• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
 Filistin Köyleri Haritadan Siliniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

30 yardım, gelişim ve insan hakları kuruluşu, İsrail hükümetinin El Halil tepelerinde bulunan 13 köyü tahliye ve yıkım planının, yıkım ve yerinden etme oranları son üç yılda tavan yaptığı bir sırada gerçekleştiğine dikkat çekti. Kuruluşlar, bu durumun Batı Şeria’nın İsrail tarafından kontrol edilen C Bölgesi’nde yaşayan Filistinlilerin geleceğine belirsizlik katacağı konusunda uyarıda bulundu.

Kuruluşlar, bugün 24 Eylül’de New York’ta toplanacak olan Orta Doğu Dörtlüsü’ne (BM, ABD, Rusya ve AB), olaydan etkilenen toplulukları ziyaret etme ve olay yerinde gerçekleşen insan hakları ihlallerine değinme çağrısında bulundu.

Kuruluşlar, Orta Doğu Dörtlüsü’nün tüm tarafların uluslararası hukuk uyarınca sahip olduğu yükümlülükleri yerine getirdiğini güvence altına alırken bir yandan da kelimelerin ötesine geçerek Filistinli aileleri evlerinde tutmak için sağlam bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi. Dolayısıyla Dörtlü’nün planı, İsrail hükümetine derhal uluslararası insan haklarını ve insancıl hukuku ihlal eden aynı zamanda C Bölgesi’nden zorla tahliye, zorla yerinden edilme ve yıkıma yol açan politikalarını ve uygulamalarını geri çevirmesi için baskı yapmalı.

Yıkım ve evlerinden çıkarılması hedeflenen topluluklar, İsrail hükümetinin araziyi, İsrailli yerleşim alanlarını genişleteceği ve kapalı bir askeri bölge yapmak için kullanacağı bölgelerden seçiliyor.

İngiliz insani yardım kuruluşu Oxfam`dan Nishant Pandey,  “Dörtlü, İsrail hükümetinin uluslararası hukuku ihlalini kınayan 39 maddelik bir açıklama yayımladı. Fakat hala Filistinlilerin evlerinin yasa dışı bir şekilde yıkımında ve bu yüzden yerinden edilmiş bireylerin sayısında eşi benzeri görülmemiş bir oranda artış söz konusu. İnsanların hayatlarında anlamlı bir değişim yaratmak için şu ana kadar kelimeler yetersiz kaldı. Dörtlü şu anda Filistinlilere ve İsraillilere devamlılığı sağlanabilecek bir barış ortamını tesis etmek adına çalışacağını göstermeli” dedi.

YIKIMLAR ÜÇ KATINA ÇIKTI

El Halil Tepeleri için oluşturulan yıkım ve tahliye planı 1.650 Filistinliyi evsiz bırakacak. Bu durumda Filistinlilerin, ailelerini beslemek için hayvan yetiştirip tarım yapmak için ihtiyaç duydukları toprağa erişimleri olmayacak. Birçoğu zaten C Bölgesi’nde İsraillilerin, Filistinlilerin binalarına getirdiği kısıtlamalar yüzünden standartların altında yaşıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Ann Harrison, artan yıkımlar ve bütün köylerin zorla tahliye ile tehdit edilmesi gerçeğine dikkat çekti.

Yeni verilerin son üç yılda yıkımların üç katına çıktığını ve aynı dönemde yerinden edilmiş ortalama birey sayısında yüzde 98 artış gözlendiği ortaya çıkardığı sırada El Halil Tepeleri’ne yönelik tehdit oluştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, "İsrail’in Filistinli evleri ve diğer yapıları askeri ihtiyaç olmaksızın yıkımları, işgalci bir güç olarak sahip olduğu yükümlülüklerin ihlalidir. Dörtlü İsrail hükümetine bu hak ihlallerini derhal durdurması için baskı yapmalı” dedi.

Kuruluşlar, birlikte çalıştıkları bölgelerdeki Filistinlilerin artan endişelerinin onları açıkça konuşma konusunda harekete geçirdiğini söyledi. Yakın bir tarihte Oxfam’ın mobil veteriner ünitesine el kondu ve kendilerine, 148 ailenin keçi ve koyun yetiştirerek geçinmeye çalıştığı köylere, yardım etmek için girmelerine izin verilmediği söylendi. Birkaç kuruluş köylerdeki yardım projeleri için yıkım ya da iş durdurma emri aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir