• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mısır`da İlk İdam Kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tahrir Meydanı katillerinden ilkine Mısır Ceza Mahkemesi tarafından idam cezası kesildi. 75 şahidin dinlendiği davada savunma makamı davanın ertelenmesini talep etmişse de mahkeme talebi reddetti. Son karar, müftünün onayından sonra 26 Haziran’da verilecek. Diğer taraftan yargılanması esnasında devrik lider Hüsnü Mübarek’e merhametli davranılmasını istediği yönünde haberler çıkan Ezher imamlarından Dr. Ahmet El-Tayyib, bu iddiaları yalanlayarak ‘rahmet ancak adaletin uygulanmasından sonra ortaya çıkar’ dedi.

Tahrir Meydanı’nda 25 Ocak Devrimi’nde silahsız göstericileri öldüren polise 22.05.2001 tarihinde Ceza Mahkemesi tarafından idam cezası verildi. Karar, onaylanması için cumhuriyet müftüsüne gönderildi. Polis Muhammed El-Sunni, savcılık tarafından kasıtlı olarak 18 göstericiyi öldürüp üçünü de yaralamaktan suçlanıyor.

Müsteşar Cemal El-Kaysuni başkanlığındaki mahkeme şu anda kaçak konumunda olan El-Sünni’nin evraklarını onaylanmak üzere cumhuriyet müftüsüne göndermeye karar verdi. Önümüzdeki Haziran ayının 26’sında yapılacak celsede ise son karar açıklanacak.

Savcılık toplam 75 kişinin şahitliğini dinledi. Tüm şahitlerin sözleri El-Sünni’nin gerek çalıştığı bölüm dahilinde (Kırmızı Köşe) gerek dışında katliam yaptığını ortaya koydu.

Mahkeme sanığın kaçmaması için hemen yakalanmasını emretti. Savunma makamı davanın ertelenmesini talep etmişse de mahkeme bu talebi reddetti. Ancak sanığın kaçtığı El-Ehram Elektronik sitesinin verdiği habere göre kesinleşti.

Sanık firarda

Geçtiğimiz 28 Ocak’ta; yani Mısır’da yolsuzluğun sona erdirilmesi ve daha çok özgürlük için yapılan devrimin başlamasından üç gün sonra düzenlenen ‘Öfke Cuması’ gösterilerinde polis güçleri göstericileri dağıtmak için üstlerine ateş açmış, hortumlarla sıcak su püskürtmüş ve göz yaşartıcı bombalar atmıştı.

Resmi rakamlara göre Mısır’da gerçekleştirilen devrimde ülkenin çeşitli bölgelerinde toplam 800 silahsız gösterici polis güçleri tarafından öldürüldü. Öfke Cuması’nın akşamı polis ve merkezi güvenlik güçleri, Mübarek’in 30 yıldır elinde tuttuğu iktidarı bırakmasını isteyen Mısırlı göstericilerle polis arasında meydana gelen kanlı çatışmaların ardından Mısır sokaklarından kayboldu.

Rahmet adaletle gelir

Öte yandan Ezher’in en büyük imamlarından Dr.Ahmet El-Tayyib, ‘ilerlemiş yaşına ve sağlık koşullarına bakılarak eski başkan Hüsnü Mübarek’in yargılanması esnasında merhametli davranılması gerekir’ yönünde sözler sarfettiği iddialarını yalanladı. Dr.El-Tayyib ‘rahmet ancak adaletin uygulanmasının ardından gelir’ dedi. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Zontegs gazetesi tarafından kendisine atfedilen ve Mısır gazetelerinde yayınlanan bu sözler üzerine yaptığı açıklamada Ezher şeyhi sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Rahmet, İslam’ın ve şeriatın simgelerinden biridir. Konu ister eski başkan ister başkası ile ilgili olsun rahmetten ancak adaletin uygulanmasının ardından bahsedilebilir. Kanunun üstünde kimse yoktur. İsterse başkan olsun bu kural değişmez. Ancak hükmün verilmesini beklemek gerekir. Çünkü suçu kanıtlanana kadar sanık suçsuzdur. Bu alınması gereken şer’i ve yasal konumdur.’

Dr. El-Tayyib, Ezher’in değişiklik isteğinde halkın arkasında olduğunu vurgulayarak 11 Şubat’ta Mübarek’in düşürülmesinin Mısır halkının iradesinin ifade edilmesi anlamı taşıdığını söyledi.
 

Ahmet Yılmaz / TIMETURK

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir