• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Tütüne Küresel Yasak Gelebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL -Özellikle 17. ve 18. maddelerde yapılacak yeni düzenlemeler; Oryantal tütün üretiminde ve ihracatında dünya lideri olan Türkiye `yi üretim, istihdam ve ihracat anlamında tehdit ediyor.

Konuya dikkat çekmek adına gerçekleştirilen toplantıya katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tütün üretimini tamamen ihracat üzerinden değerlendirdiklerini söyledi. Türkiye `nin 2023 yılında dünyada tarımsal büyüklük açısından ilk 5 ülke içinde olmayı planladığını hatırlatan Büyükekşi, tütünün bu hedefteki en önemli tarımsal ürün olduğunu ifade etti. "Yapılan yeni düzenleme, tütün üretimine ayrılan alanların zorla sınırlandırılmasını, tütün çiftçilerine sağlanan finansal ve teknik desteklerin yasaklanmasını ve ülkelerin üretimlerini eş zamanlı azaltmalarını öngörüyor" diyen Büyükekşi, 55 bin tütün çiftçisinin, aileleriyle birlikte 250 bin kişinin bu yasaklardan olumsuz etkileneceklerine işaret etti.

"DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ALTERNATİF SUNMUYOR"

Uluslararası Tütün Yetiştiricileri Derneği Başkanı Antonio Abrunhosa da, tütün tüketiminin gittikçe arttığına dikkat çekerek, tütün tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmaların, üretimin yasaklanmasıyla gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Abrunhosa, " Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi`nde yaptığı değişiklikler, gittikçe artan tütün talebini karşılamada yasa dışı üretimleri alternatif haline getirecek. Talebe karşı arzın yasal yolları varken neden böyle yapılıyor?" diye konuştu. Tütün`ün her türlü hava koşulunda yetiştiğini hatırlatan Abrunhosa her ülkede aynı değerde alternatif ürün yetiştirmenin mümkün olmadığına da değinerek, "alınan önlemler amaçladıkları şeylere hizmet etmiyor. Kimse Türkiye `de de üretim azalıyor diye `daha az tütün tüketeyim` demeyecek. Dolayısıyla tütün ihtiyacını Türkiye yerine bu sözleşmeye imza atmayan ABD , Brezilya, Arjantin , Zimbabwe ve Malavi gibi ülkeler karşılayacak" dedi.

ÜRETİM VE İHRACAT KORUNMALI

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Noyan Gürel de, Türkiye `nin gelen talebi bile karşılamakta zorlandığını söyledi. Türkiye `nin yerine bu ihtiacın başka ülkeler tarafından karşılanmasından endişelendiklerini söyleyen Gürel, "Oryantal tütün dünyasında yüzde 26 pay ile en büyük üreticiyiz. Üretimimizi, istihdamımızı ve ihracatımızı korumak istiyoruz" diye konuştu. Gürel, Dünya Sağlık Örgütü `nün sağlık anlamında aldığı kararlara saygı duyduklarını, ama gidişatın amacından saptığını ve "oradan alma, buradan alö noktasına geldiğini söyledi.

"WHO`IN "TÜTÜN KONTROLÜ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ" MADDELERİ"

WHO`ın "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (Framework Conventıon on Tobacco Control)`de yer alan ve eleştirlere sebep olan maddeler şöyle: Madde 17: Ekonomik açıdan uygun alternatif faaliyetler için destek sağlanması Taraflar, gerekirse, birbirleriyle ve uluslararası ve bölgesel uzmanlık kuruluşlarıyla işbirliği içinde, tütün işçileri ve yetiştiricileri, eğer varsa bireysel satıcılar için ekonomik olarak varlıklarını sürdürebilecekleri alternatifler geliştireceklerdir. Madde 18: Çevrenin ve insan sağlığının korunması Taraflar, İşbu Sözleşme`nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde, kendi topraklarında tütün yetiştirilmesi ve imalatı bakımından çevrenin ve çevreyle ilgili insan sağlığının korunmasına gerekli dikkati göstermeyi kabul ederler.


(HABERTÜRK)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir