. Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerinde özel askeri birliklerine önem vererek, Rusya için savaşacak yeni nesil yetiştiriyor. Yerel yönetimlere gereken tüm maddi desteği sağlayarak, tam Batı düşmanı olarak yetiştiriyor. Batı demokrasisine karşı, yerel yönetimlere istedikleri yerel yasalarla ve geleneksel adetlerle yönetilmesine izin veriyor.

Putin son olarak askerlere: “Barutunuzu kuru tutun, her an ateşlemek gerekebilir” demişti. Bir dönem dünyanın yarısını kontrol eden Rusya, bugün de aynı hayalle hareket etmektedir.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir