• DOLAR 34.599
  • EURO 36.703
  • ALTIN 2918.325
  • ...
İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi Tanıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığında yürütülen \"İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi\" kapsamında, ÇED sürecinin yapılandırılmasını ve Körfez`in etkinliğinin artırılmasını amaçlayan tanıtım toplantısı düzenlendi.

 

19 Eylül`de başlayan çalıştayın kapanışı nedeniyle düzenlenen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan ile sivil toplum örgütlerinden akademisyenlere kadar çok sayıda kişi katıldı.

Projede Neler Yapılacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında yürütülen proje kapsamında yapılacaklar şöyle:
- İzmir Körfezi`nin Güney aksı boyunca \"yaklaşma kanalı (Navigasyon)\" ve \"manevra dairesi\" açılması
- Liman tabanı derinleştirilmesi ve elde edilen malzemeyle yeni bir konteyner depolama alanının oluşturulması (II. kısım konteyner terminal alanı). 550 bin metrekarelik ilave saha açılacak. Bu alan dünyanın ilk 50, Avrupa`da ise ilk 20 liman arasında yer alacak.
- İzmir Körfezi`nin Kuzey aksı boyunca sirkülasyon kanalı açılması
- Türkiye`nin en büyük kruvaziyer limanı yaratılacak.

Proje Neler Getiriyor?
Proje, yüksek tonajlı gemilerin Liman`a gelmesi, Körfez`e temiz su girişinin sağlanması ve bu sayede ekolojik hayatın canlanmasını hedefliyor. Ayrıca İzmir Limanı`nı canlandıracak olan \"liman yaklaşma kanalının taranması, projenin en önemli adımlarından birini oluşturuyor. Yeni yatırımların maliyetinin 300 milyon dolar olacağı öngörülürken, proje kapsamında oluşturulacak kanallar ile ekolojik açıdan hassas olan Kuzey kıyıları ve Gediz Deltası Sulak Alanı boyunca Körfez`e giren temiz su miktarının artması, bölgedeki ekolojik sistemi de canlandıracak.

Bugüne kadar 75 sondaj noktasından 86 örnek alındı ve yapılan incelemelerde, dipten çıkarılan malzemenin zararsız atık olduğu, ağır metal oranlarının düşük olduğu tespit edildi. Proje kapsamında zararsız sınıfına giren tarama malzemeleri, ön işleme tabi tutularak bertaraf edilecek ve malzeme borularla Çiğli Atıksu Arıtma`ya taşınarak burada geri dönüşüm işlemine tabi tutulacak. Geri dönüştürülecek malzeme, alanın yeşillendirilmesinde ve seramik gibi bazı endüstriyel malzemelerin üretiminde kullanılabilecek. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir