• DOLAR 35.482
  • EURO 36.567
  • ALTIN 3042.16
  • ...

Doktorların haftada en az bir kez yemeyi tavsiye ettiği balığın, Siirt'te pek fazla rağbet görmediğini belirten balıkçı esnafı, vatandaşlarda balık yeme kültürünün oluşmadığını belirtti.

Uzmanlar, balığın zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıda olduğunu söylüyor. Balığın yaşadığı denize ve mevsimine göre vitamin değeri değişmekle birlikte özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan balığın, haftada en az 2-3 gün sofrada bulunması gerektiği belirtiliyor.

“Sabah namazını kılıp işe koyuluyoruz”

15 yıldır babasının yanında balıkçılık yaptığını belirten Halil İbrahim Kezer(25), balığın çok faydalı ve doktorlar tarafından önerilmesine rağmen Siirt halkının balık kültürü olmadığını ve balığın bu bölgede fazla sevilmediğini söyledi.

Balıkçılığın zor ve zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken Kezer, “15 yıldan bu yana balıkçılık ile uğraşıyorum. Benim babam da yaklaşık 45-50 yıldır bu mesleği icra ediyor. Kendimizi bildik bileli balıkçılık yapıyoruz. Bu işin oldukça zorlukları bulunuyor. Genelde sabah saat 5’te kalkıyoruz ve namazımızı kıldığımız gibi yola koyuluyoruz. Batman’a gidip günlük ve taze balıklarımızı alıyoruz. İşimiz kolay değil, hamsiyi bile müşteriye temizleyip o şekilde veriyoruz. Hamsi balığı, temizlenmesi en zahmetli balık çeşitlerinden bir tanesi. Ama Siirt halkına hizmet etmek için hamsi balığını dahi temizleyip veriyoruz.” dedi.

“Balık, lezzetli ve sağlıklı olmasına rağmen tüketilmiyor”

Balığı çok uygun fiyata vermelerine rağmen Siirt halkının balığı sevmediğini belirten Kezer, “Bizim doğu bölgesinde balık kültürü maalesef yok. Başka illerde bazı balıkçı esnafı 50-60 kasa balık satarken, bizler ise 10 kasa ancak satabiliyoruz. Her yerde hamsinin fiyatı 15 TL iken biz 10 TL’ye veriyoruz. Yine 25 TL olan alabalığı biz 20 TL’ye, 35-40 TL'ye satılan çuprayı biz 25-30’a veriyoruz. Ama yiyen yok, keşke yesek. Doktorlar dahi balığı tavsiye ediyor. Çünkü en faydalı yiyeceklerden bir tanesi de balık. Omega3 olması ve çocuklar için çok faydalı olması, lezzetli ve sağlıklı olmasına rağmen tüketilmiyor.” ifadelerini kullandı.

“Başka memleketler balığı çok severken Siirt halkı sevmiyor”

Balık fiyatlarının diğer illere oranla çok uygun olmasına rağmen satış yapamadıklarını belirten Cumali Kezer, işlerin bu şekilde gitmesi durumunda bu mesleği bırakacağını söyledi.

Kezer, “Artık balığı bırakıp terk edeceğiz. Çünkü Siirt halkı balığı sevmiyor. Başka memleketler balığı çok severken Siirt halkı ise sevmiyor. Tabi buralarda biraz işsizlik var, bir aile 2-3 kilo balık alsa 60-70 TL para tutuğu için kimse almıyor. Böyle giderse bu işi bırakacağız. Başka yerlerde hamsi 15-20 liraya satılırken biz 10 TL’ye satıp üstüne de temizleyerek müşteriye veriyoruz. Ama gelen yok, bu gün 10 kasa getirdim halen bir kasa satabilmiş değilim.” ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)